Galerie foto

Primele imagini cu văduva președintelui asasinat din Haiti revenind acasă. Martine Moise, cu vestă antiglonț pe aeroport

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 18.07.2021, 15:58.
Actualizat: 18.07.2021, 16:11

Văduva președintelui asasinat din Haiti s-a întors în națiunea din Caraibe la zece zile după atacul din reședința prezidențială. Martine Moise a fost internată în tot acest timp într-un spital din Florida, unde a primit îngrijiri pentru rănile suferite.

Martine Moise, cu vestă antiglonț pe aeroport

Primele imagini cu văduva președintelui asasinat din Haiti. Martine Moise, cu vestă antiglonț pe aeroport

Profimedia Images

Martine Moise a fost văzută cu brațul drept în ghips și purtând vestă antiglonț, în timp ce sosea pe aeroportul din Port-au-Prince sâmbătă.

Un oficial haitian a scris, într-o postare pe Twitter, că Prima Doamnă din Haiti s-a întors în țară pentru a se pregăti pentru înmormântarea soțului ei, săptămâna viitoare. Flancată de agenții de securitate, ea a fost întâmpinată de prim-ministrul interimar Claude Joseph și de alți oficiali guvernamentali, scrie BBC.

Primele declarații făcute de Martine Moise, după asasinat

Citește și:

Martine Moïse a făcut doar câteva declarații de la asasinarea soțului ei. În schimb, poliția haitiană aruncă responsabilitatea atacului pe un grup de mercenari străini, majoritatea columbieni.

De pe patul de spital, Martine Moïse a înregistrat un mesaj audio în care a descris momentul în care asasinii l-au împușcat pe soțul ei, la miezul nopții. Aceasta a declarat că atacul s-a întâmplat atât de repede încât președintele nu a putut „spune niciun cuvânt”. La începutul acestei săptămâni, ea a scris pe Twitter: „Această durere nu va trece niciodată”.

Jovenel Moïse era președinte din 2017

Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, era președinte al Haiti, cea mai săracă națiune din America, din 2017. Mandatul său a fost marcat de numeroase tensiuni, el confruntându-se cu acuzații de corupție și demonstrații ample împotriva sa.

Corespondenții spun că, în calitate de martor la atac, Martine Moïse ar putea ajuta anchetatorii să înțeleagă cine a comis asasinatul și de ce.

Un grup de mercenari străini, responsabil de asasinarea președintelui haitian

Multe dintre detaliile din jurul atacului rămân un mister. Poliția haitiană spune că un grup de mercenari străini - 26 columbieni și doi haitieni americani - alcătuiau grupul care a pătruns în reședința prezidențială și au comis asasinatul.

Cel puțin 20 dintre ei au fost reținuți, în timp ce trei au fost uciși de poliție și cinci sunt încă pe fugă.

Poliția haitiană a arestat, de asemenea, un medic haitian cu sediul în Florida, Christian Emmanuel Sanon , pe care l-a descris drept „suspect principal” în asasinat.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.