Antena Meniu Search
x

Video Vladimir Putin declară război şi platformei Wikipedia, deranjat că "operațiunea specială" a fost numită invazie

Vladimir Putin declară război şi platformei Wikipedia. Vrea să îi convingă pe ruşi că informaţiile din această enciclopedie online nu sunt de încredere. Discreditarea nu este întâmplătoare. Liderul rus este deranjat că Wikipedia a numit "invazie" ceea ce face armata rusă în Ucraina, după ce în Rusia folosirea unui astfel de termen a fost interzisă. Vladimir Putin vrea să le facă acum cetăţenilor săi propria enciclopedie online.

de Redactia Observator

la 06.05.2022, 21:03

Vezi și

Războiul lui Putin cu Wikipedia a început la scurt timp după ce a atacat Ucraina. Şi asta pentru că pe celebra enciclopedie online a apărut o pagină care se numea "2022, Invazia rusă în Ucraina". Liderul de la Kremlin a interzis folosirea cuvântului invazie şi insistă că e doar o operaţiunea militară în Ucraina. Aşa că a cerut ştergerea acestei pagini. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, ameninţă că va bloca platforma în Rusia. Încearcă mai întâi să îi convingă pe ruşi că nu e o sursă credibilă de informaţii.  

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Bineînțeles, informațiile importante, obiective, în amănunt, care au fost colectate adecvat și cu pricepere sunt la mare căutare. Și tocmai de aceea, pur și simplu, nu poți folosi Wikipedia. 

Putin vrea plângere oficială către administratorii Wikipedia

Vladimir Putin l-a pus pe Procurorul General al Rusiei să trimită o plângere oficială către administratorii Wikipedia, în care îi acuză că au lansat o campanie de atacuri informatice şi că răspândesc informaţii false: cum ar fi numărul de civili pe care militarii săi i-au ucis.

Pe acelaşi subiect

Luna trecută, Rusia a amendat Wikipedia cu 40.000 de dolari pentru 7 articole care conţineau informaţii despre invazia Ucrainei, atacul de la Bucha şi bombardarea teatrului din Mariupol. Acum, pentru a se asigura că ruşii primesc doar informaţiile pe care le doreşte el, a semnat un decret prin care aprobă crearea unei alternative ruse la Wikipedia. Platforma ar trebui să fie gata până anul viitor. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Dar atunci când ai oameni talentați care sunt profesioniști, în a căror opinii poți avea încredere, acest lucru este, bineînțeles, valoros. Este ca o enciclopedie, dar care trăiește și respiră. 

Wikipedia este doar ultima victimă a regimului de la Kremlin

Pentru a nu afla ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina ruşii nu mai au accees la Youtube, Facebook, Instagram şi Twitter. De altfel, Rusia are propriul Facebook, reţeaua VKontakte.

În plus, de teama sancţiunilor internaţionale care ştia că vor veni, liderul de la Kremlin şi-a creat propriul Internet şi intenţionează să se decupleze de la reţeaua globală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin declară război şi platformei Wikipedia, deranjat că "operațiunea specială" a fost numită invazie