Antena Meniu Search
x

”Nu fac parte din armata rusă. Aţi înnebunit?'' Cine este Serghei Koloţei, bărbatul acuzat de crime și atrocități la Bucha

Cetăţeanul Serghei Koloţei, identificat de autorităţile ucrainene drept unul dintre posibilii autori ai crimelor de război din Bucha, o suburbie a Kievului, a negat luni că ar fi fost implicat în atrocităţile din această localitate atribuite forţelor ruse în cursul invaziei în Ucraina şi a dat asigurări că nu activează în cadrul armatei ruse, transmite EFE, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 03.05.2022, 13:30

''Eu nu activez în Garda Naţională rusă, aţi înnebunit cumva?'', a declarat bărbatul pe canalul de Telegram ''Mozhem obiasnit'', lansat de proiectul de investigaţie ''Open Media'', blocat de Rusia anul trecut.

Potrivit procuraturii ucrainene, Koloţei ar fi comandantul unei unităţi a Gărzii Naţionale Ruse, Rosgvardia, şi este bănuit că ar fi ucis patru bărbaţi neînarmaţi şi ar fi torturat un civil.

Kievul a explicat că suspectul a fost filmat de camerele de securitate în timp ce ar fi trimis din Belarus bunuri furate către oraşul Ulianovsk, din vestul Rusiei. Imaginile filmate după ce armata rusă a abandonat Bucha au făcut înconjurul lumii, cadavrele a zeci de civili, mulţi dintre ei cu mâinile legate la spate, zăcând pe străzi zile şi săptămâni la rând.

Koloţei le-a declarat jurnaliştilor ruşi că trăieşte în Belarus, nu are cetăţenie rusă şi că de ani buni nu a mai fost în Ucraina. Belarusul a confirmat că bărbatul s-a aflat, într-adevăr, în biroul unei companii de curierat unde a fost înregistrat de camerele de securitate, dar a insistat că nu are nicio legătură cu militarii care se aflau şi ei acolo. ''Este un oficiu poştal unde oricine poate trimite un pachet cui vrea şi unde vrea'', a insistat el.

Pe acelaşi subiect

Cine este Serghei Koloţei (Sergey Kolotsey), acuzat că a comis crime de război la Bucha

După dezvăluirea identităţii primului suspect în atrocităţile de la Bucha, site-ul independent belarus Zerkalo, apărut după suprimarea cunoscutului portal Tut.by, a discutat cu numeroşi prieteni şi cu rude ale lui Koloţei. Zerkalo scrie că bărbatul care apare în imaginile ucrainenilor este într-adevăr Koloţei, originar din oraşul belarus Mazyr, aflat la o oră distanţă de frontiera ucraineană.

Koloţei are 35 de ani şi a trăit toată viaţa în acest oraş, unde lucrează ca inginer într-o fabrică, scrie Zerkalo. Pe toată durata campaniei militare ruse în Ucraina, Koloţei s-a aflat tot timpul în oraşul natal, au declarat mai mulţi martori, care le-au spus jurnaliştilor că-l vedeau mereu când se ducea la serviciu sau când ieşea la plimbare cu fiul său. Potrivit cercului de apropiaţi ai lui Koloţei, belarusul nu a activat niciodată în armată, nici în cea rusă, nici în cea belarusă, şi nici nu are relaţii cu organele de securitate ale celor două state.

Luni, procurorul general al Ucrainei a publicat pe Facebook o postare în care îl identifica pe primul suspect în crimele de la Bucha. ”Procurorii și poliția au identificat primul suspect acuzat care a ucis patru bărbați ucraineni neînarmați la Bucha pe 18 martie: este Serghei Koloţei, comandant al Gărzii Naționale Ruse. S-a stabilit, de asemenea, că Serghei Koloţei a torturat un alt civil pe 29 martie”, a scris luni pe Facebook pe Irîna Venediktova, procuror general al Ucrainei. Postarea conținea o fotografie a suspectului. Îl arata pe Serghei Koloţei, care a fost filmat de camerele de supraveghere a serviciului de curierat SDEK din Mazyr, de unde armata rusă a trimis acasă obiecte care ar fi fost furate din Ucraina.

În postare, Venediktova mulțumește siteului Slidstvo-Info pentru ajutorul acordat în această anchetă. Potrivit publicației, martorii crimelor din Bucha l-ar fi identificat pe Serghei Koloţei pe baza imaginilor filmate în poșta din Belarus. 

Serghei Koloţei susține că nu a părăsit Belarus în ultimii 2 ani

Potrivit siteului rus independent Agentstvo planează confuzie în jurul lui Serghei Koloţei. ”Serghei Koloţei, pe care procurorul general al Ucrainei l-a numit comandant al Gărzii Naționale Ruse din Ulyanovsk și primul suspect în crimele din Bucha, este un locuitor al orașului Mazyr din Belarus, spun cunoscuții săi, date confirmate și de Agentstvo”. Aceleași surse spun că se pare că acesta nu a servit în armată.

Potrivit ediției belaruse Zerkalo.io, Serghei Koloţei a fost contact de oamenii care îl cunosc. Ei au raportat că Serghei a trăit în Mazyr toată viața și că nu a plecat din oraș de pe 24 februarie încoace.  A fost văzut în mod regulat la serviciu și în drum spre grădiniță (are un fiu de șase ani). Prietenii spun că Koloței nu a servit în armată, nici în Belarus, nici în cea rusă și nu a fost niciodată membru al Gărzii Naționale a Federației Ruse sau a altor agenții de informații. Lucrează ca inginer la rafinăria de petrol Mazyr de aproximativ cinci ani, precizează publicația.

„Mi s-a întâmplat ceva ce părea imposibil în principiu... Pe 2 mai 2022, un blogger ucrainean a postat un filmuleț în care susține că am avut ceva de-a face cu niște evenimente care au avut loc în Bucha, Ucraina. La rândul meu, vreau să le spun tuturor celor care încearcă acum să folosească cumva aceste informații împotriva mea și a familiei mele că nu am nimic de-a face cu toate astea... Nu am călătorit în afara Republicii Belarus de mai bine de 2 ani! !! Ei au făcut din mine un criminal de război, deși nu am nimic de-a face cu forțele armate, nici măcar nu am servit în armată!” a declarat Koloţei, potrivit publicației ruse. 

El a comentat și informațiile potrivit cărora a trimis o capotă de portbagaj la Ulianovsk, Rusia. „Da, într-adevăr, l-am trimis de la poșta belarusă în Rusia. Aceasta este de la mașina mea, al cărei anunț de vânzare a fost publicat chiar înainte de evenimentele de la Bucha!” Koloței susține că el și familia lui au primit amenințări. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » ”Nu fac parte din armata rusă. Aţi înnebunit?'' Cine este Serghei Koloţei, bărbatul acuzat de crime și atrocități la Bucha