Video Rusia a capturat un sistem de ghidare intact de la o rachetă americană ATACMS. Ruşii studiază tehnologia pentru reverse engineering
Război în Ucraina. Forţele ruse au capturat un sistem intact de ghidare de la o rachetă americană ATACMS cu rază lungă de acţiune şi studiază tehnologia acestuia, a anunţat luni agenţia de presă RIA, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Imaginile video difuzate de RIA au arătat un expert în arme neidentificat, cu faţa acoperită cu o cagulă, examinând ceea ce el prezintă a fi un sistem de ghidare provenit de la o armă ATACMS, care ar fi fost doborâtă de forţele ruse. Reuters nu a putut verifica echipamentul prezentat în înregistrarea video.
SUA au început să livreze Ucrainei rachete ATACMS în urmă cu câteva luni
Expertul este văzut arătând eticheta de pe spatele sistemului de ghidare GPS al rachetei, care arată că aceasta provine dintr-un depozit al armatei americane din Alabama. El explică că hardware-ul capturat permite Rusiei să studieze modul în care sunt controlate rachetele în timpul zborului.
Viktor Litovkin, un colonel rus în retragere, a declarat pentru portalul de ştiri online Lenta.ru că Moscova va încerca să identifice orice punct slab şi să folosească informaţiile pe care le-a strâns pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a doborî rachete ATACMS. "Putem reconfigura sistemele noastre de rachete sol-aer care ar trebui să doboare (racheta ATACMS) şi ne putem reconfigura şi ajusta sistemele noastre de război electronic împotriva acestei rachete", a spus Litovkin.
Washingtonul a început să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS în urmă cu câteva luni, după doi ani în care a respins cererile Kievului pentru arme cu o astfel de rază de acţiune. Rachetele pot lovi ţinte la o distanţă de până la 300 de kilometri, aproximativ dublu faţă de raza de acţiune a sistemelor HIMARS pe care Statele Unite au început să le furnizeze Ucrainei în 2022.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰