Antena Meniu Search
x

Hamas s-a antrenat să atace Israelul în văzul tuturor în Gaza. Ba chiar a făcut o repetiție generală luna trecută şi a postat imaginile pe net

Război Israel - Hamas. Militanții Hamas s-au antrenat să atace Israelul în văzul tuturor vedere, în Gaza, la mai puțin de doi km de granița puternic fortificată sau Zidul de Fier al lui Netanyahu. Mai multe filmări făcute publice în ultimii doi ani chiar de gruparea islamistă, în scop de propagandă, arată zonele de antrenament ale Hamas unde luptătorii trag cu rachete, iau ostatici şi asediază clădiri "israeliene". Mai mult de atât, cu mai puțin de o lună înainte de atac a avut loc o repetiție generală care şi ea a  foarte publică. 

de Redactia Observator

la 13.10.2023, 17:08

Vezi și

O filmare de propagandă de două minute, postată pe rețelele de socializare chiar de Hamas luna trecută, pe 12 septembrie, arată mai mulţi luptători care aruncă în aer o replică a gardului de frontieră, pleacă în viteză cu camionete printre clădiri în ceea ce pare o simulare de oraș israelian. În tot acest timp trag cu arme automate în ținte de hârtie, de forma unui om. 

Militanţii islamişti au folosit muniţie reală iar exerciţiul s-a numit "Stâlp puternic". În imagini apar luptători în echipamente de luptă care efectuează operațiuni de distrugere a unor simulări ale turnurilor de beton din zidul de la graniţă și a unei antene de comunicații. Cu alte cuvinte așa cum au procedat şi în realitate în atacul de sâmbătă trecută.

Hamas s-a pregătit la vedere în Gaza

În timp ce serviciile de securitate și de informații extrem de apreciate ale Israelului au fost în mod clar surprinse de abilitatea Hamas de a invada ţara, gruparea islamistă pare că "şi-a ascuns la vedere" pregătirile pentru atac.

Pe acelaşi subiect

"Israelul este cunoscut pentru că are o armată foarte eficientă şi răzbunătoare. Sunt cunoscuți pentru că au unele dintre cele mai bune servicii de informații din lume. Cred în continuare că asta este adevărat. Dar trebuie să fii realist. Acesta a fost un eșec masiv și costisitor", a declarat pentru AP Bradley Bowman, un fost ofițer al armatei americane.

Eșecul Israelului de a anticipa și opri atacul de sâmbătă are rădăcini de cel puțin un deceniu. Din cauza atacurilor repetate ale militanților Hamas care au făcut tuneluri pe sub gardul de graniță al Israelului, premierul Benjamin Netanyahu a propus drept soluție    construirea unui zid mai mare.

Dar chiar și aşa, cu toate gadgeturile de înaltă tehnologie, Zidul de Fier este în mare parte doar o barieră fizică care poate fi depășită, a explicat Victor Tricaud, analist la firma de consultanță Control Risks din Londra. "Gardul, indiferent de câți senzori sunt înaintea lui, indiferent de cât de adânci sunt obstacolele subterane, la urma urmei, este efectiv doar un gard metalic", a spus el. "Cu explozibilii, buldozere poţi trece în cele din urmă prin el", a mai spus el. 

În zorii zilei de sâmbătă, luptătorii Hamas au trecut de zidul lui Netanyahu în câteva minute. Și au făcut-o ieftin, au folosit încărcături explozive pentru a face găuri, și apoi trimis buldozere pentru a lărgi breșele. În acest timp luptătorii treceau pe motociclete și în camionete.

Odată ce zidul a fost spart, luptătorii Hamas au trecut prin el cu sute. Ali Barakeh, un înalt oficial Hamas din Beirut, a recunoscut că de-a lungul anilor gruparea a primit arme, sprijin financiar, expertiză militară și pregătire de la aliații săi din străinătate, inclusiv Iran și Hezbollah din Liban. Dar el a insistat că de recenta operațiune de spargere a gardului şi de a trimite militanţi la sol în Israel nu au ştiut decât câțiva comandanți din cadrul Hamas.

Detaliile operațiunii au fost păstrate secret atât de mult încât unii luptători Hamas care au luat parte la atacul de sâmbătă au crezut că luau parte la un alt exercițiu, unii chiar au venit în haine de stradă şi nu în ​​uniforme, a spus Barakeh.

CNN a descoperit 6 poligoane de antrenament în videoclipuri de propagandă ale Hamas

Şi CNN a analizat aproape doi ani de antrenamente și videoclipuri de propagandă publicate de Hamas şi afiliaţii săi. Concluzia? Militanții islamişti s-au antrenat pentru atacul de sâmbata trecută în cel puțin șase poligoane din Gaza. O filmare postată de Hamas în decembrie 2022 arată un adevărat poligon de antrenamente construit foarte aproape de Erez Crossing, un pasajul pietonal dintre Gaza și Israel, pe unde luptătorii Hamas au trecut weekendul trecut.

Un alt videoclip, filmat în urmă cu mai bine de un an, arată luptători Hamas exersând decolări, aterizări și atacuri cu parapanta, adică fix acelaşi mod de asalt inedit desfășurat de Hamas pe 7 octombrie.

Două dintre aceste tabere de pregătire se află la puțin mai puţin de 2 km de cea mai fortificată și patrulată secțiune a graniței Gaza-Israel. Un alt loc este situat în centrul Gazei, iar celelalte trei în sudul extrem al Gazei. Potrivit CNN, nu numai că a existat activitate în aceste tabere în ultimele luni, dar unele din ele au înghiţit și terenurile agricole din jur, transformându-le în zonă sterilă pentru antrenament în ultimii doi ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Hamas s-a antrenat să atace Israelul în văzul tuturor în Gaza. Ba chiar a făcut o repetiție generală luna trecută şi a postat imaginile pe net