Antena Meniu Search
x

Update Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Israelul, ultimatum pentru 1,1 milioane de oameni. Armata israeliană, incursiuni în Gaza pentru a elimina teroriştii de la graniţă

Război Israel - Hamas. Doi români sunt daţi dispăruţi în Israel şi e posibil să fi fost răpiţi de teroriştii Hamas. Informaţia a fost făcută publică chiar de preşedintele israelian, care anunţă că pe lista victimelor sunt cetățeni din 36 de ţări. Între timp, Israelul pregăteşte riposta. A mobilizat zeci de mii de soldaţi, înarmaţi până în dinţi, care vor ataca terestru în Fâşia Gaza. Un război se duce nu doar în sudul statului Israel, ci şi în nord, de unde au fost atacate aeroporturile din Siria ca răspuns la bombardamentele susţinătorilor Hamas din zonă. În Fâşia Gaza situaţia este la fel gravă. Locuitorii au rămas fără electricitate, spitalele sunt pline până la refuz, iar femeile însărcinate nu acces nici la apă. Echipa Observator a vorbit cu români care sunt prinşi în ambele tabere ale conflictului, iar mărturiile lor sunt la fel de emoţionante.

de Redactia Observator

la 13.10.2023, 22:54

Israelul îşi continuă atacurile asupra Fâşiei Gaza, în timp ce ia în considerare o incursiune terestră în Gaza, a cărei populaţie civilă nu are unde să fugă şi nici unde să se adăpostească de bombe. Israelul a desfăşurat 35 de batalioane în sud, gata să intre în Fâşia Gaza, dacă guvernul decide acest lucru, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Roni Kaplan, în timp ce acum îşi concentrează ofensiva pe eliminarea liderilor Hamas.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi cea a Parlamentului European Roberta Metsola, precum şi secretarul american al apărării Lloyd Austin se deplasează vineri în Israel pentru a exprima solidaritatea şi sprijinul pentru ofensiva ţării împotriva grupării islamiste Hamas.

Human Rights Watch (HRW) a declarat joi că Israelul a folosit fosfor alb, o armă interzisă la nivel internaţional, în operaţiunile militare împotriva Gaza şi Libanului şi a avertizat asupra riscurilor grave pentru civili, potrivit unui comunicat. Bilanţul morţilor provocat de bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza depăşeşte 1.800 de morţi, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii din Gaza, în timp ce numărul morţilor din partea israeliană, provocat de atacul Hamas, rămâne în jur de 1.300.

UPDATE 22:55 Secretarul general al ONU cere Israelului să evite o catastrofă umanitară în Gaza

Pe acelaşi subiect

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este în "contact permanent" cu autorităţile israeliene "pentru a le cere să evite o catastrofă umanitară", a declarat vineri purtătorul său de cuvânt Stephane Dujaric, referindu-se la ordinul de evacuare a unei părţi a Fâşiei Gaza, potrivit AFP.

ONU a declarat joi seara că a fost informată de armata israeliană cu privire la un ordin de "relocare" a circa 1,1 milioane de locuitori la nord de Wadi Gaza spre sud "în 24 de ore".

"Facem apel puternic ca un astfel de ordin să fie anulat pentru a evita transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie catastrofală", a insistat Stephane Dujarric."Secretarul general şi echipa sa au stat un timp la telefon. El este în contact permanent cu autorităţile israeliene pentru a le cere să evite o catastrofă umanitară", a mai spus purtătorul de cuvânt citat.

Întrebat despre acest termen de 24 de ore, în timp ce armata israeliană a notat că evacuarea "va lua timp", Stephane Dujarric a declarat că poate să relateze ceea ce spusese la ONU. "Timpul se scurge", a insistat el.

SUA au evocat ideea creării de "zone securizate" în Gaza, iar purtătorul de cuvânt a relevat că "bineînţeles că încercăm să vedem ceea ce putem face pentru ca locuitorii să fie în siguranţă în Gaza şi să creăm zone securizate pentru ajutorul umanitar şi pentru civilii care vor să meargă în zone mai sigure în interiorul" enclavei. Dar "nu vrem o situaţie în care populaţii strămutate să fie forţate încă o dată să fugă.Oamenii ar trebui să poată fi în siguranţă la ei acasă", potrivit acestuia.

În timp ce Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) transferul operaţiunilor sale spre sudul Fâşiei Gaza, el a spus că nu tot personalul ONU a părăsit nordul enclavei. "Unii au cerut să rămână în nord. Noi nu forţăm oamenii să se mişte, ei iau propriile decizii", a adăugat el.

"Avem 13.000 de membri UNRWA în Gaza, lucrători în prima linie, învăţători, medici, infirmieri, oameni care oferă sprijin psihologic. Ei rămân acolo unde sprijinul lor este necesar", a afirmat Dujarric. "Prioritatea secretarului general este să se asigure ca Israelul să permită intrarea ajutorului umanitar" în Gaza, a adăugat el.

"Sunt şase zile de când nimic nu intră. Unul dintre colegii mei de la UNRWA mi-a spus la telefon că nu a mai văzut o picătură de apă sosind de şase zile. S-a ajuns aproape la fund", a insistat Dujarric, precizând că ONU este în contact cu israelienii şi cu egiptenii pentru a face să intre ajutoarele.

UPDATE 22:15  Netanyahu, despre contraofensiva Israelului în Gaza: Acesta este doar începutul

Vom ieși din acest război mai puternici ca niciodată, a spus vineri premierul israelian Benjamin Netanyahu. Acesta este doar începutul, a declarat el, referindu-se la contraofensiva în Gaza. În declarațiile televizate de vineri, Netanyahu a susținut că Israelul își lovește inamicii "cu o forță fără precedent", transmite Mediafax.

"Aș dori să subliniez: acesta este doar începutul. Dușmanii noștri abia au început să plătească prețul. Nu voi detalia acum ceea ce urmează să se întâmple, dar aș vrea să vă spun că acesta este doar începutul", a precizat el, potrivit The Guardian.

El a mai spus că a vorbit cu Joe Biden și cu alți lideri mondiali și că a obținut un sprijin internațional "extraordinar" pentru Israel. "Vom eradica Hamas și vom aduce victoria. Va dura ceva timp, dar vom ieși din acest război mai puternici ca niciodată", a dăugat premierul israelian.

UPDATE 21:50 Israelul oprește accesul la internet în Fâșia Gaza

Ministrul telecomunicațiilor din Israel a anunțat că accesul la internet în Fâșia Gaza urmează să fie întrerupt în totalitate începând de sâmbătă, 14 octombrie, transmite CBS.

UPDATE 21.20 Joe Biden promite că va face "tot ce-i stă în putere" pentru eliberarea americanilor luați ostatici de Hamas

Preşedintele american Joe Biden a promis că va face "tot ce-i stă în putere" pentru a-i elibera pe cetăţenii americani ţinuţi ostatici de Hamas, într-un interviu din care un prim extras a fost difuzat vineri de CBS, potrivit AFP.

Joe Biden a purtat vineri o discuţie de la distanţă cu familiile celor 14 cetăţeni americani, despre care SUA nu ştiu nimic la aproape o săptămână de la atacul lansat de Hamas împotriva Israelului, a anunţat Casa Albă. Potrivit ultimului bilanţ, 27 de americani au fost ucişi, iar alţii sunt ţinuţi ostatici de gruparea islamistă palestiniană, dar Washingtonul nu a precizat deocamdată câte din cele 14 persoane date dispărute se află în această situaţie.

"Vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i aduce acasă dacă îi putem găsi", a declarat Joe Biden în foarte scurtul extras difuzat de CBS.

Familiile "trebuie să ştie că preşedintelui Statelor Unite îi pasă profund de ceea ce li s-a întâmplat", a declarat președintele, care şi-a asumat cu hotărâre rolul de prim susţinător al Israelului. Ceea ce a făcut gruparea palestiniană "nu este nici măcar comportament uman. Este barbarie pură", a declarat Joe Biden.

UPDATE 21:10 Armata israeliană cere evacuarea celui mai mare spital din nordul Fâșiei Gaza

Organizația Medici fără Frontiere a transmis că armata israeliană a acordat un interval de două ore pentru evacuzarea spitalului Al Awda, unitatea medicală care îngrijirile și tratamentele de care au nevoie palestinienii din nordul Fâșiei Gaza, transmite The Guardian.

"Israelul a dat spitalului Al Awda doar două ore pentru evacuare. Personalul nostru încă tratează pacienții.

Condamnăm fără echivoc această acțiune, vărsarea de sânge nediscriminată continuă și atacurile asupra asistenței medicale din Gaza.

Încercăm să ne protejăm personalul și pacienții", a transmi organizația pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 20:45 Ursula von der Leyen: "Acesta este cel mai abominabil atac împotriva evreilor după Holocaust"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis vineri premierului israelian Benjamin Netanyahu că Europa este "alături de Israel", care are "dreptul să se apere" în faţa "atrocităţilor comise de Hamas", relatează France Presse.

"Acesta este cel mai abominabil atac împotriva evreilor după Holocaust", a declarat ea la Tel Aviv, după ce a vizitat kibbutzul Kfar Aza, unde luptători ai mişcării palestiniene Hamas au ucis zeci de civili. "Am crezut că nu se va mai repeta niciodată, dar exact asta s-a întâmplat. În faţa acestei tragedii de nedescris, nu există decât un singur răspuns posibil: Europa este alături de Israel. Iar Israelul are dreptul să se apere!", a afirmat şefa executivului european.

"Trebuie să spunem pe nume atrocităţilor comise de Hamas. Este vorba de terorism. Este un act de război", a subliniat ea, afirmând că "Hamas este singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă".

"Ştiu că reacţia Israelului va arăta că este o democraţie", a adăugat Von der Leyen, care s-a deplasat în Israel împreună cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

UPDATE 20.15 SUA cere Israelului să ia "toate măsurile de precauţie posibile" pentru a proteja civilii din Gaza

Secretarul de stat american Anthony Blinken, aflat în vizită în Qatar, a cerut vineri Israelului să ia "toate măsurile de precauţie posibile" pentru a evita decesele în rândul civililor în Fâşia Gaza, bombardată de armata israeliană ca răspuns la un atac devastator al mişcării palestiniene Hamas, relatează AFP.

"Am cerut israelienilor să ia toate măsurile de precauţie posibile pentru a evita vătămarea civililor", a subliniat el într-o conferinţă de presă la Doha.

Secretarul de stat american a afirmat totodată că a discutat cu premierul Qatarului, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, în legătură cu necesitatea prevenirii ca orice actor statal sau non-statal să extindă conflictul dintre Israel şi Hamas, relatează Reuters. Blinken a mai spus că Statele Unite depun eforturi intense pentru a asigura eliberarea persoanelor luate ostatice în Gaza de luptătorii Hamas în timpul atacului lor de sâmbătă.

UPDATE 20:00 Mai mulţi jurnalişti ucişi în luptele dintre Israel şi Hamas

Un jurnalist a fost ucis și alți șase răniți după ce un obuz israelian a aterizat într-o în apropierea unui grup de jurnaliști internaționali care relatau de la graniţa Israelului cu Libanul. Al Jazeera a spus că doi dintre angajații săi, Elie Brakhya și reporterul Carmen Joukhadar, se aflau printre răniți, transmite The Guardian.

Incidentul a avut loc în timpul unui schimb de focuri de-a lungul graniței Liban-Israel între trupele israeliene și membrii grupului Hezbollah din Liban. Un fotograf AP de la fața locului a văzut cadavrul jurnalistului mort și pe cei șase răniți, dintre care unii au fost duşi la spitale în ambulanțe, a informat agenția de știri.

Publicaţia britanică transmite şi că Issam Abdallah, un fotograf de la Reuters şi-a pierdut viaţa în ultimele ore, asta în timp ce se afla în Liban. Acesta făcea parte din echipa pe care agenţia de stiri a trimis-o în această ţară 

UPDATE 19:25 Armata israeliană a făcut incursiuni în Fâşia Gaza pentru a elimina teroriştii de la graniţă

Armata israeliană a anunţat a efectuat incursiuni în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore în eforturile de a-i găsi israelieni dispăruți. Purtătorul de cuvânt al IDF a spus că în ultima zi, armata a efectuat raiduri în Gaza de-a lungul graniței pentru a elimina teroriștii din zonă. De asemenea, s-au făcut eforturi pentru localizarea persoanelor dispărute, transmite The Times of Israel.

Oficialii armatei au transmis că infanteria și vehiculele blindate au intrat în Gaza şi pentru a obţine informaţii şi dovezi care să ducă la găsirea şi salvarea persoanelor răpite de Hamas.

UPDATE 17:10 Vladimir Putin: "Esenţial este acum să fie oprită vărsarea de sânge"

Preşedintele rus Vladimir Putin a atenţionat vineri că un asalt terestru israelian asupra Fâşiei Gaza ar duce la "pierderi printre civili (palestinieni) absolut inacceptabile", informează AFP. "Esenţial este acum să fie oprită vărsarea de sânge", a spus acesta, susţinând că Rusia este "gata să conlucreze cu partenerii constructivi".

Comentând cu privire la posibilitatea unei manevre terestre în acest teritoriu foarte dens populat, Vladimir Putin a afirmat că "utilizarea de echipament (militar) greu în zone rezidenţiale este o treabă complicată, cu consecinţe grave".

Putin a adăugat asediul pe care Israelul îl impune asupra Fâșiei Gaza este "inacceptabil" și l-a comparat cu asediul Leningradului în timpului celui de Al Doilea Război Mondial asupra Leningradului, transmite The Times of Israel.

UPDATE 17:05 Israelul este de acord cu "zone securizate" pentru palestinieni în interiorul Fâşiei Gaza

Israelul ar fi de acord cu crearea unor "zone securizate" pentru palestinieni în interiorul Fâşiei Gaza, a declarat vineri un înalt responsabil american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în turneul regional în Orientul Mijlociu, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Una din chestiunile pe care le-am abordat în întâlnirile noastre de ieri (la Tel Aviv) est nevoia de a stabili anumite zone securizate unde civilii s-ar putea instala pentru a nu fi expuşi operaţiunilor de securitate legitime ale Israelului", a declarat responsabilul, sub rezerva anonimatului, a doua zi după vizita lui Blinken în Israel. "Ne-am angajat împreună cu CICR (Comitetul Internaţional al Crucii Roşii), cu agenţiile umanitare ale Naţiunilor Unite, să lucrăm asupra detaliilor a cum ar putea arăta aceasta", a adăugat el.

Secretarul de stat a sosit la Doha după ce s-a întâlnit la Amman cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei şi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Temerile pentru soarta civililor din enclava palestiniană s-au accentuat după ce Israelul a ordonat ca 1,1 milioane de persoane - aproape jumătate din populaţia Fâşiei - să părăsească nordul teritoriului, înaintea ofensivei care se profilează treptat. SUA sunt de asemenea în negocieri cu Israel şi cu Egipt pentru deschiderea punctului de trecere de la Rafah pentru străinii care vor să părăsească Fâşia Gaza, a indicat acelaşi responsabil american.

Singurul punct de trecere din Gaza spre Egipt este închis începând de marţi, după ce a fost ţinta a trei bombardamente israeliene în interval de 24 de ore, cea mai mare parte a pagubelor suferite fiind de partea palestiniană.

UPDATE 17:00 1.799 morți în Gaza în urma atacurilor lansate de Israel, anunță Ministerul Sănătății 

Cel puțin 1.799 de palestinieni au fost uciși în Gaza în urma loviturilor lansate de trupele israeliene, potrivit Ministerului Sănătății din Palestina. Printre cei care și-au pierdut viața se numără 583 de copii și 351 de femei, potrivit ministerului.

Alte 7.388 de persoane au fost rănite, inclusiv 1.901 de copii și 1.185 de femei, a transmis ministerul.

UPDATE 16:50 Hamas s-a antrenat să atace Israelul în văzul tuturor în Gaza

Militanții Hamas s-au antrenat să atace Israelul la vedere, în Gaza, la mai puțin de doi km de granița puternic fortificată sau Zidul de Fier al lui Netanyahu. Mai multe filmări făcute publice în ultimii doi ani chiar de gruparea, în scop de propagandă, arată zonele de antrenament ale Hamas unde luptătorii trag cu rachete, iau ostatici şi asediează clădiri "israeliene". Mai mult de atât, cu mai puțin de o lună înainte de atac a avut loc o repetiție generală care şi ea a  foarte publică. 

O filmare de propagandă de două minute, postată pe rețelele de socializare chiar de Hamas luna trecută, pe 12 septembrie, arată mai mulţi luptători care aruncă în aer o replică a gardului de frontieră, pleacă în viteză cu camionete printre clădiri în ceea ce pare o simulare de oraș israelian. În tot acest timp trag cu arme automate în ținte de hârtie, de forma unui om.

Mai multe detalii aici.

UPDATE 16:40 Erdogan: Ultimatumul dat palestinienilor, "inacceptabil"

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că Israelul trebuie să permită accesul ajutor umanitar în Fâșia Gaza prin Egipt, după ce un prim avion care transporta ajutor turc a ajuns în această țară. Șeful statului turc a descris, de asemenea, ultimatumul israelian de evacuare a nordului Fâșiei Gaza drept "inacceptabil".

"Evacuarea celor 2,5 milioane de oameni din Gaza, care au fost supuși bombardamentelor nediscriminate zile întregi și care au fost privați de electricitate, apa și alimentele, să migreze într-o zonă extrem de restrânsă reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional", a adăugat și ministrul turc de externe.

UPDATE 16:10 Ultimatumul de 24 de ore al israelienilor pentru evacuarea civililor din Gaza e o crimă de război, susţine un ONG pentru drepturile omului

Consiliul norvegian pentru refugiați, un ONG care operează în Israel și Palestina, a descris ultimatumul Israelului ca 1,2 milioane de oameni din Gaza să-și părăsească locuințele ca o crimă de război, transmite BBC. Jan Egeland, secretarul general al Consiliului norvegian pentru refugiați, a făcut publică declarația de mai jos:

"Armata israeliană solicită ca 1,2 milioane de civili din nordul Fâşiei Gaza să se mute în sudul regiunii în doar 24 de ore, fără a oferi garanţii legate de siguranţă sau de posibilitatea de a reveni, ceea reprezintă crima de război a strămutării forţate. Această decizie trebuie anulată.

Pedeapsirea colectivă a nenumăraților civili, printre care copii, femei și vârstnici, în represalii pentru acte de teroare oribilă întreprinse de bărbați înarmați este ilegală în conformitate cu dreptul internațional. Colegii mei din Gaza confirmă faptul că există nenumărate persoane din părțile de nord care nu au niciun mijloc să se mute în siguranță sub barajul constant al focului.

Pierderea de vieți civile cauzată de utilizarea deliberată sau nediscriminată a forței este o crimă de război pentru care autorii vor trebui să răspundă. Ne temem că Israelul poate pretinde că palestinienii care nu ar putea fugi din nordul Gaza pot fi consideraţi în mod eronat combatanţi la ostilități.

Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, și alte națiuni occidentale și arabe care au influență asupra conducerii politice și militare israeliene trebuie să solicite anularea imediată a ordinelor ilegale și imposibile de relocare", a transmis secretarul general al organizaţiei.

UPDATE 15:45 Violenţele se intensifică şi în Cisiordania

Imaginile publicate pe Twitter arată un israelian care împușcă un palestinian de la mică distanţă în timpul unei confruntări în satul At-Tuwani, o localitate din zona dealurilor Hebronului. Acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri violente asupra palestinienilor din Cisiordania, transmite The Times of Israel

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Într-un videoclip trimis de organizația pentru drepturile omului B’Tselem, un israelian înarmat cu o pușcă de asalt este cum se aproprie de mai mulți bărbați palestinieni neînarmați aflaţi la câţiva metri de ei. Apoi se aproprie şi mai mult de unul dintre ei, îl loveşte cu patul puştii şi îl împuşcă.

În ultimele zile, incidentele violente între israelieni şi palestinieni în Ierusalim şi Cisiordania s-au înmulţit, unele dintre aceste ducând şi la pierderi de vieţi omeneşti. The Times Israel citează surse care susţin că 6 palestinieni au fost ucişi în ultimele trei zile în Cisiordania, în timp ce o publicaţie arabă susţine că numărul victimelor din această regiune este de 7 şi asta doar în ultimele 24 de ore.

UPDATE 15:30 Sute de manifestanţi pro-palestinieni, dispersaţi de poliţia iordaniană la graniţa cu Israelul

Poliţia iordaniană a dispersat vineri sute de protestatari pro-palestinieni care încercau să ajungă la graniţa cu Cisiordania, în timp ce mii de persoane au participat la manifestaţii împotriva Israelului în toată ţara, relatează Reuters. Autorităţile iordaniene sunt îngrijorate că o extindere regională a violenţei rezultate din războiul dintre Israel şi grupul islamist Hamas ar putea avea repercusiuni asupra Iordaniei, având în vedere că un procent important din populaţia sa este palestiniană, transmite Agerpres.

Iordania a pierdut Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, în faţa Israelului în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, iar teritoriul palestinian a cunoscut o creştere a violenţei între palestinieni, pe de o parte, şi armata şi coloniştii israelieni, pe altă parte, chiar înainte de izbucnirea conflictului din Gaza. Martori au declarat că poliţia iordaniană a folosit gaze lacrimogene pentru a opri circa 500 de demonstranţi care au ajuns la un punct de control din afara capitalei Amman, pe o autostradă care duce la un punct de trecere a frontierei.

Ministerul de Interne iordanian a emis un ordin care interzice organizarea de manifestaţii anti-Israel în zona sensibilă de graniţă, unde valea râului Iordan este închisă protestatarilor, dar că proteste vor fi permise în alte zone. Câteva mii de protestatari s-au adunat în apropierea centrului capitalei Amman, au scandat sloganuri în sprijinul Hamas şi au cerut guvernului să închidă ambasada Israelului şi să anuleze tratatul de pace din 1994 cu Israelul.

În oraşele Irbid şi Zarqa, mii de oameni au ieşit în stradă purtând steaguri Hamas, jurând răzbunare împotriva Israelului şi cerând mişcării islamiste, care conduce Gaza, să-şi intensifice loviturile împotriva Israelului.

UPDATE 14:50. Lumea arabă fierbe după apelurile lansate de Hamas

Manifestaţii masive la Bagdad și Teheran în sprijinul Hamas după ce Iranul a lansat joi un apel către ţările musulmane şi arabe să facă front comun împotriva Israelului. Şi Hamas a cerut miercuri organizarea unor manifestaţii în întreaga lume musulmană în sprijinul palestinienilor. NATO face apel la Iran şi Hezbollah să nu profite de situaţia din Israel şi să nu încerce o escaladare.

UPDATE 14:40. Vladimir Putin: "Esenţial este acum să fie oprită vărsarea de sânge"

Preşedintele rus Vladimir Putin a atenţionat vineri că un asalt terestru israelian asupra Fâşiei Gaza ar duce la "pierderi printre civili (palestinieni) absolut inacceptabile", informează AFP.

"Esenţial este acum să fie oprită vărsarea de sânge", a spus Vladimir Putin, susţinând că Rusia este "gata să conlucreze cu partenerii constructivi".

Comentând cu privire la posibilitatea unei manevre terestre în acest teritoriu foarte dens populat, Vladimir Putin a afirmat că "utilizarea de echipament (militar) greu în zone rezidenţiale este o treabă complicată, cu consecinţe grave".

Armata israeliană a anunţat că pregăteşte o ofensivă de acest tip, după atacurile fără precedent ale Hamas asupra teritoriului Israelului, însă nimic nu este ferm decis.

Preşedintele rus a ordonat el însuşi un asalt împotriva Ucrainei, în februarie 2022, iar armata rusă bombardează zilnic oraşe ucrainene, ducând la lupte ce au ucis mii de civili.

UPDATE 14:30. Liderii Hezbollah, în discuții cu Iranul

Liderul organizaţiei paramilitare Hezbollah a discutat cu ministrul de externe al Iranului, aflat în vizită în Liban, despre "poziţiile ce trebuie adoptate" pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas, a anunţat vineri formaţiunea pro-iraniană, informează AFP.

Potrivit unui comunicat al Hezbollah, secretarul său general, Nassan Nasrallah, a avut o întrevedere cu şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amirabdollahian, sosit joi seara la Beirut.

Statul israelian şi SUA sunt îngrijoraţi că s-ar putea deschide un al doilea front în nordul Israelului la frontiera cu Libanul, dacă Hezbollah, susţinut de Iran, va decide să intervină masiv, transmite Agerpres.

UPDATE 14:00. ​Hamas susține că au fost lansate 150 de rachete spre Aşkelon

Gruparea Hamas susține într-o scurtă declarație că a lansat un tir de 150 de rachete spre Aşkelon.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 13:30. Hamas răspunde ultimatumului israelian

"Situația este tensionată și de o parte și de cealaltă, pe ambele teritorii. Se trage și de aici, pe linia cu Fâșia Gaza sunt obuzierele armatei israeliene pe poziție, vin și rachete dinspre Fâșia Gaza spre orașele din sudul Israelului, pentru că au venit avertismente din partea militanților Hamas cum că astăzi vor arunca 150 de rachete doar pe orașul Așkelon, oraș din sudul teritoriului israelian, ca răspuns la ceea ce a cerut armata israeliană, adică să fie evacuați civilii din nordul țării. A fost emis acest ordin la 5 dimineața, însă Hamas le recomandă civililor să nu iasă din teritoriu. Practic, spunea armata israeliană, folosesc locuințele civililor ca să bombardeze de acolo și amenință că vor transforma această zi într-o vinere neagră pentru cetățenii din Israel. Este o luptă destul de strânsă între cele două teritorii și va fi o luptă urbană dificilă pentru că Hamas va transforma acest conflict într-o luptă de gherilă, neavând nici resursele și nici numărul de oameni pentru a putea face o luptă direct cu armata israeliană. De aia targetul rachetelor pe care le lansează din Fâșia Gaza sunt locuințele civilor. Așa cum am văzut mai devreme, a fost o ploaie de alarme în orașele din sud și una dintre rachete a căzut peste o casă. Cred că este o chestiune de câteva ore până când lucrurile vor avansa de partea israeliană înspre Fâșia Gaza", a transmis reporterul Observator Bianca Iacob.

UPDATE 13:00. Doi români morți în urma atacurilor Hamas

Doi români au murit în Israel, în urma atacurilor Hamas. Ministerul Afacerilor Externe precizează că cele două persoane aveau dublă cetățenie, israeliano-română.

"Ministerul Afacerilor Externe informează cu regret că, până în prezent, se confirmă decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, astfel: 

    • persoana al cărei deces a fost anunțat de către autoritățile israeliene la data de 9 octombrie 2023, care deținea cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel;

    • persoana pe care familia a declarat-o dispărută la data de 12 octombrie 2023 și al cărei deces a fost confirmat de autoritățile israeliene la data de 13 octombrie 2023.

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor și își exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri. De asemenea, reiterează condamnarea fermă a terorismului în toate formele sale de manifestare. Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene pentru verificarea informațiilor cu privire la cetățenii români", a transmis MAE.

UPDATE 12:30. Ministrul de Externe din Iran: SUA trebuie să ţină sub control Israelul dacă doresc să evite un război

Statele Unite trebuie să ţină sub control Israelul dacă doresc să evite un război regional, a declarat vineri ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian, aflat în vizită la Beirut, transmite AFP.

''America vrea să îi permită Israelului să distrugă Gaza şi asta este o greşeală gravă. Dacă americanii vor să evite ca războiul să se dezvolte în regiune, ei trebuie să controleze Israelul. Dacă crimele israeliene nu sunt stopate, nu se ştie ce se va întâmpla'', a spus el în faţa presei.

UPDATE 11:30. 13 ostatici au fost uciși în atacurile asupra Fâșiei Gaza, anunță aripa militară a Hamas

Aripa militară a Hamas, Brigăzile al-Qassam, a anunţat vineri într-un comunicat că 13 ostatici au fost ucişi în urma loviturilor israeliene asupra Fâşiei Gaza din ultimele 24 de ore, relatează The Guardian, care citează Reuters. Şase dintre ostatici au fost ucişi în lovituri asupra a două locaţii separate din districtul de nord, iar alţi şapte au murit în lovituri care au lovit trei locaţii din districtul Gaza, potrivit comunicatului.

Hamas ameninţase anterior că va începe să execute ostatici israelieni, dacă Israelul îşi continuă loviturile aeriene în Gaza şi dacă nu eliberează toţi deţinuţii palestinieni. Rămâne neclar câţi ostatici israelieni a luat Hamas atunci când a efectuat incursiunea sa pe teritoriul Israelului, sâmbătă. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că guvernul a reuşit să confirme identitatea a 97 de persoane luate ostatice în Gaza în timpul atacului Hamas, dar se crede că au fost răpite peste 100 de persoane.

UPDATE 11:00. Militanții din Hamas consideră drept "propagandă" apelul armatei israeliene

Gruparea paramilitară islamistă Hamas a denunţat drept "propagandă" apelul armatei israeliene la evacuarea zonei de nord a Fâşiei Gaza, informează vineri dpa. Civilii nu ar trebui să cadă în capcana "mesajelor de propagandă", a declarat gruparea islamistă, la putere în Fâşia Gaza.

Hamas este clasificat drept organizaţie teroristă de Israel, Uniunea Europeană şi SUA. Surse de securitate din Gaza au declarat că rezidenţii trebuie împiedicaţi să plece din nordul teritoriului.

Martori au informat că mai mulţi locuitori au fost deja opriţi de Hamas şi li s-a ordonat să se întoarcă în nord, adăugând că panica este tot mai mare în zonă şi că nu există instrucţiuni clare.

Documentar: Ce este gruparea Hamas din Palestina

UPDATE 10:15. Hamas cere populaţiei din Gaza să rămână acasă şi să ignore ordinele israeliene de evacuare

Hamas le cere palestinienilor să rămână în casele lor după ce Israelul a emis ordine de evacuare generală în Gaza avertizând că un atac masiv este iminent, relatează Associated Press.

Autoritatea Hamas care se ocupă de refugiaţi a făcut apel la locuitorii din nordul teritoriului să "rămână neclintiţi în casele lor şi să rămână fermi în faţa acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupant".

UPDATE 9:50. Avioanele israeliene au lovit în timpul nopții 750 de ținte militare în nordul Fâșiei Gaza

IDF a lovit vineri noaptea 750 de ținte militare ale Hamas, inclusiv tuneluri subterane și reședința unor agenți de rang înalt. Israelul transmite că a ucis un comandant al unității militare speciale "Nukhba" a Hamas.

Raiduri aeriene israeliene din cursul nopții au lovit 750 de ținte militare în Fâșia Gaza, transmite Armata israeliană. Potrivit unui comunicat de presă, acestea au inclus tuneluri Hamas, complexe militare, reședințe ale unor agenți de rang înalt și depozite de arme.

Israelul transmite că a ucis un comandant al unității militare speciale "Nukhba" a Hamas, transmite Mediafax.

UPDATE 9:15. Israelul, acuzat că a folosit fosfor alb în Fâșia Gaza - Organizaţia Human Rights Watch

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi Israelul că foloseşte fosfor alb în operaţiunile militare din Gaza şi Liban, transmit dpa şi EFE. HRW afirmă că a verificat înregistrări video realizate marţi şi miercuri în care se văd "multiple explozii în aer de fosfor alb lansat de artilerie asupra portului din oraşul Gaza şi a două locaţii rurale de la frontiera dintre Israel şi Liban". Organizaţia adaugă că a stat de vorbă şi cu martori.

Folosirea fosforului alb în Gaza, una din zonele cele mai dens populate ale lumii, amplifică riscurile pentru populaţia civilă şi încalcă interdicţia impusă de legislaţia umanitară internaţională expunând civili la riscuri nenecesare, subliniază HRW într-un comunicat. v"Folosirea fosforului alb în zone civile aglomerate creează un risc ridicat de arsuri insuportabile şi suferinţe pentru întreaga viaţă", a notat directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de nord, Lama Fakih, potrivit Agerpres.

UPDATE 8:30. Armata israeliană cere ca 1.1 milioane de palestinieni să fie duși în sudul Fâșiei Gaza - ONU

Armata Israelului a informat Naţiunile Unite, vineri dimineaţă, că 1,1 milioane de palestinieni din Gaza ar trebui să fie relocaţi în sudul enclavei în următoarele 24 de ore, a afirmat un purtător de cuvânt al ONU, iar palestinienii se tem că acesta ar putea fi un precursor al plănuitei ofensive terestre israeliene, scrie Reuters.

Armata israeliană nu a oferit deocamdată declaraţii despre avertizare, care vine după ce Israelul a masat tancuri în apropierea graniţei cu Gaza şi a desfăşurat lovituri aeriene în enclava palestiniană, în urma atacului mortal al militanţilor Hamas în Israel.

"Naţiunile Unite consideră că este imposibil ca o asemenea mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare", a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric. "Naţiunile Unite fac apel ca un astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând astfel transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie de calamitate", a spus el.

UPDATE 7:30. Netayahu: Cea mai cumplită zi de la Holocaust încoace

Premierul Benjamin Netanyahu a promis, într-un discurs ţinut după învestirea guvernului de unitate al Israelului, că "nu vom slăbi eforturile de a-i aduce înapoi acasă", referindu-se la ostaticii luaţi de Hamas, potrivit The Guardian.

"În acelaşi timp, suntem uniţi în hotărârea împotriva duşmanului odios şi criminal", a spus el. Referindu-se la Hamas, el a cerut ţărilor care "menţin prezenţa" să înfrunte sancţiunile.

"Puterea voinţei şi rezistenţa sunt sinonime poporului evreu. Ne vom ridica şi la înălţimea acestui test, deşi este aproape prea greu de suportat. Ziua de Sabat din 7 octombrie va rămâne întipărită ca p zi blestemată şi întunecată în analele naţiunii. Pentru noi, poporul evreu, este cea mai cumplită zi de la Holocaust încoace. (...) Îi vom găsi pe aceşti criminali blestemaţi (…) cu toată forţa şi îi vom învinge. Îi vom şterge de pe faţa pământului. Va veni timpul când vom reconstrui comunităţile distruse. Vom reconstrui zona din jurul Fâşiei Gaza şi o vom restabili ca o zonă înfloritoare şi prosperă. (...) Prieteni, ne aşteaptă zile grele, dar nu vom fi descurajaţi şi nu vom ceda", a declarat Benjamin Netayahu.

La graniţa cu Fâşia Gaza Israelul și-a desfăşurat forţa militară. Sute de tancuri şi zeci de mii de soldaţi aşteaptă ordinul pentru invazia terestră. Teroriştii răspund cu rachete. În timpul unui atac, echipa Observator s-a refugiat după o clădire, alături de militarii israelieni.

Parlamentul unicameral al Israelului, Knessetul, a aprobat guvernul de urgență şi cabinetul de război anunțat în urmă cu o zi de către premierul Benjamin Netanyahu și liderul opoziţiei Benny Gantz. Pe front însă Israelul a abordat altă tactică. Pe lângă atacurile directe din timpul nopţii asupra Fâşiei Gaza, a atacat cu rachete şi aeroporturile din Siria, Damasc şi Alep, ca răspuns la bombardamentele venite de la o grupare radicală palestiniană de acolo în ultimele zile. 

Rusia a condamnat dur acţiunile şi spune că sunt o încălcare gravă a suveranităţii şi a dreptului internaţional. Mai mult, au apărut noi imagini din primele zile de război. 

Soldaţii, trimişi la graniţa cu Fâşia Gaza, au avut ca obiectiv recâştigarea controlului asupra postului militar Sufa. În tot acest timp, ei au salvat şi 250 de ostatici. 

Doi români sunt dați dispăruți în Israel. Identitatea lor nu a fost făcută publică

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe transmite că doi români, cu cetăţenie română şi israeliană, sunt declarați dispăruți, familiile neputând lua legătura cu ei. Pe lista oficială a Guvernului figurează şi un român decedat. Deocamdată identităţile persoanelor nu sunt făcute publice, întrucât trebuie anunţate mai întâi familiile acestora. Şi un cetăţean moldovean de 35 de ani, care se afla în apropiere de Fâșia Gaza, a fost ucis de militanţi. Sunt peste 200.000 de români care trăiesc în ţara devastată de război.

Jurnaliştii CNN au primit acceptul armatei să filmeze în kibbutzul Be'eri, locul în care teroriştii Hamas au ucis peste 100 de civili. Imaginile sunt îngrozitoare. Sunt cadavre peste tot, iar din locul unde până de curând oamenii împărţeau totul - case, maşini şi chiar banii - nu a mai rămas nimic. Locuitorii kibbutzului au trăit şi au murit împreună. 

Alte imagini arată momentul în care mai mulţi militanţi au pătruns în kibbutzul Kfar Aza, ţipând. Unul dintre ei luase ca trofeu o cască a unui copil. Un al doilea videoclip surprinde clipa în care teroriştii Hamas încearcă să lanseze o grenadă într-o casă.

Ies la iveală însă şi imagini vechi de mai bine de un an care arată cum gruparea se antrenează în văzul tuturor în apropiere de graniţa cu Israelul. Tot zilele acestea, Hamas a dezminţit informaţiile cum că ar fi omorât şi ar fi decapitat bebeluşi

În Ierusalim, ţinta a devenit poliţia. Un bărbat, înarmat cu un pistol-mitralieră improvizat, a deschis focul asupra a doi agenţi, rănindu-i. Unul dintre ei se află însă în stare gravă. Atacatorul a încercat să fugă şi, după mai multe încercări de a-l opri, forţele de ordine au fost nevoite să-l împuşte. Şi în Gaza, numită de experţii ONU cea mai mare închisoare în aer liber, imaginile sunt devastatoare. Peste 1.500 de palestinieni au fost ucişi. O treime dintre ei sunt copii. 

ONU avertizează: Spitalele din Fâșia Gaza, aproape de a deveni morgi

Organizaţia Naţiunilor Unite este mai ales îngrijorată pentru soarta femeilor însărcinate. Peste 50.000 de femei nu au acces la apă sau la serviciile de sănătate de bază. Aproape şase mii dintre ele urmează să nască luna următoare.

Fără curent electric, apă sau mâncare, clădirile din Fâşie sunt iluminate doar de explozii. Spitalele funcţionează cu ajutorul generatoarelor, dar nu reușesc să facă față valului de victime. Crucea Roșie avertizează că aceste spitale riscă sa se transforme în morgi dacă nu se intervine rapid. Captivi în Gaza sunt şi 350 de români. 200 dintre ei cer să fie evacuaţi. 

Iranul, una din ţările care finanţează gruparea Hamas, a trimis un avion cu ajutoare umanitare în Gaza. Aeronava a aterizat în Egipt, iar containerele cu provizii ar trebui să treacă printr-o graniţă controlată de Israel. Guvernul de la Tel Aviv ameninţă că va permite trecerea convoiului abia când teroriştii Hamas vor elibera cei peste 150 de israelieni luaţi ostateci. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Israelul, ultimatum pentru 1,1 milioane de oameni. Armata israeliană, incursiuni în Gaza pentru a elimina teroriştii de la graniţă