Antena Meniu Search
x

Video "Stăm cu grijă, când o să mor?" Clipe de groază pentru românii blocaţi în Fâşia Gaza şi aflaţi în faţa unui atac iminent al Israelului

Război Israel - Hamas. Sunt ultimele zece ore în care civilii din Gaza se mai pot evacua înainte ca Israelul să atace terestru. Tancurile sunt deja la graniţă, iar oamenii din nordul regiunii, peste un milion, au fost anunţaţi că trebuie să plece. Hamas, în schimb, le-a transmis să stea pe loc. În mica fâşie de pământ locuiesc aproximativ 350 de  români. Observator a stat de vorbă cu mai mulţi dintre ei care cer, disperaţi, ajutorul autorităţilor noastre. 1.800 de oameni au murit în Fâşia Gaza, iar în Israel - 1.300. Doi dintre ei aveau cetăţenie română.  Un alt român e dat dispărut. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 13.10.2023, 19:51

Vezi și

Româncă din Gaza: "Bombardamentele sunt foarte multe, foarte tari. Nu se mai termină. E dezastru."

Sunt imagini filmate de comunitatea românească prinsă în infernul din Fâşia Gaza. Bombardamentele asupra ţintelor Hamas au continuat peste noapte. Israelul a avertizat civilii să părăsească nordul regiunii în 24 de ore. Trupele israeliene se aprope tot mai mult de obiectiv.

Bianca Iacob, reporter Observator: "Mobilizare maximă a armatei israeliene, suntem la foarte puţini kilometri de graniţa cu Fâşia Gaza, iar pe aici circulaţia este blocată. Tancurile armatei se poziţionează în câmp pentru ceea ce urmează. Ofensiva."

Peste un milion de civili trebuie să părăsească oraşul Gaza şi aşezările din nordul regiunii. Li s-a transmis inclusiv prin fluturaşi aruncaţi din avion să se îndrepte spre sud, spre graniţa cu Egiptul. Printre cei care caută o scăpare sunt mulţi români. 

Pe acelaşi subiect

Român din Gaza: "Această clădire a fost atacată şi bombardată de israelieni."

Român din Gaza: "Nu mai e viaţă pe aici, nu mai ai pentru ce trăi, nu e viaţă, nu e apă, nu e curent. E distrugere peste tot! Am rugat toate autorităţile să ne ajute să fim evacuaţi din Fâşia Gaza şi până acum nu a fost niciun răspuns pozitiv."

Ştefan e de o lună în Rafah, la studii. Urma să vină în România. 

Ştefan Mohamed Abedelnaby, român din Gaza: "Noaptea trecută n-am putut să dormim din cauza atacurilor. Nu e linişte, vă daţi seama. Adică stăm cu grijă, când o să mor?"

Româncă din Gaza: "Sunt o româncă din Fâşia Gaza de 20 de ani. Rog foarte mult ministerul de Externe român să accelereze evacuarea noastră cât mai repede, deoarece stăm în pericol foarte, foarte mare!"

Hamas le cere palestinienilor să nu îşi părăsească casele

Biroul umanitar ONU a anunţat că peste 400.000 de palestinieni din Fâşia Gaza şi-au părăsit până acum casele. Însă Hamas le cere să rămână pe loc. Vrea să pună în calea israelienilor nu doar ostatici, ci şi civili.

Ținta armatei israeliene este sistemul elaborat de tuneluri de sub Fâşia Gaza pe care membrii Hamas o folosesc pentru a se deplasa, pentru a se ascunde și pentru a se adăposti. Labirintul din coridoare de beton, întins pe sute de kilometri, este dotat cu șine, cabluri de telefon și de curent și alte utilități. Aici, ar sta ascunşi acum liderii Hamas, alături de cei răpiţi din Israel sâmbăta trecută. 

Inițial, tunelurile au apărut ca răspuns la blocada israeliană impusă enclavei după anul 2007 și erau folosite în special pentru a alimenta clandestin populația cu bunuri și alimente din Egipt. În timpul campaniei din 2014, Hamas a folosit aceste tuneluri, suficient de înalte pentru ca un om să poată sta în picioare, pentru a se infiltra în Israel. Hamas continuă bombardamentele asupra Israelului. Un astfel de atac a fost surprins de echipa Observator.

Bianca Iacob, reporter Observator: "În timp ce armata îşi mută artileria grea la graniţă, curg alarmele şi cad rachetele dinspre Fâşia Gaza spre teritoriul israelian, exact în oraşele de la graniţă."

Cinci rachete au lovit şi oraşul Sderot, care se pregăteşte de evacuare. 

Locuitor din Sderot: "Avem parte de rachete tot timpul. Ştim ce înseamnă acest lucru. Vreau să le spun teroriştilor! Vom câştiga! Vă vom termina! Vă vom găsi peste tot. Nu ne este teamă de voi!"

Numărul morţilor e în creştere, printre victime sunt şi doi români

Jonathan Conricus, locotenent colonel al armatei israeliene: "Din nefericire, numărul victimelor israeliene a crescut din nou la 1.300 de civili şi soldaţi israelieni. Şi mai mult de 3.000 de răniţi."

Printre cei morţi se numără şi două persoane cu cetăţenie română. Un alt român este dat dispărut. Bilanţul victimelor creşte şi în Fâşia Gaza. 120 de oameni au murit doar în bombardamentele de noaptea trecută. Iar în ultima săptămână şi-au pierdut viaţa peste 400 de copii, a anunţat ministerul palestinian al Sănătăţii. 

Fără curent şi cu combustibilul pentru generatoare pe terminate, medicii se aşteaptă la ce-i mai rău.

Muhammad Abu Salima, director spital Al-Shifa: "Dacă se opresc generatoarele, acest spital va deveni o groapă comună. Avem 120 de pacienţi ventilaţi, 1.000 de pacienţi care depind de dializă şi 50 de bebeluşi născuţi prematur."

Cele 24 de ore acordate pentru evacuarea civililor din Fâşia Gaza expiră la cinci dimineaţa. Un prim obiectiv al soldaţilor israelieni va fi recuperarea ostaticilor luaţi de Hamas. O filmare publicată de forţele militare israeliene arată cum forţele de elită ar fi salvat deja 250 de ostatici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Stăm cu grijă, când o să mor?" Clipe de groază pentru românii blocaţi în Fâşia Gaza şi aflaţi în faţa unui atac iminent al Israelului