Antena Meniu Search
x

Război Israel - Hamas. Franța și Spania se opun suspendării ajutorului trimis palestinienilor de UE

Război Israel - Hamas. Franţa şi Spania se opun suspendări ajutorului de care beneficiază populaţia palestiniană, au anunţat marţi dimineaţă diplomaţiile celor două ţări, în contextul în care Comisia Europeană a notificat că reexaminează de urgenţă asistenţa blocului european pentru Palestina, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.10.2023, 14:28

Război Israel - Hamas. Franța și Spania se opun suspendării ajutorului trimis palestinienilor de UE
Război Israel - Hamas. Franța și Spania se opun suspendării ajutorului trimis palestinienilor de UE - Profimedia

"Nu suntem pentru suspendarea ajutorului de care beneficiază direct poporul palestinian şi am transmis clar acest lucru ieri (luni - n.r.) Comisiei Europene", a precizat ministerul într-un comunicat. Anul trecut, Franţa a contribuit la ajutorul pentru palestinieni cu 95 de milioane de euro, potrivit Quai d'Orsay.

"Acest ajutor este concentrat pe susţinerea populaţiilor palestiniene, în domeniul apei, sănătăţii, securităţii alimentare şi educaţiei", a adăugat Ministerul de Externe francez într-un comunicat.

"Vărsat în special prin intermediul ONU, de acesta beneficiază direct populaţia palestiniană, în Ierusalimul de Est, în Cisiordania, în Gaza şi în taberele situate în ţările vecine", a mai precizat sursa citată, apreciind că acest ajutor este "pe deplin conform cu angajamentele Franţei".

Această declaraţie a fost dată publicităţii în contextul în care, luni, comisarul european pentru extindere şi vecinătate Olivier Varhelyi a anunţat suspendarea tuturor plăţilor prevăzute în cadrul acestui ajutor pentru dezvoltare. Comisia Europeană a menţionat ulterior că lansează "o reexaminare de urgenţă a asistenţei Uniunii Europene pentru Palestina" fără a mai menţiona suspendarea plăţilor.

Pe acelaşi subiect

La rândul său, ministrul spaniol interimar de externe Jose Manuel Albares a declarat marţi că guvernul său se opune suspendării ajutorului UE către teritoriile palestiniene. "Cooperarea trebuie să continue, nu putem confunda Hamas, care este pe lista UE a organizaţiilor teroriste, cu populaţia palestiniană, ori cu Autoritatea palestiniană, ori cu organizaţiile ONU de la faţa locului", a declarat Albares într-un interviu pentru postul de radio Cadena SER.

El a adăugat că teritoriile palestiniene vor avea probabil nevoie de mai mult ajutor după atacul de sâmbătă al Hamas asupra Israelului şi al bombardamentului ulterior al Israelului asupra Fâşiei Gaza. Miniştrii de externe ai UE vor discuta despre conflictul dintre Israel şi Hamas marţi după-amiază, în cadrul unei reuniuni de urgenţă convocate de şeful diplomaţiei blocului comunitar, Josep Borrell.

Josep Borrell anunţă că i-a invitat pe miniştrii de externe israelian şi palestinian la o reuniune de urgenţă a UE

Ministrul de externe israelian Eli Cohen şi omologul său din cadrul Autorităţii Palestiniene Riyad Al-Maliki au fost invitaţi să participe la reuniunea de urgenţă a miniştrilor europeni de externe de marţi pentru a discuta situaţia din Israel şi din regiune, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează Reuters şi AFP.

"I-am invitat pe ministrul israelian de externe să participe la reuniunea miniştrilor de externe ai UE pe care am convocat-o în această după-amiază. L-am invitat, de asemenea, pe ministrul de externe al Autorităţii Palestiniene Maliki să ia cuvântul şi să prezinte punctele de vedere ale Autorităţii Palestiniene", a postat Borrell pe platforma de social media X.

Miniştrii de externe ai UE se vor întâlni la Muscat, în Oman, unde o reuniune a acestora cu omologii lor din ţările Consiliului de Cooperare a Golfului era deja programată să aibă loc. Unii miniştrii vor participa în persoană, alţii prin videoconferinţă, notează Reuters. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas. Franța și Spania se opun suspendării ajutorului trimis palestinienilor de UE