Antena Meniu Search
x

Reacția Belarusului, după deturnarea avionului comercial. Minskul îi acuză pe oficialii europeni de "politizarea" incidentului

Belarusul dă asigurări că a acţionat în mod legal interceptând un zbor comercial, în urma unei alerte cu bombă, şi respinge acuzaţii ale unor europeni, potrivit cărora Minskul a deturnat unui avion aparţinând Ryanair cu scopul de a-l aresta pe opozantul belarus Roman Protasevici, care se afla la bord.

de Redactia Observator

la 24.05.2021, 13:00

Aleksandr Lukașenko
Aleksandr Lukașenko - Getty Images

”Nu există nicio îndoială că acţiunile organelor noastre competente erau în conformitate cu reglementările internaţionale” a anunţat Ministerul belarus de Externe pe site.

Minskul respinge ”acuzaţii fără fundament” ale unor ţări europene, pe care acuză, la rândul său, de faptul că ”politizează” incidentul.

Belarusul a deturnat duminică, din ordinul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, un avion aparţinând Ryanair, la bordul căruia se afla jurnalistul Roman Protasevici.

Liderii europeni urmează să discute despre impunerea unor sancţiuni suplimentare Belarusului la summitul UE de la Bruxelles.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele belarus şi aproximativ 100 de oficiali politici belaruşi sunt vizaţi de sancţiuni UE cu privire la reprimarea contestării realegerii lui Lukaşenko, care se află la putere din 1994. Opozanţii denunţă un scrutin pătat de fraude.

UE cere o anchetă internaţională cu privire la aterizarea forţată a avionului la Minsk

Uniunea Europeană (UE) cere o anchetă internaţională cu privire la obligarea de către autorităţile belaruse a unui avion aparţinând Ryanair să aterizeze la Minsk, cu scopul arestării opozantului belarus Roman Protasevici, care se afla la bordul aeronavei, relatează Reuters.

”Prin acest act coercitiv, autorităţile belaruse au pus în pericol securitatea pasagerilor şi echipajului”, a denunţat luni, într-un comunicat, reprezentantul UE pentru Politică Externă şi de Securitate JosepBorrell. ”O anchetă internaţională cu privire la acest incident este necesar să fie efectuată, pentru a se verifica orice încălcare a reglementărilor aviaţiei internaţionale”, a subliniat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Reacția Belarusului, după deturnarea avionului comercial. Minskul îi acuză pe oficialii europeni de "politizarea" incidentului