Antena Meniu Search
x

Reacția lui Joe Biden când a văzut că liderul ISIS s-a aruncat în aer împreună cu familia: "Act final de lașitate". Momente tensionate în Situation Room

Președintele american, Joe Biden, a monitorizat din „Situation Room” raidurile forțelor aeriene americane în Siria care-l vizau pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi. Liderul ISIS a murit într-o explozie pe care a provocat-o el însuşi, aruncându-se în aer împreună cu familia sa, scrie CNN

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 04.02.2022, 13:41

Tensiuni în "Situation Room"
Tensiuni în "Situation Room" - Profimedia Images

Din capul mesei, Biden a urmărit cum elicopterul american a întâmpinat probleme tehnice la sol. Câteva momente mai târziu, o explozie puternică a zguduit cartierul, iar în urma deflagrației, al-Qurayshi, soția sa și copiii au murit, trupurile lor fiind împrăștiate în afara clădirii. Oficialii americani au transmis că singurii civili care au căzut victime operațiunii au fost membrii familiei liderului ISIS. 

Este cea mai importantă operațiune de combatere a terorismului din mandatul lui Biden, iar oficialii ar fi întenționat să folosească acest moment pentru a-l pune într-o lumină favorabilă pe liderul de la Casa Albă. 

„Această operațiune este o dovadă a capacității extinse a SUA de a elimina amenințările teroriste, indiferent de locul în care încearcă să se ascundă”, a declarat Joe Biden, într-un briefing de presă. Acesta a transmis și un avertisment teroriștilor care sunt încă în libertate: „Vom veni după voi și vă vom găsi".

Președintele american a mai adăugat că în timpul operațiunii s-au luat toate măsurile de precauție pentru a proteja civilii. „Știm că, pe măsură ce trupele noastre se apropiau pentru a-l captura pe terorist, într-un act final de lașitate și disperare, fără a ține cont de viața propriei sale familii sau a celorlalți, a ales să se arunce în aer... în loc să se confrunte cu justiția pentru crimele pe care le-a comis”.

Pe acelaşi subiect

La Washington, liderii militari au declarat că operațiunea care viza lichidarea liderului ISIS din Siria a necesitat luni întregi de pregătire. „Credem că uciderea lui Qurayshi va fi o lovitură pentru ISIS”, a transmis un înalt oficial al administrației de la Casa Albă.

Cum a fost pregătită operațiunea

Cu cinci zile înainte de Crăciun, Biden a discutat cu oficialii din Apărare pentru a pune la punct detaliile capturării lui Qurayshi și ce riscuri ar implica, mai ales la ce riscuri ar fi expuși civilii care locuiau în aceeași clădire cu liderul jihadist din Siria. 

La un moment dat, șeful Pentagonului a adus o machetă a locației în care s-ar fi ascuns teroristul sirian. „Ținta” nu și-a părăsit niciodată locuința, ieșind doar ocazional pe acoperiș să facă baie. La primul etaj locuiau familii care nu aveau nicio legătură cu gruparea teroristă și fără să știe că două etaje mai sus, vecinul lor este un terorist căutat în întreaga lume. 

Forțele americane care au efectuat misiunea au făcut exerciții tactice, inclusiv pentru protejarea civililor. Când echipa americană a aterizat în fața clădirii în care se ascundea Qurayshi, și-a anunțat prezența cu voce tare, cerând celor din interior să evacueze clădirea, iar celor din zona rezidențială să se adăpostească.

Armata plănuise o operațiune de două ore la fața locului, subliniind necesitatea de a minimaliza victimele civile. Biden a dat undă verde misiunii, marți, din Biroul Oval. A existat o „tensiune extraordinară” în Situation Room, în timp ce președintele, vicepreședintele Kamala Harris și membrii echipelor militare și de securitate au monitorizat situația în „timp real”.

Obiectivul misiunii a fost capturarea în viață a liderului Qurayshi. În 2008, când a fost reținut în Irak, a oferit informații prețioase soldaților americani, existând posibilitatea ca și de această data să facă la fel. 

Oficialii americani se așteptau și ca jihadistul să se arunce în aer, la fel cum făcuse liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, în timpul raidului din 2019. Biden însuși a fost cel care a întrebat despre posibilitatea ca Qurayshi să poarte o vestă sau un alt tip de dispozitiv explozibil. Temerile americanilor s-au adeverit. În Situation Room, Biden a primit un raport privind producerea unei „explozii puternice”.

„Asta s-a întâmplat destul de devreme în cadrul operațiunii”, a explicat un înalt oficial al administrației. De acolo, lucrurile au decurs liniar, iar toate decesele și victimele au fost rezultatul acțiunilor membrilor ISIS, a susținut Casa Albă.

Explozia s-a produs înainte ca forțele americane să intre în clădire, distrugând etajul trei al clădirii. Deflagrația a fost mult prea puternică pentru un dispozitiv de forma unei veste, iar specialiștii cred că întregul etaj ar fi fost înțesat de materiale explozibile.

Totuși, operațiunea nu s-a încheiat aici. Un locotenent al lui Qurayshi a fost ucis de forțele americane care au reușit să intre în clădire. Jihadistul se baricadase la etajul doi al clădirii, alături de soția sa. Ulterior, mai mulți copii au fost evacuați în siguranță.

Probleme tehnice în timpul operațiunii de lichidare a liderului ISIS

Un elicopter american a avut „probleme tehnice” în timpul raidului și a fost extras din zona de acțiune. Atmosfera din Situation Room s-a mai detensionat când au venit primele rapoarte după raid. O familie de la primul etaj, despre care oficialii cred că nu avea nicio legătură cu membrii ISIS, au fost salvați.

Dar situația a rămas „încordată” pe măsură ce elicopterul americanilor a fost atacat de membrii unei filiale al-Qaeda. Militarii americani au reușit să lichideze doi teroriști, ceilalți reușind să se ascundă. Când operațiunea s-a încheiat, Biden a fost auzit șoptind: “Dumnezeu să-i binecuvânteze pe soldații noștri”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Reacția lui Joe Biden când a văzut că liderul ISIS s-a aruncat în aer împreună cu familia: "Act final de lașitate". Momente tensionate în Situation Room