Antena Meniu Search
x

REFERENDUM în Marea Britanie: Peste 96% dintre artiştii britanici se opun Brexitului

Peste 96% dintre artiştii şi profesioniştii din industriile culturale vor vota pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană la referendumul din 23 iunie, potrivit Federaţiei Industriilor Artistice Britanice.

Peste 96% dintre artiştii şi profesioniştii din industriile culturale vor vota pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană la referendumul din 23 iunie, potrivit Federaţiei Industriilor Artistice Britanice.

Peste 96% dintre artiştii britanici cer menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Scriitori, regizori, actori şi muzicieni celebri se numără printre numeroşii artişti care şi-au exprimat îngrijorările în această privinţă în presa britanică a ultimelor luni.

În februarie, cu ocazia Berlinalei, actriţa Emma Thompson a declarat: ”Bineînţeles că voi vota pentru a rămâne în Europa. Dumnezeule, ar fi o nebunie să nu o fac. Ar fi o idee bizară. Trebuie să ne reducem graniţele, nu să le ridicăm. Mă simt europeană, chiar dacă locuiesc în Marea Britanie şi în Scoţia”.

Actorul David Lowe a declarat pentru Le Figaro, tot în luna februarie: ”Ar fi o sinucidere ieşirea Marii Britanii din Europa”. Pro-european, actorul vede în Brexit un avertisment. ”Nu suntem uniformi. Şi totuşi, avem impresia că Bruxelles-ul vrea să ne facă bruxellezi. Ei trebuie să înţeleagă că Marea Britanie are un spirit diferit. Mi-ar plăcea ca Europa să facă un pas spre Marea Britanie, dacă ea vrea o schimbare benefică, o evoluţie în sensul cel bun. Dacă Europa nu este pregătită, atunci Europa va muri”.

Scriitorul Stephen Clarke este de părere că britanicii sunt divizaţi ”între aceia care lucrează cu Europa şi cei care nu au legături cu Europa”. ”Cei care nu au nimic de pierdut sunt pentru Brexit. Cei care sunt în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE sunt în majoritate şomeri sau oameni cu o viaţă în întregime locală (...) În realitate, englezii sunt îngroziţi de ideea că hoarde de refugiaţi cu paşaport german vor veni în ţara lor”.

Actorii Benedict Cumberbatch şi Keira Knightley consideră că ”părăsirea Europei ar fi un salt în necunoscut”.

Într-un manifest publicat în luna mai în cotidianul Daily Telegraph, 282 de personalităţi din lumea artelor au declarat: ”Marea Britanie nu este doar mai puternică atunci când se află în Europa, ci este şi mai imaginativă şi mai creativă, iar succesul nostru artistic mondial ar fi serios afectat de o ieşire din UE”.

”Ieşirea din Europa ar fi un salt în necunoscut pentru milioane de persoane care, provenind din toată Marea Britanie, lucrează în domenii artistice, dar şi pentru milioane de alţi oameni care, aici sau în străinătate, beneficiază de creşterea economică şi dinamismul sectorului cultural britanic”, afirmă semnatarii acelei scrisori.

Printre semnatarii documentului se află vedete de prim rang, precum creatoarea de modă Vivienne Westwood, actorii Keira Knightley, Benedict Cumberbatch, Patrick Stewart, regizorul Danny Boyle, poeta Carol Ann Duffy, scriitorii Hilary Mantel şi John Le Carre. În acest demers li s-au alăturat şi actorii Bill Nighy, Helena Bonham Carter, Kristin Scott Thomas, Chiwetel Ejiofor, Dominic West şi cântăreţii Paloma Faith şi Hot Chip.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » REFERENDUM în Marea Britanie: Peste 96% dintre artiştii britanici se opun Brexitului