Antena Meniu Search
x

Rusia și China vor să instaleze un reactor nuclear pe Lună până în 2035

Rusia și China iau în considerare amplasarea unui reactor nuclear pe Lună în jurul anilor 2033-2035, a declarat marți Iuri Borisov, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a informat agenția de presă de stat RIA, potrivit Reuters.

de Redactia Observator

la 05.03.2024, 18:36

Rusia și China vor să instaleze un reactor nuclear pe Lună până în 2035
Rusia și China vor să instaleze un reactor nuclear pe Lună până în 2035 - Shutterstock

Borisov, fostul vicepremier al Rusiei, a vorbit despre aceste planuri la un Festivalul Mondial al Tineretului. El a dezvăluit mai multe detalii despre misiunea "Luna-27", care este lansată împreună cu Agenția Spațială Europeană. 

Vestea vine după ce China și Rusia au confirmat că au purtat discuții despre "securitatea spațiului cosmic" și "arme cu inteligenţă artificială".

Rusia și China iau în considerare amplasarea unui reactor nucelar pe Lună

Rusia şi China iau în considerare amplasarea unei centrale nucleare pe Lună în intervalul 2033 - 2035, a declarat marţi Iuri Borisov, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, precizând că un astfel de proiect este necesar pentru a construi apoi baze permanente pe satelitul natural al Pământului.

Pe acelaşi subiect

Borisov, fost ministru adjunct al apărării, a declarat că Rusia şi China colaborează la un program selenar iar Moscova a putut să-şi aducă contribuţia prin expertiza de care dispune cu privire la "energia nucleară în spaţiu".

"Azi ne gândim serios la un proiect - cândva în intervalul 2033 - 2035 - pentru a transporta şi asambla o centrală electrică pe suprafaţa selenară alături de colegii noştri chinezi", a declarat Borisov.

Panourile solare nu pot asigura suficientă energie pentru alimentarea viitoarelor aşezări selenare, dar energia nucleară poate face acest lucru.

"Aceasta este o provocare foarte serioasă... trebuie asamblată în mod automat, fără ca prezenţa oamenilor să fie necesară", a mai susţinut şeful Roscosmos.

Iuri Borisov a mai vorbit şi despre planurile Rusiei de a construi o navetă spaţială de transport alimentată cu energie nucleară. El a susţinut că toate dificultăţile tehnice au fost rezolvate, cu excepţia găsirii unei soluţii pentru răcirea reactorului nuclear.

"Într-adevăr lucrăm la un remorcher spaţial. Această uriaşă, ciclopică structură ce va putea, datorită reactorului său nuclear şi al unor turbine de mare putere, să transporte încărcături mari de pe o orbită pe alta, va putea aduna deşeurile spaţiale şi va avea şi alte utilizări", conform lui Borisov.

Moscova a anunţat că va lansa noi misiuni spre Lună şi că explorează posibilitatea unei misiuni comune, ruso-chineze, cu echipaj uman care să aselenizeze. La rândul său, China a anunţat luna trecută că are drept obiectiv trimiterea primului astronaut chinez pe lună înainte de 2030.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Rusia și China vor să instaleze un reactor nuclear pe Lună până în 2035