Antena Meniu Search
x

Cum s-a infiltrat un rus în video call-ul generalilor germani care discutau despre trupe britanice în Ucraina şi lovirea podului din Crimeea

Ruşii au putut intercepta şedinţa secretă dintre patru ofiţeri ai Forţelor Aeriene Germane din cauza unei conexiuni nesecurizate, arată primele rezultate ale investigaţiei privind scurgerea jenantă de informaţii. Practic, un ofiţer care a primit autorizaţie s-a conectat la o şedinţă pe Webex (prin video call) dintr-un hotel din Singapore unde a participat la un spectacol aerian. Evenimentul ar fi fost o ţintă pentru ruşi pentru că a atras oficiali militari europeni de rang înalt. Ministrul Apărării de la Berlin a lăsat de înţeles că nu va da afară pe nimeni pentru a "nu-i face jocurile lui Putin". A fost un act întâmplător, sistemele noastre de comunicaţii nu sunt compromise, a mai spus acesta.

de Redactia Observator

la 05.03.2024, 15:07

Cum s-a infiltrat un rus în video call-ul generalilor germani care discutau despre trupe britanice în Ucraina şi lovirea podului din Crimeea
Cum s-a infiltrat un rus în video call-ul generalilor germani care discutau despre trupe britanice în Ucraina şi lovirea podului din Crimeea - Profimedia

Ministrul apărării german Boris Pistorius a declarat marţi că discuţia dintre patru ofiţeri ai Forţelor Aeriene Germane a putut fi interceptată de Rusia din cauza unei "erori individuale" a unuia dintre participanţi, care s-a conectat dintr-o altă ţară fără măsurile de precauţie necesare, folosind o linie nesecurizată, dar a dat asigurări că sistemele de comunicaţii ale Berlinului "nu sunt şi nu au fost compromise", informează Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Rusia a provocat tensiuni între Germania şi Marea Britanie, după publicarea conversaţiei secrete. Discuţia ofiţerilor nemţi, interceptată de spionii Moscovei, dă de înţeles că britanicii ar fi trimis inclusiv trupe în Ucraina.

Mai mult, ar fi dezvăluite şi metodele prin care Regatul Unit şi Franţa ar trimite rachete armatei lui Zelenski.

Premierul britanic a caracterizat scurgerile de informaţii drept o problemă extrem de serioasă, iar tabloidele din regat scriu că nemţii i-au pus în pericol pe militarii britanici.

Pe acelaşi subiect

La rândul lor, oficialii germani îi acuză pe ruşi de un război al informaţiilor şi spun că vor investiga situaţia. Cu toate acestea, cancelarul Olaf Scholz refuză în continuare să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune. Înregistrarea scursă arată că Occidentul participă la conflictul din Ucraina, a reacţionat Kremlinul. 

Primele rezultate ale investigaţiei privind scurgerea jenantă de informaţii

Probabil că Rusia a interceptat apelul militar întâmplător printr-o supraveghere pe scară largă şi nu printr-un spion sau sistem german compromis, a spus Pistorius, prezentând primele rezultate ale unei investigaţii privind scurgerea jenantă de informaţii în rândul armatei germane (Bundeswehr).

O portavoce a propagandei ruse, șefa canalului Russia Today, Margarita Simonyan a publicat săptămâna trecută o înregistrare audio de 38 de minute a unei întâlniri a unor înalţi oficiali militari germani, ţinută pe platforma de discuţii video online Webex, în legătură cu livrarea de arme pentru Ucraina şi despre o potenţială lovitură a Kievului asupra Podului Crimeei.

"Sistemele noastre de comunicaţii nu au fost compromise", a spus Pistorius. "Motivul pentru care apelul forţelor aeriene a putut fi totuşi înregistrat a fost din cauza unei greşeli operaţionale a unui individ", a adăugat el.

Participantul respectiv a sunat din Singapore, unde avea loc un spectacol aerian. Un astfel de eveniment a atras oficiali militari europeni de rang înalt, făcându-l o ţintă pentru serviciile de securitate ruse, notează Reuters.

Scurgerea audio din armata germană este rezultatul unei "erori individuale"

"Deci trebuie să presupunem că accesul la această conferinţă web-ex a fost un succes întâmplător în cadrul unei abordări ample şi dispersate", potrivit lui Pistorius.

Utilizarea Webex pentru apel a fost autorizată, a spus el, adăugând că Germania va lua măsuri tehnice şi organizatorice pentru a se asigura că un astfel de incident nu se va mai repeta.

Aceasta este "o greşeală gravă care nu ar fi trebuit să se întâmple", a subliniat ministrul, asigurând că "încrederea" aliaţilor în Germania a rămas "intactă", adaugă agenţia France Presse.

"Toată lumea ştie pericolul acestor interceptări telefonice şi ştie că nimeni nu poate oferi protecţie 100%", a spus el.

Boris Pistorius nu ia în considerare demiteri

Boris Pistorius a anunţat deschiderea unei anchete preliminare, precizând însă că "nu sunt avute în vedere consecinţe individuale" în acest stadiu.

"Nu voi face jocul (preşedintelui rus Vladimir) Putin sacrificându-mi cei mai buni ofiţeri", a clarificat el.

Difuzarea conversaţiei secrete privind ajutorul militar pentru Kiev s-a transformat într-o afacere de stat în Germania şi a creat nelinişte în rândul partenerilor ţării.

Discuţii au loc în special în legătură cu ipoteza livrării către Kiev a rachetelor Taurus cu rază lungă de acţiune, fabricate în Germania, deşi cancelarul Olaf Scholz a respins recent această posibilitate, notează AFP.

Discuţia interceptată abordează de asemenea opţiunea ca rachetele Taurus să vizeze Podul Crimeei - care leagă Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, de partea de vest a Rusiei -, în timp ce unul dintre ofiţeri subliniază că în acest scop ar fi nevoie de între 10 şi 20 de rachete.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cum s-a infiltrat un rus în video call-ul generalilor germani care discutau despre trupe britanice în Ucraina şi lovirea podului din Crimeea