Antena Meniu Search
x

Ruşii anunţă că avansează în oraşul Vugledar, ucrainenii neagă. Armata lui Putin atacă şi la Bahmut din 3 direcţii, dar nu l-a încercuit

Războiul din Ucraina, ziua 341. Trupele ruse avansează în apropiere de oraşul Vugledar, nou punct fierbinte al frontului din estul Ucrainei unde Moscova şi-a intensificat ofensiva, a declarat luni liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin. Kievul susţine că trupele ucrainene îşi menţin poziţiile lângă oraşul Vugledar.  Totodată ruşii anunţă că au mutat trupe suplimentare în regiunea de graniţă Kursk.

de Redactia Observator

la 30.01.2023, 17:48

Ruşii anunţă că avansează în oraşul Vugledar, ucrainenii neagă. Armata lui Putin atacă şi la Bahmut din 3 direcţii, dar nu l-au încercuit
Grupul Wagner susţine că a ocupat localitatea Blahodatne - Telegram

"Unităţile noastre continuă să avanseze (...) Unităţi s-au instalat la est de Vugledar şi continuă să lucreze în împrejurimi", a declarat Puşilin, relatează AFP, citat de Agerpres. Potrivit lui, armata ucraineană "a avut timpul să se întărească" în acest sector unde se află "un mare număr de situri industriale şi clădiri înalte", ceea ce facilitează operaţiunile defensive.

"Deci plecăm de la principiul că duşmanul va rezista", a adăugat Puşilin, refuzând să avanseze un pronostic privind durata luptelor pentru această localitate. Vugledar, oraş minier care număra 15.000 de locuitori înainte de invazia rusă, este situat la 150 km de Bahmut, al punct fierbinte al frontului estic pe care armata rusă încearcă să-l ocupe de şase luni cu preţul unor pierderi grele.

Duminică Grupul Wagner a postat o imagine cu un grup de soldaţi în satul Blahodatne care se află la nord de Bahmut.  Kievul susţine că a respins un atac al ruşilor asupra Blahodatne; dar grupul Wagner susţine că a ocupat localitatea. "Unităţile Wagner PMC au preluat Blahodatne. Blahodatne este sub controlul nostru", a afirmat Evgheni Prigojin, şef al grupului paramilitar, citat de serviciul său de presă.  Ministerul rus al Apărării nu a confirmat informaţia în acest stadiu.

Ruşii atacă Bahmut din 3 direcţii

Pe acelaşi subiect

Denis Puşilin a declarat luni că "lupte crâncene" sunt în curs în apropiere de Bahmut şi că este "prea devreme" pentru a vorbi despre o încercuire a oraşului de trupele ruse.  Potrivit The Wall Street Jornal, "duminică, din piața centrală a oraşului Bahmut, se auzeau focuri de arme din trei direcţii - o dovadă a progresului făcut de forțele ruse în ultimele săptămâni... Doar un singur drum către Bahmut, cel din nord-vest, rămâne în întregime sub controlul Ucrainei. " Trupele ucrainene spun că Rusia are aici un avantaj numeric.

Ucraina dezminte că trupele ruse avansează

Ucraina a dezminţit luni că trupele ruse avansează, după cum susţine Moscova, lângă oraşul Vugledar. " Un purtător de cuvânt al armate ucrainene însărcinat cu această zonă, Evhen Erin, a dat asigurări că atacurile ruse din zonă au eşuat. Potrivit lui Erin, forţele ucrainene au reuşit să-i respingă pe ruşi cu ajutorul "armelor de foc şi artileriei". "Inamicul nu a avut succes şi s-a repliat. Noi nu am pierdut poziţiile noastre", a dat asigurări Erin.

"Lupte sunt în curs, noi ţinem liniile de apărare, provocându-le (ruşilor) pierderi", a declarat un alt purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru frontul de est, Serghei Cerevatîi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminica aceasta că Bahmut, Vugledar şi alte zone din regiunea Doneţk sunt vizate de "atacuri ruse constante". Kremlinul a jurat că va cuceri întreaga regiune Doneţk, după ce revendicase în septembrie 2022 anexarea ei, alături de alte trei regiuni ucrainene: Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Rusia a mutat trupe suplimentare în regiunea Kursk de la graniţia cu Ucraina

Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera şi a asigura securitatea, a declarat luni guvernatorul regional Roman Starovoit, potrivit agenţiei de Interfax, preluată de Reuters. Autorităţile locale susţin că regiunea a fost lovită repetat de obuze ucrainene după declanşarea războiului din Ucraina, în urmă cu aproape un an.

Unele dintre trupele ruse au intrat în Ucraina din regiunea Kursk, deşi zonele din nord-estul ţării pe care acestea le-au ocupat au fost recucerite între timp de forţele Kievului. Starovoit a declarat la o întâlnire a administraţiei regionale că un contingent solid format din personal al forţelor armate, gărzi de frontieră şi angajaţi ai agenţiilor statului a fost înfiinţat la Kursk, dar că "este necesar să se furnizeze sprijin complet pentru primirea, desfăşurarea şi instalarea unor forţe suplimentare".

Kievul a avertizat în mod repetat că Rusia ar putea face o nouă încercare de a ocupa părţi din nord-estul Ucrainei, atrăgând atenţia asupra activităţii militare comune în creştere în Belarus, stat aliat cu Rusia şi punctul de plecare în februarie a uneia dintre direcţiile de invazie, la circa 200 km de provincia Kursk

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ruşii anunţă că avansează în oraşul Vugledar, ucrainenii neagă. Armata lui Putin atacă şi la Bahmut din 3 direcţii, dar nu l-a încercuit