Primul discurs al lui Klaus Iohannis, după o lună: Este crucial ca Moldova şi Ucraina să primească în continuare sprijin
În primul discurs din 2024, cu ocazia întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România va fi alături de Republica Moldova şi Ucraina în procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană şi a subliniat că este crucial ca cele două ţări să primească în continuare sprijin financiar şi expertiză pentru consolidarea instituţională şi a mediului de investiţii.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Mă bucur să văd că eforturile Republicii Moldova, la fel ca şi cele ale Ucrainei, au fost recunoscute la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023. Decizia de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a reprezentat un obiectiv strategic pentru România, pe care l-am susţinut cu toată tăria. România este şi va fi alături de cele două state şi în procesul de negociere, deoarece cunoaştem foarte bine complexitatea acestuia, dar şi beneficiile pentru cetăţeni. Este crucial ca Republica Moldova şi Ucraina să primească în continuare sprijin financiar şi expertiză pentru consolidarea instituţională şi a mediului de investiţii, care să creeze stabilitate şi prosperitate", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că, dintre ţările din regiune, Republica Moldova a resimţit cel mai mult impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi al acţiunilor hibride ruse pentru destabilizarea sa.
"Autorităţile de la Chişinău au avut resurse interne limitate pentru a gestiona crizele suprapuse cu care s-au confruntat şi pentru a avansa procesul de integrare europeană. Au acţionat însă energic şi au dovedit o voinţă politică deosebită pentru a aşeza ireversibil Republica Moldova pe drumul către Uniunea Europeană", a adăugat preşedintele Iohannis.
România a fost şi va rămâne alături de Ucraina
- Iohannis, dat dispărut de Opoziţie după ce n-a mai apărut în public de o lună. Cotroceniul spune că luni se...
- Klaus Iohannis, dat dispărut la poliție de un deputat AUR. Și USR îl caută: În realitate nu a mai fost văzut...
- Liderii PNL susţin că nu au discutat niciodată scenariul cu Iohannis şef la Consiliul European - Surse
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina. "Din păcate, anul care a trecut a continuat să fie marcat de conflicte şi situaţii complexe, cu impact major asupra relaţiilor internaţionale. Cel de-al doilea an de război împotriva Ucrainei a continuat să provoace pierderi imense, multiplicând consecinţele negative la nivel global. România a fost şi va rămâne alături de vecinul său şi de cetăţenii ucraineni, care îşi apără cu curaj libertatea, suveranitatea şi integritatea teritorială", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.
El a subliniat că, datorită eforturilor României, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul ţării noastre, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarităţii ale Uniunii Europene.
Şeful statului a amintit că, în octombrie anul trecut, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Bucureşti, a fost semnată Declaraţia Comună privind procesul referitor la ridicarea relaţiei dintre România şi Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic. "Am reconfirmat acest angajament în cadrul recentei noastre convorbiri telefonice", a adăugat preşedintele Iohannis.
El a afirmat că, la nivel regional, european, dar şi global, este "imperativ să menţinem angajamentul ferm pentru Ucraina". "Legat de soarta războiului, poziţia noastră rămâne categorică: numai Ucraina poate decide momentul, parametrii şi modul în care se vor desfăşura eventuale negocieri de pace", a mai spus Iohannis.
Iohannis, despre conflictul Israel-Hamas
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, marţi, susţinerea pentru soluţia celor două state, astfel încât să fie respectate aspiraţiile legitime ale poporului palestinian, precum şi dreptul la securitate al Statului Israel.
Precizările au fost făcute în cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România."În ceea ce priveşte evoluţiile din Orientul Mijlociu, am condamnat ferm atacul Hamas din primul moment şi am pledat, totodată, pentru respectarea strictă a dreptului internaţional, inclusiv a dreptului internaţional umanitar, acordând ajutor umanitar civililor din Gaza. Este clar, după aceste luni de conflict deschis, că este nevoie de o soluţie politică pe termen lung, care să conducă la o pace justă, iar singura variantă viabilă rămâne soluţia celor două state, cu respectarea atât a aspiraţiilor legitime ale poporului palestinian, cât şi a dreptului la securitate al Statului Israel", a precizat Iohannis.
Preşedintele a reamintit că, în contextul conflictului din Fâşia Gaza, România a desfăşurat şi o "operaţiune foarte dificilă de oferire de asistenţă şi sprijin" pentru cetăţenii români de acolo.
"Adresez şi cu acest prilej mulţumiri autorităţilor române implicate în operaţiunea de evacuare a cetăţenilor români afectaţi, precum şi partenerilor din Israel, Egipt, Qatar şi Iordania pentru sprijinul oferit", a spus preşedintele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰