Antena Meniu Search
x

Rușii schimbă discursul: Exploziile din Crimeea sunt atacuri teroriste. Ce urmărește de fapt Moscova cu acest plan

Conducerea militară rusă susține în mod fals că atacurile recente asupra obiectivelor militare rusești din Crimeea sunt atacuri teroriste pentru a descuraja apelurile de a desemna Rusia drept stat-sponsor al terorismului, relatează ISW în analiza de joi cu privire la situaţia războiului din Ucraina. Oficial, rușii dădeau vina până acum pe neglijență sau acte de sabotaj. Război Rusia - Ucraina, ziua 176 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 18.08.2022, 13:38

Rușii schimbă discursul: exploziile din Crimeea sunt atacuri teroriste. Ce urmărește de fapt Moscova
Rușii schimbă discursul: exploziile din Crimeea sunt atacuri teroriste. Ce urmărește de fapt Moscova - Profimedia

Experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului sunt de părere că, cel mai probabil, conducerea militară rusă își pierde din ce în ce mai mult încrederea în securitatea Crimeei în urma atacurilor recente asupra unor obiective militare rusești din peninsulă. Presa rusă a confirmat pe 17 august că viceamiralul Viktor Sokolov l-a înlocuit pe amiralul Igor Osipov în calitate de comandant al Flotei Mării Negre din Crimeea. Ruşii oferă puţine informaţii pe acest subiect din cauza unui aşa-zis "pericol terorist" la Sevastopol.

Recentele atacuri din Crimeea (asociate cu partizani ucraineni și cu forțele armate ucrainene) asupra unor ţinte militare ruse, inclusiv la sediul Flotei Mării Negre din Sevastopol, au pus forțele ruse în alertă maximă și au condus la restructurarea forțelor, a logisticii și a conducerii pentru a atenua impactul unor noi lovituri

În plus, direcția principală de informații militare a Ucrainei a anunţat că forțele ruse mută sau relochează zeci de aeronave din Crimeea. Potrivit ISW, propaganda rusă dă vina din ce în ce mai mult pe acte de terorism pentru recentele atacuri din Crimeea în faţa acuzaţiilor că Rusia a încălcat dreptul internațional și în faţa solicitărilor Occidentului de a desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului. 

Șeful instalat de ruşi în Crimeea, Serghei Askenov, a susținut pe 17 august că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a neutralizat în Dzhankoy și Ialta celulele organizației Hizb ut-Tahrir (o organizație politică fundamentalistă islamistă care a fost activă în Asia Centrală și în Crimeea în rândul comunității tătare și care este interzisă în Rusia).

Aksenov a acuzat guvernul ucrainean că coordonează operațiunile grupării Hizb ut-Tahrir în Crimeea fără a furniza nicio dovadă. Cel mai probabil, oficialii ruși vor lega tot mai mult atacurile partizanilor ucraineni în teritoriilor ocupate de operațiunile conduse de organizații afiliate extremismului islamist, în încercarea de a înstrăina mișcarea partizană ucraineană de comunitatea internațională și de a submina apelurile Ucrainei de a desemna oficial Rusia drept stat-sponsor al terorismului.

Atacurile împotriva țintelor militare ruse legitime se încadrează în utilizarea legală a forței, nu sunt acte de terorism și nici nu există dovezi care să sugereze că extremiștii islamiști au condus aceste atacuri, scriu cei de la ISW. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Rușii schimbă discursul: Exploziile din Crimeea sunt atacuri teroriste. Ce urmărește de fapt Moscova cu acest plan