Antena Meniu Search
x

Planul contraofensivei ucrainene în următoarele 2-3 luni: Podul lui Putin din Crimeea trebuie distrus

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze ”haos în rândul forțelor ruse”, prin atacarea liniilor de aprovizionare în teritoriile ocupate, a dezvluit Mykhailo Podolyak, un consilier cheie al președintelui Volodimir Zelenski, relatează The GuardianRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 176 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 18.08.2022, 11:46

Planul contraofensivei ucrainene în următoarele 2-3 luni: Podul lui Putin din Crimeea trebuie distrus
Planul contraofensivei ucrainene în următoarele 2-3 luni: Podul lui Putin din Crimeea trebuie distrus - Getty Images

Mykhailo Podolyak a declarat că ar putea avea loc mai multe atacuri în "următoarele două sau trei luni”, similare cu atacurile recente asupra unor depozite şi baze militare din Crimeea. Pe 9 august o serie de explozii la un aerodrom din baza militară Saki a distrus cel puţin 8 avioane de luptă ruseşti şi un depozit de muniţie. Pe 16 august, incendiu a declanșat explozii la un depozit de muniții din districtul  Dzhankoy din Crimeea, un incident despre care Podolyak a spus că arată că "Crimeea ocupată de ruși înseamnă explozii în depozite și risc mare de moarte pentru invadatori și hoți”.

Ucraina nu a revendicat în mod oficial responsabilitatea pentru aceste atacuri care i-au făcut pe unii turiști ruși să fugă panicaţi din Crimeea. Pe 16 august au fost semnlate cozi în fața gării din capitala regională, Simferopol. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că investighează cazuri de sabotaj și ia "măsuri necesare” pentru a preveni episoade ulterioare.

Ținta ucrainenilor: Tăierea accesului rușilor la provizii militare

"Strategia noastră este să distrugem logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de muniții și alte ţinte de infrastructură militară. De a crea haos în rîndul forţelor ruse”, a declarat Podolyak de la Kiev. Consilierul, descris adesea ca fiind al treilea cel mai important om ca putere în Ucraina, a spus că acesta este răspunsul ţării la utilizarea masivă de artilerie de către Moscova pentru a câștiga teren în Donbas, distrugând orașe precum Mariupol și Severodoneţk

Pe acelaşi subiect

”Așadar, Rusia a cam învățat pe toată lumea că o contraofensivă a ei cere cantități uriașe de forță de luptă precum un pumn uriaș și merge într-o singură direcție. Dar o contraofensivă ucraineană arată foarte diferit. Nu folosim tactica anilor 60-70, a secolului trecut” a spus Podolyak. Cu toate acestea, declaraţiile sale pot fi interpretate și ca o recunoaștere a faptului că Ucraina se chinuie să strângă oameni și armament pentru a susține o contraofensivă totală în sudul țării, care necesită de obicei o superioritate a forţei de luptă.

În schimb, Ucraina a încercat să izoleze Hersonul, singurul oraș capturat de Rusia pe malul de vest al Niprului, prin distrugerea podurilor rutiere și feroviare folosind artilerie occidentală, astfel încât Rusia să nu mai poată să-şi reaprovizioneze trupele în mod eficient.

Podolyak a cerut "50, 60, peste 80” de MLRS (sisteme de lansatoare multiple de rachete) pe lângă arsenalul existent de aproximativ 20, dintre care 16 sunt sisteme HIMARS, montate pe camioane şi furnizate de SUA. Trei sisteme - M270 cu șenile - au venit din Marea Britanie, iar alte trei sunt promise.

Podoliak: Podul care leagă Crimeea de Rusia continentală ”trebuie distrus”

Cu ajutorul rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, Podolyak a spus că Ucraina speră să reducă puterea invadatorilor ”lăsându-i fără provizii și muniții” iar asta i-ar forța pe ruși să lupte așa cum au făcut-o în primele luni de război”. În faza incipientă a războiului, armata rusă dezorganizată nu a reușit să cucerească Kievul. Rușii s-au blocat atunci pe drumurile care duceau către oraș, devenind vulnerabili în fața infanteriei ucrainene și a armelor antitanc.

Podolyak a sugerat că atacul asupra bazei aeriene Saki de săptămâna trecută ar fi putut fi opera partizanilor, dar a respins orice sugestie că ar fi putut fi un accident, așa cum a sugerat Moscova. ”Cu siguranță sunt de acord cu ministerul rus al Apărării, care prezice mai multe incidente de acest gen în următoarele două, trei luni. Cred că s-ar putea să vedem mai multe”, a spus Podolyak.

Ucraina consideră Podul lui Putin din Crimeea care leagă peninsula ocupată de Rusia continentală drept o țintă militară legitimă, a mai spus Podolyak. ”Este o construcție ilegală și principala poartă pentru aprovizionarea armatei ruse în Crimeea. Astfel de obiecte ar trebui distruse”, a spus el.

Podolyak a mai spus că nu există nicio perspectivă ca Rusia să negocieze serios pacea până când nu va experimenta o înfrângere pe câmpul de luptă. El a spus că unele țări europene, fără a le numi, au încă ”iluzia” că Rusia ar accepta să poarte negocieri cu bună-credință. ”Urechile Rusiei se deschid doar atunci când o bâtă militară uriașă lovește capul Rusiei”, a spus el. El a mai lăudat rolul Marii Britanii în sprijinirea Ucrainei, spunând că în unele privințe l-a depășit pe cel al SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Planul contraofensivei ucrainene în următoarele 2-3 luni: Podul lui Putin din Crimeea trebuie distrus