Antena Meniu Search
x
LIVE

Ruşii şi americanii au făcut schimb de deţinuţi: baschetbalista Brittney Griner contra traficantului de arme Viktor Bout

Rusia o eliberează pe baschetbalista americancă Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu traficantul de arme Viktor Bout, încarcerat în SUA de 12 ani, relatează BBC.

De Redactia Observator la 08.12.2022, 15:41
Ruşii şi americanii au făcut schimb de prizonieri: baschetbalista Brittney Griner contra traficantului de arme Viktor Bout
Brittney Griner şi Viktor Bout - Profimedia

SUA și Rusia au convenit să facă un schimb de deţinuţi: jucătoarea de baschet Brittney Griner contra renumitului traficant de arme Viktor Bout, închis de 12 ani. Schimbul a fost aprobat de președintele Joe Biden în ultimele zile, au declarat surse pentru CBS.

Griner a fost arestată pe un aeroport din Moscova în luna februarie pentru că ar fi avut asupra ei ulei de canabis iar luna trecută a fost trimisă într-o colonie penală. În vară, administrația Biden a propus un schimb de prizonieri, știind că Moscova dorea de mult eliberarea lui Bout. Viktor Bout a fost unul dintre cei mai căutați traficanţi de arme din lume. A fost supranumit "neguţătorul de moarte" pentru traficul cu arme după căderea Uniunii Sovietice. 

A fost arestat în 2008 într-un un hotel din capitala thailandeză Bangkok, spre furia guvernului rus. El a fost extrădat doi ani mai târziu și și-a petrecut ultimii 12 ani într-o închisoare americană, acuzat că a ajutat teroriști pentru a ucide americani.

Cine este temutul rus Viktor Bout, poreclit "Neguţătorul de moarte"

Pe acelaşi subiect

Viktor Bout a fost unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme de după căderea Uniunii Sovietice și care a operat de-a lungul timpului sub mai multe nume: "Victor Anatoliyevich Bout," "Victor But," "Viktor Butt," "Viktor Bulakin" și "Vadim Markovich Aminov". În linii mari, povestea acestuia fiind portretizată de Nicholas Cage în pelicula "Lord of War" din 2005.

Multe dintre detaliile despre viața și operațiunile lui Bout care au ajuns în spațiul public sunt confuze, contradictorii chiar, și asta deoarece adesea s-a folosit de documente false pentru a-și continua afacerile. Cu toate acestea, autoritățile din SUA au stabilit că, cel mai probabil, s-a născut în 1967, în Dushanbe, Tajikistan. Mama sa a fost contabilă, în timp ce tatăl său a fost mecanic autor. A urmat cursurie Institutului Militar pentru Limbi Străine, unul din centrele de recrutare pentru serviciile secrete sovietice.

"El a fost un ofițer sovietic, cel mai probabil un locotenent, care a profitat pur și simplu oportunitățile prezentate de trei factori care au venit odată cu prăbușirea URSS: avioanele abandonate pe pistele de la Moscova la Kiev, care nu mai pot zbura din cauza lipsei de bani pentru combustibil sau întreținere; depozite uriașe de arme care au fost păzite de gardieni care primeau salarii mici sau chiar deloc; şi cererea în plină expansiune pentru aceste arme de la clienții sovietici tradiționali și grupurile armate nou-apărute din Africa până în Filipine", explică Douglas Farah, analist senior al International Assessment and Strategy Center şi autor al unei cărţi despre Viktor Bout.

În 2002, Viktor Bout a acceptat să ofere un interviu unui reporter de la CNN. Printre subiectele abordate s-au numărat vânzarea de arme către talibani și Al-Qaeda sau către grupările din Africa care l-ar fi plătit în diamante. El a negat aceste afirmații, subliniind că nu era interesat de diamante și nici dispus să opereze în acest domeniu de activitate.

Protestele diplomaților de la Moscova legate de condamnarea din 2012, dar și informațiile legate de includerea acestuia într-un schimb de prizonieri între Rusia și SUA au alimentat speculațiile legate de importanța acestuia pentru regimul de la Kremlin. După cum explică jurnalista care l-a intervievat în 2002, autoritățile americane cred că Viktor Bout face partea din serviciile secrete ruse.

Dată fiind "industria" în care opera Viktor Bout, nu poate fi excluse două scenarii: fie lucra ca un agent al KGB-ul, fie opera sub protecția anumitor personaje extrem de puternice de la Moscova. În ambele cazuri, sentința dură primită în SUA l-ar fi putut determina pe bărbat să ofere o serie de informații extrem de sensibile.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ruşii şi americanii au făcut schimb de deţinuţi: baschetbalista Brittney Griner contra traficantului de arme Viktor Bout