Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce legături are cu România temutul rus Viktor Bout, "negustorul de moarte". Americanii sunt gata să-l elibereze

Rusia împarte Ucraina cu România, Polonia şi Ungaria. Teoria controversată îi aparţine fostului preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, şi face parte din propaganda cu care Kremlinul ne-a obişnuit. El a prezentat şi o hartă în care regiunile sudice ale Ucrainei, Cernăuţi şi Vinnița, apar ca parte a teritoriul României. Declaraţiile nu au rămas fără replică la Bucureşti. Ministerul de Externe condamnă propaganda rusă.

de Alexandra Paraschiv

la 30.07.2022 , 17:21

Pe harta imaginară, distribuită de Dmitri Medvedev pe contul lui de Telegram, Ucraina este redusă doar la regiunea Kiev, iar restul teritoriului este împărţit între trei ţări. Rusiei ar urma să-i revină cea mai mare parte, regiunile din Vest, Liov şi Rivne, ar trece la Polonia, în timp ce România ar primi Cernăuţi şi Viniţa. Fără a prezenta dovezi, Medvedev spune că harta ar fi fost elaborată de analişti occidentali.

Scenariul controversat este prezentat de Medvedev într-un moment în care ofensiva rusă din Ucraina nu merge chiar bine. Peste 2.000 de soldaţi ruşi s-au trezit încercuiţi de militarii ucrainei în regiunea Herson, în apropiere de Nipru, şi au cerut un culoar de evacuare.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Oricare ar fi planurile lor , le vom distruge. Vom elibera teritoriul prin mijloace militare, diplomatice şi prin toate celelalte mijloace pe care le avem, până vom ajunge la graniţele legale ale Ucrainei.

Vezi și

Atacurile au continuat şi în alte zone strategice. Peste 20 de rachete au fost trase dinspre Belarus spre regiunea capitalei Kiev.

Pe acelaşi subiect

Statele Unite, nevoite să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia

Pe plan diplomatic, Statele Unite se văd nevoite să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia, pentru a reuşi să elibereze doi cetăţeni americani aflaţi în închisorile ruse. Este vorba de baschetbalista Brittney Griner, arestată după ce în bagaje i s-ar fi descoperit cannabis, şi de Paul Whelan, un fost militar, acuzat de ruşi de spionaj.

Pentru a-i readuce acasă, şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, este pregătit să vorbească cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în prima conversație oficială între cele două puteri de la începutul invaziei din Ucraina.

Anthony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite: Plănuiesc să evoc un subiect care este o prioritate pentru noi: eliberarea lui Paul Whelan şi Brittney Griner au fost arestaţi pe nedrept, ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă.

Ce vor să dea la schimb americanii, pentru cei doi prizonieri - "negustorul morţii"

Ca să-i convingă pe ruşi, americanii sunt gata să îl dea la schimb pe temutul traficant de arme Viktor Bout. Poreclit "negustorul morţii", el a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA. A fost prins de americani cu ajutorul Poliţiei de Frontieră Române.

William Pomeranz, expert politic: Asta este cea mai bună posibilitate de a-i recupera, fie că ruşii vor să muşte, fie că vor să întârzie, fie că îşi vor lua timpul necesar să răspundă.

De numele lui Bout se leagă şi o serie de afaceri în România anilor 2000. Lordul comerţului cu arme ar fi exportat în Uganda nu mai puţin de 20.000 de pistoale mitralieră fabricate la Cugir. Traficantul controla, de asemenea, numeroase firme din ţară, în diferite domenii: de la tranzacţii cu diamante provenite din surse neacceptate pe plan mondial până la comerţ cu avioane civile.

Alexandra Paraschiv Like

Alexandra Paraschiv, redactor pentru secţia ştirilor Externe de la Observator şi studentă la master, Jurnalism. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Ce legături are cu România temutul rus Viktor Bout, "negustorul de moarte". Americanii sunt gata să-l elibereze