Antena Meniu Search
x

Video "Să nu uitaţi că aveţi români în Gaza! Vă rog din tot sufletul meu!". Apel disperat al românilor din Fâșie. Imploră Guvernul să-i salveze din infern

Război Israel - Hamas. Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere. Liderul Hezbollah a avut astăzi primul discurs public, în care anunţă că e în război cu Israelul încă din 7 octombrie. Între timp, în Gaza situaţia a ajuns la limita între viaţă şi moarte. Prin intermediul Observator, românii din enclavă cer ajutor guvernului de la Bucureşti să îi salveze pe ei sau măcar pe copiii lor. Niciun român nu a fost evacuat în cele trei zile de când graniţa a fost deschisă. Ministerul Afacerilor Externe anunţă că șase români sunt ostatici în mâinile Hamas

de Redactia Observator

la 03.11.2023, 19:50

Vezi și

Sunt imagini cutremurătoare filmate în spitalul Al-Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza. Medicul Maher Suker, cetăţean palestinian căsătorit cu o româncă, este unul din chirurgii care operează zilnic zeci de copii, victime ale războiului: "Ăsta este război adevărat, numai copii şi femei!".

Ca mulţi alţii, medicul încearcă şi el să-şi scoată familia din Gaza, însă, până acum, graniţele nu s-au deschis şi pentru românii prinşi în mijocul războiului. 

  • Român din Gaza: Rog toate autorităţile române! Să nu ne uitaţi! Să nu uitaţi că aveţi români în Gaza! Vă rog să ne scoateţi din Gaza! Vă rog din tot sufletul meu! 

Românii din Gaza fac apel disperat la autorităţile de la Bucureşti

Pe acelaşi subiect

De câteva zile, de când Egiptul a deschis graniţa pentru străini, românii fac apel disperat la autorităţile de la Bucureşti să fie şi ei pe lista celor salvaţi. Până acum, însă, niciunul din cei peste 260 de români care cer evacuarea nu a primit aprobarea să părăsească Fâşia.

  • Român din Gaza: Nu avem apă, nu avem lumină, nu avem nimic! Vă rog să ne scoateţi din Gaza, vă rog frumos să ajutaţi copiii mei, să trăiască şi ei! Noaptea e cel mai greu! Nu mai putem! Nu mai putem să rezistăm! Vă rugăm să ne scoateţi! Vă rugăm să ne daţi o şansă la viaţă!

Mohamed, un bărbat cu cetăţenie română, este clipă de clipă cu gândul la familia sa, captivă în Gaza.

  • Mohamed AbuQuasem, cetăţean român cu rude în Gaza: Multe alte ambasade îşi sună cetăţenii, îi adună în grupuri mici în Gaza. Sunt din Marea Britanie sau Australia. Până acum, niciun român nu a ieşit din Gaza şi nu sunt atât de mulţi. Nu ştiu de ce aşteaptă atât de mult!

De la Bucureşti, răspunsul este mereu acelaşi: se fac toate eforturile diplomatice. 

  • Radu Filip, Purtător de cuvânt MAE: Autorităţile egiptene şi israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să rămână deschis pentru evacuări şi în următoarele zile. Aşteptăm în continuare decizia autorităţilor israeliene şi egiptene, cele care decid atât criteriile de selecţie, dar şi ordinea de prioritate în traversarea punctului de trecere a frontierei.

Între timp, în Israel, situaţia devine tot mai tensionată

Şeful grupării teroriste Hezbollah, care atacă nordul Israelului, a avut primul mesaj public de la începutul războiului. Şi-a lăudat luptătorii şi spune că războiul din Gaza nu se poate termina decât cu victoria Hamas.

  • Sayyed Hassan Nasrallah, lider Hezbollah: Toate posibilităţile pentru frontul libanez sunt deschise. Frica de posibilitatea că ar putea escalada într-un război complet sau că acest front ar putea face ca războiul să se extindă este o posibilitate realistă, ce ar putea avea loc. Inamicul trebuie să-și facă calculele, ei fac asta și vorbesc despre asta. Navele voastre din Mediterană nu ne-au speriat și nici nu o să ne sperie. Avem pregătite opțiuni pentru ele.

Discursul a fost aplaudat în stradă de sute de mii de oameni din ţările arabe, care înconjoară Israelul. Ameninţările cele mai mari vin din Liban şi Siria, unde acţionează grupări finanţate de Iran.

Armata israeliană a anunţat că a reuşit să înconjoare enclava şi a distrus mare parte din reţeaua de tuneluri pe care Hamas o are în nordul Fâşei. 

  • Daniel Hagari, purtator de cuvânt IDF: Forțele de artilerie și infanterie, în cooperare cu forțele aeriene, au atacat baze, sedii, puncte de concentrare și alte infrastructuri teroriste utilizate de Hamas și teroriștii săi.

242 de oameni sunt în continuare ţinuţi ostatici de Hamas

Printre ei şi 6 români, ținuți într-un loc secret. Potrivit unor surse de la Pentagon, citate de presa americană, Statele Unite survolează Fâşia Gaza cu drone de supraveghere în speranţa că poate descoperi locul unde Hamas ţine ostaticii. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a făcut a treia vizită în Israel în ultima lună. 

  • Antony Blinken, secretar de Stat al SUA: Ne gândim, de asemenea, în fiecare moment, la ostaticii noștri, atât de mulți israelieni, americani, dar şi alte naţionalităţi și suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i aduce înapoi în siguranță.

Războiul este urmărit cu îngrijorare şi de NATO

O eventuală escaladare a conflictului ar însemna un câştig pentru Rusia.

  • Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Israelul are tot dreptul sa-şi apere teritoriul şi populaţia. În acelaşi timp, trebuie să o facem proporţional cu grija de a nu produce direct sau indirect escaladarea. 

Cât priveşte o eventuală încetare a focului, premierul Benjamin Netaniahu anunţă că se poate ajunge la un armistiţiu temporar doar dacă toţi ostaticii sunt eliberaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » "Să nu uitaţi că aveţi români în Gaza! Vă rog din tot sufletul meu!". Apel disperat al românilor din Fâșie. Imploră Guvernul să-i salveze din infern