Antena Meniu Search
x

Anunțul liderului Hezbollah, cel mai puternic terorist din lume: "Nu există război mai sfânt decât acest război cu sioniștii"

Război Israel - Hamas. "Nu există război mai sfânt decât acest război cu sioniștii", a declarat Hassan Nasrallah, liderul islamist care conduce gruparea Hezbollah de peste 30 de ani. Acesta a declarat că atacul Hamas din 7 octombrie 2023 a fost "100% palestinian" și "ținut complet secret" chiar și pentru aliați. Zeci de mii de oameni s-au adunat în piețe, în Liban, pentru a asculta discursul care ar putea deschide un nou front în conflictul Israel-Hamas. 

de Redactia Observator

la 03.11.2023, 16:06

liderul Hezbollah Hassan Nasrallah
Anunțul liderului Hezbollah, cel mai puternic terorist din lume: "Nu există război mai sfânt decât acest război cu sioniștii" - Profimedia Images

Secretarul General al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ținut un discurs în Liban, făcând primele sale declarații publice de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie. Nasrallah a vorbit de la o locație necunoscută, discursul fiind transmis către o mare mulțime de susținători adunați în suburbiile sudice ale Beirutului. Liderul Hezbollah nu a mai vorbit în public în persoană din 2006, atunci când a izbucnit un război de o lună între Liban și Israel, transmite CNN.

"Această operațiune glorioasă și seismică a provocat un cutremur în ceea ce privește securitatea, domeniul militar, politica, diplomația. Va avea repercusiuni strategice profunde", a declarat Hassan Nasrallah. Acesta a insistat că Israelul nu va obține nimic "prin uciderea civililor", precizând că actualul război este "o bătălie decisivă" din care Hamas trebuie să iasă învingător.

După cum era de așteptat, Hassan Nasrallah a pus responsabilitatea războiului din Orientul Mijlociu pe Statele Unite, pe care le-a acuzat și de crimele majore ale secolului trecut sau prezent.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah: Armata Israelului nu a reușit să obțină nicio victorie militară

Pe acelaşi subiect

Nasrallah a spus că bombardarea Fâșiei Gaza a dezvăluit "impotența și prostia" Israelului și a făcut ținte din moschei și biserici în timp ce lumea a stat deoparte și a permis acest lucru. El a sugerat, de asemenea, că Armata Israelului nu a reușit să obțină nicio victorie militară, în ciuda operațiunilor sale de o lună în Gaza.

Liderul Hezbollah a afirmat că răspunsul Israelului a arătat lumii că este "un regim brutal și barbaric" și a acuzat Occidentul și mass-media de complicitate, potrivit The Guardian.

Este de menționat că Nasrallah a susținut cu tărie că Hezbollah nu a avut niciun rol în atacurile teroriste ale Hamas asupra Israelului, afirmând că misiunea a fost planificată și executată cu cea mai mare discreție.

It’s also worth noting that Nasrallah is insisting that Hezbollah played no part in Hamas’s terrorist attacks on Israel on 7 October, saying that the mission had been planned and developed with the utmost secrecy:

Hezbollah este un aliat al Hamas, ambele sprijinite de Iran și angajate în a distruge Israelul. După atacul surprizător declanşat de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie și după bombardarea şi invadarea Fâşiei Gaza de către Israel, au crescut temerile în Orientul Mijlociu că Hezbollah va deschide un al doilea front la granița de nord a Israelului, declanșând un război mai larg.

Presă: Hezbollah va mobiliza luptători împotriva Israelului, dacă nu are loc o încetarea focului în Gaza

Hassan Nasrallah ar fi dat, prin mediatori, un ultimatum Statelor Unite, cerând încetarea operațiunii terestre a Israelului în Gaza până pe 3 noiembrie, relatează ziarului Al-Jarida, din Kuweit, care citează surse diplomatice iraniene. Dacă SUA nu reușește să medieze această cerere, în discursul său televizat de vineri, Nasrullah va anunța "o mobilizare generală a unităților șiite pentru război cu Israelul și va lansa operațiuni militare împotriva Israelului din toate direcțiile", potrivit sursei citate. 

Liderul Hezbollah ar fi stabilit ultimatumul cu generalul Esmail Qaani, șeful Forțelor Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare Iraniene, care a sosit marți la Beirut, mai scrie ziarul. La o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, generalul Esmail Qaani ar fi trannsmis că aliații regionali ai Teheranului ar putea pierde sprijinul popular dacă nu reușesc "să se alăture luptei pentru sprijinirea poporului palestinian"

Israelul și Hezbollah s-au atacat şi bombardat reciproc cu rachete în ultimele săptămâni

În ultimele săptămâni, Israelul și Hezbollah s-au atacat şi bombardat reciproc cu rachete de-a lungul graniței Liban-Israel. Cu toate astea, ambele părți şi-au calibrat acțiunile pentru a evita declanșarea unui conflict mai larg. Hassan Nasrallah se adresează des susţinătorilor săi prin discursuri live care sunt urmărite în întreaga regiune. Dar nu a mai vorbit în public înainte de 7 octombrie. A alimentat astfel așteptările că va face azi un anunț semnificativ.

Luptele de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul s-au intensificat joi. După o serie de atacuri transfrontaliere pe timpul zilei, Hezbollah și Hamas au revendicat joi seară responsabilitatea pentru atacuri separate și puternice în nordul Israelului. Televiziunea israeliană a difuzat imagini care aratau urmările unui atac cu rachete asupra celui mai nordic oraș al Israelului, Kiryat Shmona.

La începutul zilei, Hezbollah a anunţat că a folosit drone pline de explozibili pentru a ataca o poziție a armatei israeliene dintr-o zonă de frontieră disputată, cunoscută sub numele de Shebaa Farms. Este un nou indiciu că încearcă să folosească mai mult din arsenalul său, potrivit The New York Times. 

Răspunsul armatei israeliene a venit rapid și a fost de anvergură. Agenția de presă de stat din Liban a anunţat că trei civili au fost uciși. Armata Israelului a declarat că a vizat infrastructura militară, centrele de comandă și control, depozitele de arme și complexele militare aparținând Hezbollah. Hezbollah, ca și Hamas, au fost desemnate organizații teroriste de către Statele Unite și alte țări, dar nu de către toată lumea. 

Ce este gruparea islamistă Hezbollah

Gruparea Hezbollah, o organizație politică islamistă șiiită, cunoscută și sub numele de "Partidul lui Allah", a fost fondată în Liban în anii 1980, în timpul conflictului cu Israelul. Numele provine din cuvintele arabe "Hezb Allah," care înseamnă "Partidul lui Allah." Organizația este cunoscută pentru poziția sa anti-Israel și pentru implicarea în politica internă a Libanului.

Hezbollah are două componente principale: una militară și una politică. Ramura militară a organizației este bine înarmată și a jucat un rol semnificativ în conflictele din regiunea Libanului, în special în războiul din 2006 cu Israelul. În același timp, Hezbollah are o prezență puternică în guvernul libanez și este reprezentat în parlamentul țării. Organizația are sprijinul Iranului și a fost implicată în diverse acțiuni și conflicte regionale, ceea ce a condus la opiniile împărțite cu privire la natura sa în comunitatea internațională.

Hezbollah rămâne un subiect controversat și important în politica și securitatea din Orientul Mijlociu. De-a lungul anilor, organizația a fost acuzată de terorism de către unele țări occidentale, inclusiv Statele Unite, dar a fost, în același timp, susținută de alte state din regiunea Libanului și a fost capabilă să păstreze o prezență puternică în politica libaneză. Acest amestec de elemente militare și politice face ca Hezbollah să fie o entitate complexă și dezbătută în peisajul geopolitic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Anunțul liderului Hezbollah, cel mai puternic terorist din lume: "Nu există război mai sfânt decât acest război cu sioniștii"