Antena Meniu Search
x

Șeful spionajului rusesc: Franța plănuiește să trimită 2.000 de soldați în Ucraina. Oficial francez: Dezinformare

Război în Ucraina. Rusia are informații că Franța se pregătește să trimită 2.000 de soldați în Ucraina, a declarat marți şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin. Sabia îi așteaptă pe toți francezii care intră pe teritoriul lumii rusești, a avertizat acesta. Un oficial militar francez a numit declaraţiile lui Narîşkin drept dezinformare rusească. Vladimir Putin a explicat  săptămâna trecută declaraţiile "belicoase" ale Parisului, spunând că Rusia a "călcat pe coadă" Franţa în Africa.

de Redactia Observator

la 20.03.2024, 11:27

Șeful spionajului rusesc: Franța plănuiește să trimită 2.000 de soldați în Ucraina. Oficial francez: Dezinformare rusească
Șeful spionajului rusesc: Franța plănuiește să trimită 2.000 de soldați în Ucraina. Oficial francez: Dezinformare rusească - Profimedia

Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat marţi că 2.000 de soldați francezi vor fi dislocați în Ucraina în "etapa inițială" a unei misiuni mai ample. "Armata franceză se teme că o unitate atât de mare nu va putea fi transferată și staționată în Ucraina fără a fi observată", a spus el fără a detalia.

Orice militar francez care ar fi trimis în Ucraina pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia va deveni o ţintă prioritară pentru trupele ruse, a avertizat el.

Referindu-se la ideea avansată recent de preşedintele Macron asupra unei posibile trimiteri de trupe străine în Ucraina, şeful spionajului rus a spus că orice astfel de contingent francez "va deveni o ţintă legitimă şi prioritară pentru trupele ruse""Aceasta este soarta care i-a aşteptat pe toţi francezii veniţi vreodată cu o sabie pe teritoriul lumii ruse", a indicat Serghei Narîşkin.

Şeful statul major al forțelor terestre franceze: Armata este pregătită 

Pe acelaşi subiect

Afirmațiile lui Narîşkin au venit în aceeași zi în care generalul Pierre Schill, șeful statul major al forțelor terestre franceze, a declarat că armata franceză este pregătită pentru "cele mai dure angajamente"

Schill nu s-a referit în mod specific la războiul din Ucraina și la riscul extinderii conflictului, dar a spus că "sursele crizei se înmulțesc și poartă cu ele riscuri de a se extinde".

Schill a mai spus, potrivit  Le Monde, că Franța ar putea aduna în 30 de zile o divizie de 20.000 de soldați în cadrul unei coaliții și ar putea comanda o armată de aproximativ 60.000 de soldați alăturându-se altor națiuni aliate.

Armata franceză spune că are 121.000 de soldați și poate chema 24.000 de rezerviști.

Oficial militar francez: Declaraţiile lui Serghei Narîşkin, dezinformare rusească

Declaraţiile lui Serghei Narîşkin au fost catalogate de un oficial militar francez drept o "provocare iresponsabilă", scrie Reuters. "Considerăm iresponsabile acest tip de provocări", a reacţionat un oficial din armata franceză, citat de Reuters şi neprecizat, care a adăugat că declaraţia şefului spionajului rus este un nou exemplu de "dezinformare" rusească.

După o conferinţă internaţională de susţinere a Ucrainei pe care a găzduit-o pe 26 februarie, preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Kievului să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a motivat el, "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război".

Vladimir Putin: Rusia a "călcat pe coadă" Franţa în Africa

Într-un interviu acordat presei ruse săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a pus această reacţie "emoţională" a lui Macron pe seama faptului că Rusia a "călcat pe coadă" Franţa în Africa, ceea ce a generat "resentimente" la Paris.

Trupele franceze au fost nevoite să se retragă din ţări africane precum Mali şi Niger după ce junte militare instalate la putere acolo au sistat colaborarea cu Franţa şi s-au apropiat de Rusia, în timp ce gruparea rusă de mercenari Wagner şi-a intensificat operaţiunile pe continentul african.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Șeful spionajului rusesc: Franța plănuiește să trimită 2.000 de soldați în Ucraina. Oficial francez: Dezinformare