Antena Meniu Search
x

Armata rusă anunţă că a cucerit Orlovka şi a înaintat la vest de Avdiivka. Putin a cerut FSB-ului "pedepsirea" trădătorilor

Război în Ucraina. Rusia a revendicat marţi cucerirea satului ucrainean Orlovka (Orlivka), situat la vest de oraşul Avdiivka, cucerit în februarie. Ruşii îşi continuă înaintarea în faţa unei armate ucrainene aflate în criză de oameni şi muniţii. În acest timp, Vladimir Putin a cerut Serviciului Federal de Securitate al Rusiei pedepsirea combatanţilor ruşi pro-ucraineni, ajutaţi de serviciile de informaţii ucrainene, care desfăşoară incursiuni armate pe teritoriul rus de la frontiera ucraineană. 

de Redactia Observator

la 19.03.2024, 17:24

Armata rusă anunţă că a cucerit Orlovka şi a înaintat la vest de Avdiivka. Putin a cerut FSB-ului "pedepsirea" trădătorilor
Armata rusă anunţă că a cucerit Orlovka şi a înaintat la vest de Avdiivka. Putin a cerut FSB-ului "pedepsirea" trădătorilor - Profimedia

Potrivit Ministerului rus al Apărării, trupele ruse au eliberat localitatea Orlovka şi şi-au îmbunătăţit poziţiile la nord-vest de oraşul Avdiivka. Pe 26 februarie, odată cu abandonarea satului vecin Lastocikine, trupele ucrainene au anunţat că se repliază la vest, în spatele unei noi linii defensive, formată din satele Orlovka, Tonenke și Berdîci, pentru a stopa avansul trupelor ruse.

Ruşii anunţă că au cucerit Orlovka, la vest de Avdiivka

Ministerul rus al Apărării susţine că Orlovka a ajuns sub controlul deplin al forțelor ruse. Potrivit surselor ruse, "curățarea" așezării a fost finalizată pe 17 martie, dar "cucerirea" sa nu a fost anunţată din cauza contraatacurilor inamice şi pentru a consolida poziţiile ocupate. 

Potrivit popularului canal rusesc de Telegram Rybar, urmărit de peste 1,2 milioane de abonați şi condus de Mikhail Zvinchuk, un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, cucerirea satului Orlovka dă forțelor ruse ocazia de a avansa de la sud spre Semionovka (sau Semenivka) de unde "inamicul" exercită o presiune puternică asupra satului Berdîci, unde au loc lupte grele. Acest lucru va afecta capacitatea de a stabiliza flancul nordic al ofensivei care se află sub amenințarea unui atac inamic de la Novobakhmutivka, susţine Rybar.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, Rybar atrage atenţia că nu este foarte logică înaintarea trupelor ruse în această zonă. "La vest, inamicul construiește o linie de apărare cu accent pe obstacolele naturale sub formă de înălțimi și râuri, iar la nord se află zona fortificată Ocheretîne, iar fără un avans spre vest pe direcţia Horlivka (Gorlovka), o înaintare ar fi dacă nu sinucigașă, atunci o sarcină extrem de dificilă."

Armata ucraineană are urgent nevoie de arme şi muniţii

Armata rusă, în pofida unor pierderi importante, progresează lent pe frontul din estul Ucrainei, mai ales în zona Avdiivka şi, mai către nord, în zona Ceasov Iar, un oraş-cheie unde armata ucraineană s-a repliat după ce a pierdut oraşul Bahmut în mai 2023.

Armata ucraineană insistă că are urgent nevoie de arme şi muniţii pentru a rezista multiplelor asalturi ruseşti şi susţine că, dacă ar avea suficiente obuze, ar putea opri înaintarea rusă. Ucraina se află în criză de muniţie după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

În plus, Kievul are dificultăţi şi cu recrutarea de noi soldaţi în acest context militar nefavorabil, în timp ce Moscova susţine că în fiecare lună zeci de mii de bărbaţi semnează contracte pentru a se înrola în armata rusă.

Putin a cerut FSB-ului "pedepsirea" trădătorilor

Pentru a compensa eşecurile de pe front şi deficitul de muniţii, armata ucraineană recurge la tactici de război asimetric, în special atacuri cu drone care în ultima vreme au ţintit cu predilecţie rafinării ruseşti, iar începând de săptămâna trecută grupări armate formate din combatanţi ruşi pro-ucraineni au lansat incursiuni în localităţi ruseşti aflate în proximitatea frontierei ucrainene în provinciile ruse Kursk şi Belgorod, localităţi asupra cărora armata ucraineană a efectuat de asemenea bombardamente.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) "pedepsirea" acestor combatanţi, pe care i-a calificat drept "gunoaie" şi "trădători". "Nu trebuie să uităm cine sunt ei, să-i identificăm pe nume. Îi vom pedepsi în mod imprescriptibil, oriunde s-ar găsi", a indicat Putin într-un discurs susţinut în faţa responsabililor FSB. Potrivit lui Putin, ar exista 1.500 de combatanţi ruşi pro-ucraineni, dintre care 800 au fost "eliminaţi". 

În discursul de duminică noapte, după câştigarea alegerilor, Putin a comparat aceste miliţii ruse ajutate de serviciile de informaţii militare ucrainene cu "vlasovistii", soldaţii lui Andrei Vlasov, fost general sovietic care l-a trădat pe Stalin şi a trecut de partea nemților, fiind ulterior spânzurat de ruşi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Armata rusă anunţă că a cucerit Orlovka şi a înaintat la vest de Avdiivka. Putin a cerut FSB-ului "pedepsirea" trădătorilor