Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Situație critică pentru ucraineni. Ruşii înaintează pe front într-un ritm îngrijorător. Noua strategie a armatei ruse

Război în Ucraina. Trupele ruse revendică ocuparea unei noi localităţi din vestul regiunii Doneţk. În ultimele două săptămâni ruşii au avansat într-un ritm mai rapid, apropiindu-se de orașele strategice Pokrovsk şi Toreţk, considerate bastioane defensive ucrainene. Analiștii militari spun că forțele ruse au o nouă strategie caută să atace cele mai degradate unități ucrainene din zonă, în loc să vizeze cele mai slabe poziții defensive. 

de Redactia Observator

la 30.07.2024 , 16:16

Razboi în Ucraina
Situație critică pentru ucraineni. Ruşii înaintează pe front într-un ritm îngrijorător. Noua strategie a armatei ruse - Getty Images

Armata rusă a revendicat marţi ocuparea unei noi localităţi în provincia Doneţk din estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în faţa trupele ucrainene aflate în dificultate, în ciuda pierderilor grele, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Ruşii anunţă că au cucerit Pivdenne

"Unităţile grupării Centru (...) au eliberat localitatea Leninskoe (Pivdenne în ucraineană - n.red)", a indicat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic referitor la evoluţia frontului ucrainean.

Articolul continuă după reclamă

Această localitate, o comună cu aproximativ 1.400 de locuitori înaintea lansării invaziei ruse în februarie 2022, este situată în apropierea oraşelor Toreţk şi New York, aflate încă sub control ucrainean, dar care sunt de câteva săptămâni ţinta unei ofensive ruseşti. În oraşul strategic Toreţk se află o infrastructură esenţială pentru aprovizionarea trupelor ucrainene pe acel sector de front în provincia Doneţk.

Pe acelaşi subiect

Armata rusă continuă să câştige teren

Armata rusă continuă să câştige teren în această provincie, unde menţine iniţiativa după eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului 2023 şi căderea oraşului fortăreaţă Avdiivka în februarie 2024. Trupele ruse înaintează şi în direcţia oraşului Pokrovsk, un alt punct strategic important pentru logistica armatei ucrainene, situat la circa 70 de kilometri vest de Toreţk. Forțele ruse sunt acum la doar 19 km de Pokrovsk.

Asalturile armatei ruse, deşi foarte costisitoare din punct de vedere al pierderilor de oameni şi echipamente ale acesteia, provoacă prăbuşirea defensivei ucrainene pe anumite sectoare de front şi Rusia anunţă în fiecare săptămână ocuparea de noi localităţi în Ucraina, deşi până în prezent trupele ruse nu au reuşit nicio străpungere decisivă.

Armata ucraineană trebuie să facă faţă superiorităţii numerice şi în echipamente a armatei ruse, care foloseşte intensiv bombele aeriene cu planare, o armă de mare putere lansată de avioanele de atac de la circa 70 de kilometri de ţintă, dificil de contracarat şi care poate distruge fortificaţiile cele mai solide.

Noua strategie a ruşilor

În pofida ajutorului occidental, trupele ucrainene încă nu au suficiente arme şi muniţii şi în plus se confruntă cu dificultăţi în a-şi completa rândurile cu noi soldaţi pentru a compensa pierderile grele acumulate în aproape doi ani şi jumătate de război cu Rusia.

"Rușii cercetează liniile pentru a vedea dacă un batalion rezistă sau se retrage. Odată ce găsesc batalioane și brigăzi slăbite, le atacă indiferent de pierderi" a explicat pentru The New York Times Mykola Bielieskov, analist militar la Institutul Național de Studii Strategice din Ucraina, condus de guvern.

Franz-Stefan Gady, un analist militar din Viena, a explicat că "rotațiile de trupe sunt, de obicei, cel mai periculos moment" pentru o armată, deoarece lasă pozițiile doar parțial echipate în timp ce soldații se retrag.

Dronele de supraveghere omniprezente deasupra câmpului de luptă au făcut aceste rotații să devină extrem de dificil de efectuat, în special pentru Ucraina, ale cărei linii defensive sunt deja subțiri. Rusia încearcă deseori să atace și să avanseze în timp ce Ucraina roteşte trupele, a spus Gady.

Bielieskov susţine că în ciuda progreselor făcute de ruşi până acum, nu au avut loc prăbuşiri ale frontului care să permită Moscovei să cucerească toată regiunea Donețk, unul dintre principalele obiective militare ale Kremlinului.

Totuși, înaintările ruşilor amenință ultima centură defensivă a Ucrainei din regiunea Donețk. Artileria forțelor ruse poate lovi acum un drum cheie care leagă Pokrovsk de alte fortărețe ucrainene din zonă. "Situația este critică, deoarece ritmul de înaintare al inamicului este îngrijorător", a avertizat Iuri Butusov, un jurnalist militar ucrainean. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Situație critică pentru ucraineni. Ruşii înaintează pe front într-un ritm îngrijorător. Noua strategie a armatei ruse