Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Asalt al ruşilor cu 57 de blindate şi 200 de soldaţi. Cum au oprit ucrainenii unul dintre cele mai mari atacuri din ultimele 10 luni

Război în Ucraina. Forțele ucrainene au oprit pe 24 iulie unul dintre cele mai mari atacuri rusești cu blindate din ultimele 10 luni, în regiunea Donețk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului care citează bloggeri militari ucraineni. A doua zi, ruşii un condus un alt asalt, dar mai mic ca amploare şi acesta respins, susţin ucrainenii.

de Redactia Observator

la 26.07.2024 , 17:38

Ruşii, care au avansat recent până la periferia localităţii Kostîantînivka, situată în sud-vestul regiunii Doneţk, au încercat să efectueze un asalt cu forţe de dimensiunea unui batalion. În zorii zilei de 24 iulie, au atacat simultan, din mai multe direcții, cu 11 tancuri, 45 de vehicule blindate de luptă, un vehicul de luptă rar BMPT-72 poreclit "Terminator" (până în decembrie 2023 Rusia avea produse doar 23 de BMPT-72), 12 motociclete și aproximativ 200 de soldaţi.

O brigadă ucraineană care luptă pe direcţia Kurakhove a relatat că echipele de recunoaștere aeriană au depistat de la distanță coloanele de blindate apoi au folosit artileria, drone și câmpurile de mine pentru a opri asaltul rusesc. Potrivit forțelor ucrainene, au avariat sau distrus șase tancuri rusești, șapte vehicule blindate de luptă şi toate cele 12 motociclete. Trupele ruse s-au retras după ce forțele ucrainene au distrus primul val de vehicule. Dar, pe 25 iulie, ruşii au lansat un al doilea atac, mai redus însă. 

Ultima dată când forțele ruse au desfășurat un atac mecanizat de dimensiunea unui batalion a fost în martie 2024, tot în regiunea Donețk, aminteşte ISW. Ruşii nu au mai condus astfel de atacuri mecanizate mari în Ucraina din octombrie 2023 când a început campania de cucerire a oraşului Avdiivka care a căzut după 4 luni de luptă.

Vezi și

Obiectivul forţelor ruse este acela de a avansa în Kostîantînivka. Ocuparea localităţii ar duce la tăierea autostrăzii care îl leagă Kostîantînivka de Vuhledar, un alt bastion ucrainean situat mai la sud, la graniţa administrativă dintre regiunile Doneţk şi Zaporojie. Întreruperea sau pertubarea acestei linii logistice ar forţa ucrainenii să se retragă de la Vuhledar.

Pe acelaşi subiect

Experţii occidentali de la ISW au evaluat că trupele ruse nu vor reuşi cel mai probabil progrese semnificative din punct de vedere operațional pe termen scurt în această zonă a frontului, chiar dacă obțin progrese semnificative din punct de vedere tactic care vor determina forțele ucrainene să se retragă din pozițiile din apropiere. Potrivit ISW, zona nu are obiective semnificative din punct de vedere operațional, fiind în mare parte compusă din câmpuri și așezări izolate, fără dealuri sau înălțimi tactice.

Astfel de asaltul mecanizate sunt foarte costisitoare pentru ruşi şi arată o viziune slabă pe termen lung a comandamentului militar dispus să sacrifice oameni şi tehnică militară pentru obiective tactice limitate, a apreciat ISW.

ISW

ISW: Conducerea militară rusă nu a învăţat lecţiile

Nu este clar încă dacă industria de apărare a Rusiei va putea produce suficiente vehicule blindate pentru a susţine în continuare acest nivel ridicat de pierderi de echipamente, chiar și cu o economie pusă pe picior de război. În contextul în care până acum ruşii s-au bazat pe vechile stocuri sovietice pentru a susţine astfel de tactici. 

Organizaţia open-source Frontelligence Insight a evaluat pe 25 iulie că forțele ruse au mutat aproape de front în iunie şi iulie sute de echipamente, în principal blindate vechi restaurate, precum tancuri T-62 și T-55. Aceste echipamente nu au apărut încă pe câmpul de luptă, dar Rusia s-ar putea pregăti să le folosească spre sfârșitul anului 2024. Autorităţile ucrainene au atras atenţia că Rusia acumulează în prezent forţe în sectorul Zaporojie pentru un posibil asalt asupra oraşului Vuhledar, bastion strategic al armatei ucrainene. 

Armata rusă ar putea reveni la tactica manevrelor mecanizate pe câmpul de luptă pentru a obţine câștiguri rapide, dar astfel de asalturi frontale mecanizate arată că comandamentul militar rus nu a învăţat lecțiile despre dificultățile de a face manevre ample pe un câmp de luptă aproape transparent ca cel din Ucraina, concluzionează ISW. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Asalt al ruşilor cu 57 de blindate şi 200 de soldaţi. Cum au oprit ucrainenii unul dintre cele mai mari atacuri din ultimele 10 luni