Antena Meniu Search
x

Sondaj: Joe Biden, în spatele lui Donald Trump şi Ron DeSantis. 63% dintre americani se îndoiesc de capacitatea sa mintală

Popularitatea lui Joe Biden în rândul americanilor a atins un nou record minim. La două săptămâni după ce şi-a anunţat candidatura, Joe Biden se confruntă cu evaluări negative şi tot mai mulți americani se îndoiesc de capacitatea sa mintală, arată un sondaj realizat de Washington Post şi ABC News. 

de Redactia Observator

la 08.05.2023, 17:32

Joe Biden este în spatele lui Donald Trump şi Ron DeSantis. O treime dintre americani se îndoiesc de capacitatea sa mintală - Sondaj
Joe Biden - Profimedia

Joe Biden şi-a anunţat pe 25 aprilie candidatura la alegerile de anul viitor, dar se confruntă cu numeroase probleme majore, potrivit unui sondaj realiat de Washington Post şi ABC News, două instituţii de presă favorabile democraţilor.  

Nivelul de popularitate al lui Joe Biden a scăzut la un nivel record

Rata de aprobare a lui Joe Biden a ajuns la 36%, în scădere de la 42% în februarie, și cu puţin sub recordul minim de 37% de la începutul anului 2022. 56% dintre americani nu sunt mulţumiţi de Joe Biden, iar 47% dintre aceştia îl dezaprobă "puternic".

Majoritatea democraților chestionați (58%) au spus că ar prefera ca democrații să aleagă pe altcineva pentru a candida în 2024. Este o opinie consecventă în sondaje încă de înainte de alegerile midterms, de toamna trecută, în care democrații au avut rezultate mult mai bune decât se așteptau. Alte sondaje recente au estimat rata de popularitate a lui Joe Biden undeva cu puţin peste 40%, fără a indica o scădere în ultimele luni, potrivit Washington Post. 

Pe acelaşi subiect

Biden a pierdut sprijin în rândul unor grupuri care l-au susținut majoritar în 2020. Are un nivel de popularitate de 26% în rândul americanilor sub 30 de ani, de 42% în rândul adulților care nu sunt albi, de 41% printre rezidenții urbani și de 46% printre cei cu nicio apartenenţă religioasă. Dintre independenții care au votat cu Biden în 2020, 57% îl aprobă, în timp ce 30% îl dezaprobă. Iar dintre independenții care au votat pentru Trump, 96% îl dezaprobă.

În urmă cu doar două săptămâni, Joe Biden și-a anunțat candidatura printr-un clip de campanie care arăta atacul asupra Capitoliului și în care se concentra pe încercările republicanilor de a restricționa și mai mult accesul la avort, de a limita drepturile comunităţii LGBTQ, de a modifica programele școlare de istorie şi de a interzice cărţi. Potrivit Washington Post, "agenda pentru libertate" din campania lui Joe Biden este un indiciu că vrea să mute atenția alegătorilor de la rezervele pe care americanii le au față de el şi că nu-şi doreşte ca alegerile generale din 2024 să fie un referendum. 

Doar o treime dintre americani cred că Biden are capacitatea mintală necesară pentru a servi

Potrivit Politico, deşi este un singur sondaj care arată aceste date, el oferă totuşi motive de îngrijorare pentru Biden și susținătorii lui. Dar semne îngrijorătoare sunt și pentru fostul președinte Donald Trump. Pentru Biden, o  problemă o reprezintă vârsta și acuitatea intelectuală a președintelui. 26% dintre americani au spus că Biden, care are 80 de ani, este prea bătrân pentru un alt mandat, iar alţi 43% consideră că atât Biden, cât și Trump, care are 76 de ani, sunt prea bătrâni. Doar 28% au spus că niciunul nu este prea bătrân pentru încă patru ani la Casa Albă.

Când au fost întrebaţi dacă Biden "are capacitatea mintală necesară pentru a servi eficient ca președinte", doar 32% dintre americani au răspuns pozitiv, în timp ce 63% au spus că nu. Dintre cei care au spus că nu, 94% sunt  republicani, 69% sunt independenți și 21% sunt democrați. Biden a respins în mod repetat criticile legate de vârsta lui. "Mă simt bine", a spus el la o conferință de presă de la Casa Albă la sfârșitul lunii trecute. 

Biden, în urma lui Trump şi Ron DeSantis în sondaje

Sondajul a mai arătat că într-un duel direct, Biden este în urma lui Donald Trump, favoritul principal din tabăra republicană. Dacă ar avea de ales din nou între Biden și Trump la Casa Albă, doar 38% dintre americani au spus că ar vota cu siguranță sau cel mai probabil pentru președintele actual, comparativ cu 44% care l-ar sprijini cu siguranță sau probabil pe Trump. Biden ar fi şi în urma guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, într-o confruntare directă, obținând 37% față de 42%. DeSantis nu şi-a anunţat încă intrarea în cursa pentru prezidențiale, deși este de așteptat să o facă.

Fostul președinte Donald Trump conduce în tabăra republicană unde se bucură de un sprijin de două ori mai mare decât Ron DeSantis, dar are de înfruntat numeroase probleme legale. 56% dintre americani cred că Trump ar trebui să se confrunte cu acuzaţii legate de încercarea de răsturnare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020, care a dus la revolta de pe 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, iar 54% cu cele legate de modul în care a manipulat  documente secrete de la Casa Albă.

O problemă majoră în care alegătorii îl preferă pe Trump în locul lui Biden: economia. 54% dintre americani îl consideră pe Trump mai potrivit în gestionarea economiei și doar 36% spun că Biden a făcut o treabă mai bună.  Sondajul, care a fost realizat prin telefon în perioada 28 aprilie - 3 mai, a inclus răspunsuri de la 1.006 adulți din întreaga țară și are o marjă de eroare de plus-minus 3,5%. Dintre acești adulți, 900 sunt alegători înregistrați, 396 au spus că sunt democrați și 438 au spus că sunt republicani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Sondaj: Joe Biden, în spatele lui Donald Trump şi Ron DeSantis. 63% dintre americani se îndoiesc de capacitatea sa mintală