Antena Meniu Search
x

Joe Biden negociază cu republicanii creșterea plafonului datoriei. Eșecul discuțiilor ar putea băga SUA în recesiune

Joe Biden, președintele SUA, va negocia în următoarele zile cu liderii Partidului Republican pentru a rezolva criza plafonului datoriei naționale, o criză politică și fiscală care se întinde deja pe 3 luni și care ar putea atinge apogeul la finalul lunii mai. Liderul de la Casa Albă încearcă să obțină o creștere a acestui prag de împrumut fără ca republicanii să impună condiții. Cu toate acestea, șeful Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy a anunțat că nu va avea loc un vot fără o scădere a cheltuielilor de la bugetul federal, conform Reuters. Eșecul discuțiilor ar putea duce la o recesiune a economiei americane și la o creștere semnificativă a șomajului.

de Redactia Observator

la 08.05.2023, 16:15

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii
Joe Biden negociază cu republicanii pentru a crește plafonul datoriei SUA. - Profimedia

Analiștii nu se așteaptă ca un acord imediat să evite o blocare a finanțelor federale, despre care Departamentul Trezoreriei a avertizat că ar putea veni cel mai devreme prima zi din iunie. Aceștia avertizează că o astfel de situație ar putea marca începutul unei recesiuni pentru o economia americană, cu un șomaj în creștere. Cu toate acestea, începerea negocierilor ar putea fi un semnal pozitiv pentru investitori și creditorii guvernului SUA.

Observatorii externi, inclusiv persoane care au participat la negocieri fiscale anterioare și grupuri de lobby pentru afaceri, au prezentat o serie de potențiale compromisuri care se bazează în mare parte pe extinderea plafonului datoriei până după alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, în timp ce are loc o înghețare a cheltuielilor.

Strategia lui Biden

Biden a insistat de luni de zile că ridicarea plafonului datoriei, o decizie legeislativă necesară pentru a acoperi costurile cheltuielilor și reducerile fiscale deja aprobate de Congres, nu ar trebui să fie legată de discuțiile privind bugetul federal.

Pe acelaşi subiect

"Cele două nu au nicio legătură", a declarat Joe Biden. "Sunt două chestiuni separate, două. Să fie clar."

McCarthy a cerut democraților fie să propună propriul plan, fie să adopte un pachet aprobat de Camera Reprezentanților care ar impune reduceri drastice ale cheltuielilor în următorul deceniu și ar impune noi condiții beneficiarilor programelor sociale în schimbul ridicării plafonului datoriei cu 1,5 mii de miliarde de dolari. Biden a propus în martie un buget care vizează reducerea deficitelor cu 3 mii de miliarde de dolari în 10 ani prin creșterea impozitelor pentru companii și pentru persoanele care câștigă mai mult de 400.000 de dolari pe an.

The Bipartisan Policy Center, un think tank specializat în probleme bugetare, urmează să-și publice marți propriile previziuni revizuite, care ar putea tulbura și mai mult discuțiile.

Ultima dată când guvernul SUA a ajuns atât de aproape de faliment a fost în 2011, cu același model de guvern divizat, cu democrații care controlau Casa Albă și Senatul și republicanii la conducerea Camerei Reprezentanților. Congresul a evitat în cele din urmă intrarea în incapacitate de plată, dar economia a suferit șocuri puternice, inclusiv prima retrogradare a ratingului de top al Statelor Unite și o vânzare majoră de acțiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Joe Biden negociază cu republicanii creșterea plafonului datoriei. Eșecul discuțiilor ar putea băga SUA în recesiune