Antena Meniu Search
x

Copiii crescuți în orfelinatele ceaușiste au creierele cu 10% mai mici decât cei adoptați în Marea Britanie

Copiii crescuți în orfelinatele comuniste din România au creierele cu aproximativ 10 procente mai mici decât cei adoptați la timp de către familii din Marea Britanie, a scos la iveală un studiu publicat de Academia Națională de Științe din Regat.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 07.01.2020, 13:25

Copiii crescuți în orfelinatele comuniste din România au creierele cu aproximativ 10 procente mai mici decât cei adoptați din orfelinatele din Marea Britanie, a scos la iveală un studiu publicat de Academia Națională de Științe din Regat.

Cercetătorii au analizat, cu Imagistica prin Rezonanță Magnetică (MRI), creierele a 70 de persoane abandonate în orfelinatele românești în anii '80 și ulterior adoptate de familii din Regatul Unit.

Potrivit Daily Mail, voluntarii au fost bătuți, înfometați și deprivați de interacțiune socială atunci când erau mici, în orfelinatele ceaușiste care au îngrozit întreaga lume, după căderea comunismului în România.

În medie, aceștia aveau creierele cu 8.6% mai mici decât orfanii din Marea Britanie adoptați de familii și care nu au avut parte de tratament inuman ani la rândul.

Copii români din orfelinatele comuniste

Românii crescuți în orfelinatele din țară aveau, de asemenea, coeficienți de inteligență mai mici și manifestau tulburări de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD).

Oamenii de știință de la Colegiul Regelui din Londra, cei care au realizat studiul, consideră că lipsa comunicării în primii ani din viață a dus modificări în structura și volumul creierului, iar schimbările fizice le-au afectat copiiilor abilitățile cognitive și mentale.

Destine frânte în orfelinatele groazei din România

Sute de mii de bebeluși au ajuns în orfelinate după infamul Decret nr. 770 din 1 octombrie 1966, cel care interzicea avortul în România.

Din lipsa infrastructurii și a fondurilor, copii stăteau la grămadă, aveau un regim alimentar deficitar și adesea erau supuși la rele tratamente sau chiar maltratați. Nu puțini sunt cei care au murit de foame. Copiii care au supraviețuit orfelinatelor au ajuns cu probleme grave la maturitate, unii neștiind nici măcar cum să mânânce.

Nicolae Ceaușescu

Mulți dintre aceștia, arată sursa citată, au dezvoltat tulburări psihologice sau s-au îmbolnăvit de hepatita B sau HIV.

Cercetătorul-șef doctor Nuria Mackes, specializat în psihiatria copilului și a adolescentului, a declarat că "studiile anterioare au sugerat că emergența și persistența unui coeficient de inteligență redus și a sindromului ADHD implicau schimbări structurale în creier, dar până acum nu au fost capabile să ofere o legătură directă".

"Am găsit diferențe structurale între cele două grupuri în trei regiuni ale creierului. Acestea sunt conectate cu funcții precum organizarea, motivația, integrarea și memoria", a precizat Mitul Mehta, coautor al studiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Copiii crescuți în orfelinatele ceaușiste au creierele cu 10% mai mici decât cei adoptați în Marea Britanie