Antena Meniu Search
x

Video SUA anunţă un nou ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina la Summitul de pace din Elveţia

Război în Ucraina. Summit important în Elveția, care poate decide soarta războiului din Ucraina. La întâlnirea oficială au participat şefi de stat şi de guvern din circa 100 de ţări. Toţi, caută soluția pentru pace. Vicepreşedintele Statelor Unite, Kamala Harris, a calificat agresiunea Rusiei drept un atac la adresa reglementărlor internaționale şi a promis un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic al Ucrainei. 

de Redactia Observator

la 16.06.2024 , 08:11

Peste 100 de şefi de stat şi de guvern din toate colţurile lumii s-au reunit ieri, în prima zi a summitul de pace din Elveţia. Discuţiile s-au învârtit în jurul modalităţilor prin care poate fi adusă pacea în Ucraina. Şi de această dată, Kievul şi-a menținut aceeaşi poziţie fermă - a cerut Moscovei să părăsească toate regiunile ocupate.

Vladimir Putin însă, nu pare să dea semne ca ar ceda. Armata liderului de la Kremlin și-a intensificat ofensiva şi a ocupat deja mari părți din estul și sudul Ucrainei.

"Nimeni nu are dreptul să submineze pacea, iar noi suntem în măsură să ne asigurăm că aceste principii sunt puse în practică. Acestea sunt principii importante la scară globală și vă sunt recunoscător, distinși lideri și reprezentanți ai statelor şi organizațiilor internaționale, pentru că ați dovedit că lumea nu-și mai poate permite să se prăbușească într-un război total", a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Vezi și

Vicepreşedintele SUA a calificat agresiunea Rusiei drept un atac la adresa reglementărlor internaționale

Pe acelaşi subiect

Într-un discurs dur, vicepreşedintele Statelor Unite, Kamala Harris, a calificat agresiunea Rusiei drept un atac la adresa reglementărlor internaționale, stipulate în Carta ONU.

"Agresiunea Rusiei nu este doar un atac asupra vieților și libertății oamenilor din Ucraina. Este un atac la adresa regulilor și normelor internaționale, precum și a principiilor consacrate în Carta ONU. Rusia, timp de aproape doi ani și jumătate, a încălcat cu nerușinare principiile fundamentale", a declarat Kamala Harris, vicepreședinte al SUA.

O reacţie a venit şi din partea liderului francez, Emmanuel Macron. Liderul de la Élysée a avertizat că, în niciun caz, pacea nu va veni la pachet cu capitularea Ucrainei: "Toată lumea dorește o pace durabilă, adică o pace care să respecte regulile internaționale și să restabilească suveranitatea Ucrainei".

Până în prezent, Rusia a ocupat aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014. Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri Ucrainei să renunţe complet la teritoriile Doneţk, Lugansk, Herson, Zaporojie ca o condiţie pentru încheierea războiului. Kievul a respins însă ideea, pe care a catalogat-o ca fiind absurdă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Unde petreceţi minivacanţa de Rusalii?
Observator » Stiri externe » SUA anunţă un nou ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina la Summitul de pace din Elveţia