Ucraina a anunţat când va începe contraofensiva. Pregătirile armatei s-au încheiat
Ministrul ucrainean al Apărării a anunţat că au fost finalizate toate pregătirile pentru contraofensivă, iar aceasta va începe "când va vrea Dumnezeu și când vremea va fi potrivită".
Pregătirile pentru contraofensivă ale armatei ucrainene "se încheie", a afirmat vineri ministrul apărării Oleksii Reznikov. Kievul afirmă de mai multe luni că vrea să lanseze o operaţiune pentru recucerirea teritoriilor ocupate în Est şi Sud de Rusia.
"Pregătirile se încheie", a declarat Reznikov în cadrul unei conferinţe de presă de la Kiev. "Echipamentul a fost promis, pregătit şi parţial livrat. În sens larg, suntem pregătiţi în mare proporţie", a adăugat el. "Imediat ce va exista voinţa lui Dumnezeu, vremea potrivită şi o decizie a comandanţilor, o vom face", a mai spus Reznikov.
El nu a avansat totuşi niciun orizont de timp pentru lansarea contraofensivei. Kievul speră că lansarea contraofensivei va schimba dinamica războiului declanşat în urmă cu 14 luni. Rusia deţine părţi din teritoriul ucrainean în est, sud şi sud-est. Armata ucraineană a transmis în ultimul său raport zilnic despre război că Bahmut, un oraş mic din est, continuă să rămână în centrul luptelor.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în această săptămână că aliaţii şi partenerii străini ai Kievului au livrat aproape toate vehiculele de luptă promise Ucrainei. Reznikov a precizat că Ucraina a primit mult echipament modern, inclusiv arme care vor fi folosite ca un "pumn de fier", şi că instruirea pentru utilizarea acestuia continuă.
Mii de militari ucraineni au fost instruiţi în Occident să folosească diferite echipamente militare pe câmpul de luptă într-un mod combinat.
Şi ruşii au făcut pregătiri defensive în aşteptarea contraofensivei ucrainene. Au golit de blindate şi echipamente militare o bază cheie din nordul Crimeei şi au făcut pregătiri de luptă şi în preajma centralei nucleare de la Zaporojie. În plus, în ultimele luni au construit o linie de apărare pe sute de kilometri, în mai multe straturi, cu teren minat, fortificaţii, tranşee şi bariere antitanc, numite dinţi de dragon, care se întinde pe tot frontul de sud până în nord-estul Ucrainei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰