Antena Meniu Search
x

Trump ar fi ameninţat ţările NATO că SUA nu le va apăra în faţa Rusiei: "Noi protejăm Europa şi ei ne jefuiesc"

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat joi că, în perioada cât a fost la Casa Albă, i-a ameninţat pe aliaţii din NATO că, dacă nu îşi cresc cheltuielile militare, armata SUA nu se va angaja în apărarea lor dacă Rusia le-ar ataca, consemnează AFP.

de Redactia Observator

la 22.04.2022, 22:47

Donald Trump, fostul preşedinte american
Donald Trump, fostul preşedinte american - Shutterstock

Atât în timpul campaniei electorale cât şi după ce a ajuns preşedinte, Donald Trump a descris adesea NATO drept o alianţă militară care ar trăi pe seama generozităţii SUA, ţară care, consideră el, cheltuie prea mulţi bani pentru a apăra alte ţări ce-i sunt mai degrabă rivali decât parteneri.

Donald Trump, despre strategia SUA faţă de statele NATO

În declaraţia sa de joi, el a susţinut totuşi că ameninţarea sa la care s-a referit a fost doar o strategie de ''bluff'', de cacealma, pentru a determina astfel statele NATO să crească bugetele alocate apărării.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că statele membre se angajează să apere orice altă ţară membră a Alianţei care ar fi atacată. Însă la un summit, Donald Trump a sugerat că Washingtonul nu va onora acest angajament, pentru că ''toată lumea este un rău platnic''., relatează Agerpres.

Pe acelaşi subiect

"Nu ne veţi apăra în faţa Rusiei?". Răspunsul lui Trump

''Unul dintre preşedinţi m-a întrebat: ''Asta înseamnă că nu ne veţi apăra ? Nu ne veţi apăra în faţa Rusiei?''. Iar eu i-am răspuns: exact asta vreau să spun'', a afirmat Donald Trump în intervenţia sa la un eveniment al fundaţiei conservatoare Heritage. ''Dacă aş fi răspuns ''Nu, nu asta vreau să spun'', atunci de ce ar mai fi plătit ei?'', a explicat fostul preşedinte strategia sa de a juca la cacealma pentru a forţa statele NATO să cheltuie mai mult pentru înarmare.

''Noi protejăm Europa şi, în acelaşi timp, ei ne jefuiesc, ne jefuiesc foarte foarte serios'', a pretins Trump în declaraţia sa de joi, menţinându-şi astfel opiniile pe care le avea când era la Casa Albă. Pe de altă parte, el s-a declarat ''stupefiat'' că această ameninţare a sa adresată altor ţări din NATO nu a fost niciodată dezvăluită de mass-media.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Trump ar fi ameninţat ţările NATO că SUA nu le va apăra în faţa Rusiei: "Noi protejăm Europa şi ei ne jefuiesc"