Antena Meniu Search
x

Turiștii români, testați aleatoriu de coronavirus la intrarea în Grecia (Video)

Exodul românilor în Grecia e în plină desfăşurare. Surpriză însă: după o zi de aglomeraţie la graniţă, cu cozi de peste 10 kilometri şi o aşteptare de câteva ore, astăzi zeii greci au făcut o minune: s-a trecut într-o clipă dintr-o ţară într-alta. Explicaţia e însă mai pământeană. S-a redeschis vama cu Macedonia pentru sârbi, ba chiar şi românii au putut trece şi prin punctul de frontieră de la Makaza. Echipa Observator a refăcut pas cu pas drumul turistului român în Grecia, ba chiar tehnicianul de trasnmisiuni a fost ales aleatoriu pentru testul Covid. 

de Redactia Observator

la 03.07.2020, 19:37

Vezi și
  • Autoritățile din Grecia au reușit să decongestioneze traficul de la intrarea în țară.
  • Turiștii nu ar trebui să piardă acum mai mult de 10 minute în vamă.

După odiseea de ieri, grecii au luat măsuri la punctul de trecere Kulata-Promachonas. Au redeschis graniţa cu Macedonia pentru sârbi, care reprezintă 70% din turişti. Aşa că azi românii au fost aproape singuri la coadă. 

După ora 17, vama a început din nou să se aglomereze. A ajuns valul de români care a pornit la drum în vacanţă mai tîrziu, după 9 dimineaţa. 

În partea bulgară, în vama Kulata, avem totul pregătit, inclusiv acel cod QR, pe care va trebui să-l arătăm la vama din grecia, din partea Elenă, la Promachonas. 

Odată ajunşi în punctul de frontieră Promachonas, turiştii aleşi aleatoriu de către vameşi sunt testaţi chiar aici, în acest punct, urmând ca în 24 de ore să primească un răspuns. 

Printre cei testaţi de greci este şi tehnicianul de pe carul de transmisie al Antenei 1. 

Eugen Tudor, tehnician DSNG: Mi-au spus că dacă este testul pozitiv, în 24 de ore, mă sună. 

Important de ştiut, cei testaţi nu sunt obligaţi să se izoleze până la aflarea rezultatului. 

Ieri, 21.000 de turişti au intrat în Grecia. După un drum de 7 ore, prin Bulgaria, ai noştri au aşteptat ore bune cu copiii în maşină, în plină caniculă, la vama elenă. Oficial, este deschis doar punctul de trecere de la Kulata. Pe forumuri, însă, românii povestesc că au reuşit să treacă şi prin vama Makaza. Ministerul de Externe anunţă că acest punct de frontieră este deschis doar pentru situaţii speciale. Pentru că nu au ştiut, cei mai mulţi s-au înghesuit la Kulata. 

Între trei şi cinci ore au aşteptat turiştii români care au vrut să treacă pe la punctul de trecere Kulata - Promachonas. Spre seară, coloana de maşini se întindea deja pe 10 kilometri. 

Pentru cei care vor să evite aglomeraţia, Grecia e la mai puţin de două ore distanţă. 

Există turişti care aleg să meargă spre Grecia cu avionul. Există curse spre Salonic sau Atena, fie pot opta pentru cursele charter dedicate insulelelor greceşti. 

Un drum de 17 ore cu maşina spre Lefkada costă în jur de 200 de euro, în timp ce biletul de avion pentru două persoane este între 400 şi 450 de euro. Iar spre Skiatos, benzina costă 300 euro, faţă de 400 avionul. 

Răzvan Pascu, consultant turism: Dacă te gândeşti să mergi pe insulele din Grecia, poate ar merita să îţi rezervi cu avionul. Nu ai mai trece prin statul la vamă, închideri de graniță, așteptări ferryboat. Dacă te gândești la partea continentală, e mai ușor cu maşina.

Nu uitaţi, cu 48 de ore înainte să plecaţi, trebuie completat un formular online, fără care nu se poate intra în Grecia. Din 4.000 de turişti testaţi în ultimele zile, la intrarea în Grecia, 11 au fost depistaţi cu coronavirus. 

Spre seară, la punctul de trecere a frontierei dintre Bulgaria și Grecia situația rămâne una bună, toată procedură din vamă durând doar aproximativ 10 minute.

Turiștii români trebuie să știe că există două situații. Fie trec granița după un control de rutină al buletinelor, fie pot fi opriți pentru a fi testați în mod aleatoriu.

La intrarea în Grecia din Promachonas sunt trei puncte de testare. Turiștii sunt puși să coboare din mașină și li se face un test rapid.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Turiștii români, testați aleatoriu de coronavirus la intrarea în Grecia (Video)