Antena Meniu Search
x

Ucraina a demis, fără nicio explicaţie, șase miniștri adjuncți ai Apărării şi un secretar de stat, inclusiv pe Hanna Maliar

Război în Ucraina. Continuă epurările din cadrul Ministerului Apărarării de la Kiev. Ucraina a demis şase miniștri adjuncți şi un secretar de stat din Ministerul Apărării, inclusiv pe Hanna Maliar. 

de Redactia Observator

la 18.09.2023, 14:29

Ucraina a demis, fără nicio explicaţie, șase miniștri adjuncți ai Apărării şi un secretar de stat, inclusiv pe Hanna Maliar
Hanna Maliar - Profimedia

Guvernul ucrainean a decis luni să revoce șase miniștri adjuncți ai Apărării. Asta după ce la începutul acestei luni şi în plin război cu Rusia Volodimir Zelenski l-a demis pe Oleksii Reznikov din fruntea ministerului. Guvernul nu a oferit nicio explicaţie pentru aceste demiteri.

Potrivit legii din Ucraina, în cazul demiterii unui ministru, şi adjuncţii acestuia sunt demişi de către Guvern. Publicaţia ucraineană Pravda scrie, citând surse de rang înalt din guvern, că toți adjuncţii din Ministerul Apărării au scris cereri de demitere în mod voluntar la solicitarea lui Rustem Umerov și că nu vor reveni în aceste funcții. În prezent sunt în desfășurare consultări cu privire la candidații pentru aceste funcţii.  

Printre cei daţi afară din posturile lor se numără şi Hanna Maliar, care a publicat frecvent în ultimele luni actualizări despre războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Alţi 5 adjuncţi au fost demişi, printre care Gavrîlov Volodimir, Zamlînskî Rostîslav, Denis Şarapov, Andrei Şevchenko, Deinega Vitali. A şaptea plecare este a lui Vașcenko Kostiantin, secretar de stat în Ministerul Apărării. Rustem Umerov a fost numit ministru al Apărării în urmă cu mai puțin de două săptămâni când l-a înlocuit pe Oleksii Reznikov.

Precedentul ministru al apărării, Oleksii Reznikov, în vârstă de 57 de ani, a fost nevoit să renunţe la post după mai multe scandaluri de corupţie din interiorul Ministerului Apărării de la Kiev.  De profesie avocat, Reznikov a reuşit, unii susţin că prin abilităţile sale de negociere, să obţină o cantitate enormă de arme şi echipamente livrate de aliaţii occidentali după invazia rusă începută acum mai bine de 18 luni. 

Pe acelaşi subiect

Dar Zelenski a declarat că este nevoie de "noi abordări" la Ministerul Apărării. Scandalurile legate de achiziţiile militare şi mita la birourile de recrutare ar fi contribuit la demiterea sa. Reznikov a negat întotdeauna orice abatere. Succesorul său este fostul şef al Fondului Proprietăţii de Stat, Rustem Umerov. 

"Am dat restart. Am început. Continuăm. Ministerul continuă să funcționeze ca de obicei", a spus noul ministru Umerov într-o postare pe Facebook.

Potrivit Reuters, Maliar a fost ministru adjunct al apărării din 2021, iar cea mai recentă actualizare despre războiul din Ucraina a fost publicată de ea luni dimineață. Maliar a fost criticată săptămâna trecută de unii membri ai armatei după ce a transmis public că forțele ucrainene au recucerit un sat de pe frontul de est, dar mai târziu raportul ei s-a dovedit a fi inexact iar soldaţii care luptau în acel sector au expliccat că încă se duceau lupte în jurul satului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Ucraina a demis, fără nicio explicaţie, șase miniștri adjuncți ai Apărării şi un secretar de stat, inclusiv pe Hanna Maliar