Armata ucraineană, "în război" cu presa. Ar fi impus un "black-out informaţional" după ce o brigadă de elită a fost bombardată de 5 ori pe zi de ruşi
Război în Ucraina. Este scandal între Ministerul Apărării de la Kiev şi jurnaliştii care au relatat săptămâna trecută despre trimiterea în luptă, pe frontul de sud, a unei brigăzi ucrainene de elită. Adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Maliar, s-a plâns pe Telegram că în urma publicării acestor informaţii, ruşii au lansat câte 5 atacuri pe zi asupra poziţiilor unităţii respective.
Deşi oficialul ucrainean nu a făcut nicio referire precisă către un jurnalist sau analist străin sau din ţară, comunitatea ucraineană de pe platforma X (fostă Twitter) a speculat că sursa iniţială a informaţiei ar fi analistul militar american Rob Lee care a postat pe 15 august un mesaj despre locul ipotetic al Brigăzii 82. Bazându-se pe imagini publicate de surse ruseşti şi surprinse de o dronă rusească kamikaze "Lancet" analistul a presupus că Brigada 82 se afla în sudul Ucrainei.
Imediat, mai mulţi analişti de informaţii din surse deschise, OSINT, au geolocalizat imaginile surprinse de dronă. Informația a fost preluată de presa occidentală și de cea ucraineană. Publicaţii precum revista americană Forbes sau site-ul de ştiri ucrainean Kyiv Post au relatat despre brigada ucraineană "ridicol de puternică", o unitate de elită a forţelor ucrainene, trimisă de abia acum în acţiune.
Ganna Maliar: Ruşii au lansat atacuri aeriene asupra poziţiilor Brigăzii 82
Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Ganna Maliar, s-a plâns într-un mesaj postat pe 21 august pe Telegram că ruşii au lansat atacuri aeriene asupra poziţiilor Brigăzii 82, după ce presa internaţională, dar şi cea ucraineană a relatat despre ea. Ea susţine că există în mod constant scurgeri de informații, dar Ministerul este conștient de această problemă și lucrează la soluționarea ei.
- Cel puțin 5 morți și trei răniți, după un bombardament al rușilor în Doneţk. Ucraina plănuieşte "o...
- Un nou atac cu dronă asupra Moscovei. O clădire a fost lovită. Armata rusă susţine că a doborât alte două...
- "Nu vom aştepta dacă preocupările noastre devin tot mai reale". Dmitri Medvedev, amenință cu anexarea regiunilor...
- Generalul Serghei Surovikin a fost înlăturat de la comanda Forțelor Aeriene Ruse
Maliar a subliniat că difuzarea neautorizată a unor astfel de informații se pedepsește cu închisoare de la 5 la 8 ani. De menţionat este că Maliar nu s-a referit în mod direct la Rob Lee, dar mai multe surse ucrainene au speculat acest lucru. În plus, poziţia unitatăţii era deja geolocalizată în dimineaţa zilei de 15 august de un popular blogger militar rus, afiliat Kremlinului, Rybar. Totodată numeroase surse ucrainene sau pro-ucrainene au publicat sau distribuit pe 15 august imagini cu blindate Marder, Stryker şi tancuri Challenger pe frontul de sud.
"Prețul plătit pentru titlurile (n.r. de presă) despre locul unde a fost mutată Brigada 82 în sud este de 5 atacuri aeriene pe zi asupra unităţii. În plus, distribuirea neautorizată a unor astfel de informații se pedepsește potrivit articolului 114-2 din Codul penal. "Diseminarea de informații despre mișcarea, deplasarea sau amplasarea Forțelor Armate ale Ucrainei sau a altor formațiuni militare formate în conformitate cu legile Ucrainei, dacă este posibilă identificarea acestora pe teren, dacă astfel de informații nu au fost puse la dispoziția publicului de Cartierul General al Forțelor Armate ale Ucrainei, de Ministerul Apărării al Ucrainei sau de alte organisme de stat autorizate, în condițiile legii marțiale sau a stării de urgență, se pedepseşte cu închisoare de la cinci la opt ani"." a scris pe Telegram Ganna Maliar.
Oficialul ucrainean a fost totuşi criticat de mai multe conturi de social media pro-ucrainene care susţin că este o greşeală acuzarea, chiar şi subînţeleasă, a analiştilor sau jurnaliştilor ucraineni sau străini din moment ce imaginile proveneau de la o dronă rusească, deci ruşii ştiau unde se află brigada.
Ziarul elveţian Le Temps: Black-out informaţional pe linia front din Ucraina
Strana.ua, un site de ştiri ucrainean, acuzat că a diseminat propagandă rusă, a relatat marţi că armata nu le mai permite jurnaliştilor străini și ucraineni să filmeze pe linia de front. Ziarul elveţian Le Temps a scris pe 21 august că Kievul a interzis jurnaliştilor străini să viziteze poziţiile din prima linie fără permisiunea scrisă a generalului Valeri Zalujnîi. Nu este pentru prima dată când conducerea armatei ucrainene impune o astfel de restricţie sau un "black-out" informaţional, iar la originea sa poate fi o pregătire pentru o operațiune ofensivă la scară largă sau împiedicarea răspândirii de informaţii care sunt considerate confidenţiale pe durata legii marţiale.
Cine sunt trupele ucrainene din celebra Brigadă 82
Armata ucraineană nu a recunoscut niciodată existența Brigăzii 82, așa că se ştiu foarte puşine lucruri despre ea, dar documentele Pentagonului scurse la începutul acestui an au oferit o oarecare imagine despre ceea ce comandanții ucraineni au planificat, relatează Kyiv Post. Unitatea a fost dotată cu o cantitate semnificativă din cele mai bune vehicule blindate NATO, 40 de vehicule de luptă, de fabricaţie germană, Marder și 90 de vehicule de luptă Stryker, fabricate în SUA. Potrivit documentelor de la Pentagon, Brigada 82 ar fi singura formațiune a forţelor ucrainene care foloseşte aceste două vehicule. Deși sunt blindate excelente, nici Marder, nici Stryker nu sunt proiectate să fie tancuri, motiv pentru care brigada a fost întărită cu 14 tancuri britanice Challenger 2, considerat cel mai puternic tanc de pe întreg câmpul de luptă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰