Antena Meniu Search
x

Ucraina comemorează un an de la masacrul de la Bucea. Zelenski: "Răul rusesc va cădea"

Răul rusesc va cădea, chiar aici, în Ucraina, și nu se va putea ridica din nou", spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la un an de la masacrul din Bucea, informează Mediafax.

de Redactia Observator

la 31.03.2023, 15:22

Ucraina comemorează un an de la masacrul de la Bucea. Zelenski: "Răul rusesc va cădea"
- Profimedia

Zelenski a promis vineri că va învinge Rusia, în timp ce a făcut o vizită la Bucea împreună cu mai mulți lideri europeni, la un an după ce trupele Moscovei s-au retras din orașul simbol al presupuselor crime de război. "Bătălia pentru întemeierea lumii libere are loc pe pământ ucrainean. Vom învinge cu siguranță. Răul rusesc va cădea, chiar aici, în Ucraina și nu se va putea ridica din nou", a declarat Zelenski, potrivit AFP.

Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev

Vineri se împlinește un an de când Rusia s-a retras din Bucea, o suburbie a Kievului, Bucea, lăsând cadavre de civili pe străzi. Ucrainenii marchează vineri un an de la eliberarea oraşului Bucea de sub ocupaţia rusă, prilej cu care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ucrainenii nu-i vor ierta niciodată pe cei care au comis atrocităţile în acest oraş, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană. Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi în aceste oraşe şi în alte localităţi unde Ucraina susţine că trupele ruse au comis atrocităţi la scară mare.

Pe acelaşi subiect

După ce Ucraina a preluat controlul asupra Bucea, imagini sfâşietoare cu trupuri umane zăcând pe străzi au fost difuzate în întreaga lume. Ocupaţia rusă în oraşul Bucea a durat 33 de zile, soldându-se cu peste 1.400 de morţi, printre care şi 37 de copii, potrivit Kievului. "Peste 175 de oameni au fost găsiţi în gropi comune şi camere de tortură. 9.000 de crime de război ruse. 365 de zile de când (Bucea) este din nou un oraş ucrainean liber", a scris Zelenski pe o reţea socială.

"Un simbol al atrocităţilor comise de armata de ocupaţie. Nu vom ierta niciodată. Îi vom pedepsi pe toţi cei care le-au comis", a subliniat Zelenski. Bucea, care era altădată o suburbie verde şi liniştită, dar care în prezent este un punct de escală regulat pentru vizite ale liderilor străini, va organiza mai târziu în timpul zilei de vineri acţiuni comemorative. Cel mai recent, prim-ministrul nipon Fumio Kishida şi-a exprimat de la Bucea, săptămâna trecută, "puternicul sentiment de indignare" faţă de aceste atrocităţi.

Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru "deportarea" a mii de copii ucraineni spre Rusia. Kievul insistă la rândul său pentru înfiinţarea unui tribunal special care să-i judece pe cei mai importanţi responsabili ruşi pentru "crima de agresiune" împotriva Ucrainei, însă forma sa exactă generează probleme juridice complexe şi reticenţe. Rusia continuă să nege aceste acuzaţii. Joi, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat încă o dată cazul Bucea drept "o provocare grosieră şi cinică a Kievului".

La un an de le eliberarea oraşului Bucea, jurnalişti ai AFP au constatat joi lucrări de reconstrucţie în acest mic oraş ce avea înainte de război circa 37.000 de locuitori. Unele clădiri din oraş sunt în continuare avariate, iar depozitele de fier vechi sunt pline de maşini şi vehicule militare distruse în luptele de anul trecut. "Trebuie să înţelegem că este uşor să reconstruim pereţi, însă este mult mai greu să reconstruim sufletul rănit", a spus Andrii Holovin, un preot din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, citat de Reuters. Însă, chiar dacă trauma mai este prezentă, locuitori intrevievaţi de AFP au declarat că "durerea se atenuează", pentru că "trebuie să ne continuăm vieţile".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri externe » Ucraina comemorează un an de la masacrul de la Bucea. Zelenski: "Răul rusesc va cădea"