Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii au pus pe fugă armata rusă în 11 localităţi din Herson. Ruşii, acuzaţi că au blocat evacuarea din Mariupol şi au confiscat ajutorul umanitar

La 37 de zile de la război, contra-ofensiva ucraineană organizează tot mai multe operaţiuni de succes. Forţele ucrainene au pus pe fugă armata rusă în 11 localităţi din Herson, dar şi în nordul Kievului şi în regiunea Cernihiv, unde 2 sate au fost eliberate. Preşedintele Zelenski avertizează însă că armata rusă se regrupează pentru o ofensivă majoră în Harkov şi Donbas. În Mariupol, forţele ruse sunt acuzate că au blocat evacuarea şi confiscat ajutorul umanitar. Negocierile de pace continuă azi prin video-conferinţă.

de Redactia Observator

la 01.04.2022, 13:54

Vezi și

După 37 de zile de bombardamente, Mariupol a fost transformat într-o ruină: 95% din clădiri au fost distruse, dar peste 100.000 de civili rămân încă în oraş. Ieri, Rusia a promis un armistiţiu şi că va deschide un coridor de evacuare către Zaporojie. Cele 45 de autobuze trimise către oraşul-port au fost însă blocate. Aproape 600 de oameni au reuşit să părăsească oraşul cu maşinile personale. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Mariupol a fost complet blocat de trei săptămâni. În cele mai multe cazuri, forţele ruseşti nu lasă oamenii să plece către teritoriile ucrainene libere şi nu lasă convoaiele umanitare să intre. Nu au nimic acolo, nu au alimente, nu au apă, nu au medicamente. Nu există condiţii de viaţă acolo.

Acţiunea umanitară a Crucii Roşii este tot mai dificilă. În această săptămână o clădire din Mariupol a organizaţiei a fost bombardată, iar forţele ruse ar fi luat tot ce au găsit. 

Iryna Vereshchuk, vicepremier Ucraina: Din nefericire, ajutorul umanitar a fost confiscat de invadatori. Este vorba de 14 tone de alimente şi medicamente.

Pe acelaşi subiect

Armata rusă susţine că atacurile din Mariupol vizează membrii batalionului Azov aflaţi în oraş, iar ieri ar fi ar fi reuşit să doboare două elicoptere care încercau să transporte lideri ai grupării în locuri sigure. 

Rusia este tot mai aproape să cucerească oraşul-port, însă pierde teritorii considerabile pe alte fronturi. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Continuăm să facem invadatorii să se retragă din nordul Kievului şi îi alungăm din regiunile Cernihiv şi Sumî.

Armata ucraineană a eliberat două sate la sud de Cernihiv, aflate pe principalul drum către Kiev şi alte 11 localităţi din regiunea Herson. 

Rusia acuză Kievul că a atacat şi poziţii de peste graniţă

Doi oameni au fost răniţi şi trei sate evacuate după un incendiu la un depozit de petrol, despre care autorităţile din Belgorod susţin că a fost atacat de elicoptere ucrainene. În urmă cu două zile, o explozie la un depozit de armamente din aceaşi zonă a fost provocat de o defecţiune tehnică şi nu de un atac ucrainean. 

Ben Wallace, secretar Apărare UK: Preşedintele Putin nu mai are puterea pe care o avea înainte. Este acum un om închis într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur. Este izolat. Reputaţia armatei ruseşti a fost distrusă şi acum trebuie să trăiască cu consecinţele.

Delegaţiile ucrainene şi ruseşti urmează să continue negocierile de pace astăzi prin video-conferinţă. Diplomaţii ruşi spun însă că nu este momentul pentru o discuţie directă a celor doi preşedinţi. Tot astăzi, la Kiev ajunge şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii au pus pe fugă armata rusă în 11 localităţi din Herson. Ruşii, acuzaţi că au blocat evacuarea din Mariupol şi au confiscat ajutorul umanitar