Antena Meniu Search
x

Ucrainenii au trecut Niprul, dar ruşii se laudă că au dezlănţuit focul iadului asupra lor. Câţi soldaţi au ajuns pe malul ocupat de ruşi

Război în Ucraina. Ucraina a confirmat marţi pentru prima dată în mod oficial că are un cap de pod peste Nipru, pe malul ocupat de ruşi. Miercuri, oficialii instalaţi de ruşi în Herson au recunoscut şi ei că "grupuri mici" de soldaţi ucraineni au stabilit poziții pe malul estic al fluviului care funcţionează ca o linie de front şi separă cele două armate. 

de Redactia Observator

la 15.11.2023, 15:56

Ucrainenii au trecut Niprul, dar ruşii se laudă că au dezlănţuit focul iadului asupra lor. Câţi soldaţi au ajuns pe malul ocupat de ruşi
Ucrainenii au trecut Niprul, dar ruşii se laudă că au dezlănţuit focul iadului asupra lor. Câţi soldaţi au ajuns pe malul ocupat de ruşi - Brigada Marină 38 a Armatei Ucrainene

Şeful de cabinet al preşedintelui Zelenski, Andrii Iermak, a recunoscut marţi pentru prima dată că forțele ucrainene din regiunea Herson au obţinut un cap de pod pe malul estic al Niprului. Miercuri, armata ucraineană a declarat oficial că trupele sale încearcă să împingă forțele ruse de-a lungul Niprului, dar Kievul a cerut "tăcere operațională" şi a descris linia frontului de aici drept "fluidă".

Reuşita nu este nouă, bloggerii militari ucraineni au scris despre "un cap de pod" peste Nipru încă de la sfârşitul lunii octombrie, când pușcașii marini ucraineni au capturat satul Krinki, la aproape 1,7 kilometri de Nipru. Şi bloggerii militari ruşi au scris despre o situaţie tensionată care durează de mai multe săptămâni. Moscova şi Kievul nu au oferit detalii în mod oficial. Progresul ucrainean poate însemna deschiderea unui nou front care pavează o direcţie de atac spre Crimeea ocupată de ruşi.

Un oficial instalat de Moscova în Herson, Vladimir Saldo, a declarat miercuri că armata rusă a blocat în satul Krinki forțele ucrainene care au trecut pe malul de est al râului și că le distruge cu o ploaie de foc. "Au venit forțe ruse suplimentare. Inamicul este prins în satul Krinki şi a fost întâmpinat cu focul iadului: bombe, rachete, sisteme de aruncătoare de flăcări, obuze de artilerie și drone" susţine Saldo. "Ei (ucrainenii) stau în beciuri și aleargă noaptea de la o casă la alta. Numai în ultimele două sau trei zile, pierderile totale ale inamicului au totalizat aproximativ o sută de soldaţi."

O înaintare a ucrainenilor pe malul Niprului, ocupat de ruşi, ar fi un mare eşec pentru trupele Rusiei aflate pe partea estică a unei linii de front care se întinde pe 1.000 km.  Presa de stat rusă a scris la începutul acestei săptămâni despre o regrupare a trupelor ruse în poziţii şi mai la est de Nipru. Dar, ulterior a şters ştirile spunând că alertele au fost publicate din greșeală.

Pe acelaşi subiect

Până la 500 de soldaţi ucraineni şi 20 de vehicule blindate au trecut Niprul Kyiv Post

Analiştii au estimat forţele ucrainene care au trecut Niprul la 300-500 de soldaţi şi la mai puţin de 20 de vehicule blindate de toate tipurile, potrivit informaţiilor publicate de Kyiv Post. Soldații ucraineni au relatat despre o apărare puternică a ruşilor aici. "Rușii sunt bine pregătiți. Au linii solide de apărare", a spus un soldat care se identifică drept Armyanchik.

Volodimir Zelenski a transmis în discursul de marţi noapte că apărarea oraşului Avdiivka din Doneţk este în acest moment "cheia planurilor de război ale Kievului", în contextul în care Putin are nevoie de rezultate pe front, înainte de anunțarea candidaturii la prezidențiale, până la mijlocul lunii decembrie. 

Analiştii de la grupul american Institutul pentru Studiul Războiului evaluează că forțele ucrainene au desfășurat de la jumătatea lunii octombrie operațiuni terestre mai mari ca de obicei pe malul de est al Niprului și par a fi capabile să mențină pozițiile actuale pe partea controlată de Rusia şi să le mărească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii au trecut Niprul, dar ruşii se laudă că au dezlănţuit focul iadului asupra lor. Câţi soldaţi au ajuns pe malul ocupat de ruşi