UE nu va reuşi să livreze Ucrainei cele 1 milion de obuze de artilerie promise. A livrat doar 300.000 de proiectile
Război în Ucraina. Uniunea Europeană nu va reuşi, cel mai probabil, să livreze Ucrainei cele 1 milion de proiectile convenite anterior, a declarat ministrul apărării al Germaniei, Boris Pistorius, marţi la Bruxelles.
Statele UE luaseră decizia de a livra Ucrainei aceste muniţii până în martie 2024 pentru a-i susţine apărarea împotriva Rusiei. "Ţinta de 1 milion nu va fi atinsă, trebuie să ne asumăm acest lucru", a declarat Pistorius, la sosirea la reuniunea omologilor săi din statele UE, la care tema ajutorului militar pentru Ucraina va fi în fruntea agendei.
Până acum au fost livrate Kievului în jur de 300.000 de obuze
Potrivit unui oficial al UE, până acum au fost livrate Kievului în jur de 300.000 de obuze. Vocile care au avertizat de la bun început că ţinta era nerealistă au avut, din păcate, dreptate, a admis Pistorius.
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a făcut apel la ţările membre să acorde prioritate exporturilor către Ucraina înaintea altor state, pentru ca aceasta să primească mai multă muniţie mai rapid.
- UE va cere membrilor să dea individual bani pentru Ucraina dacă Ungaria va bloca ajutorul. Kievul riscă un colaps...
- România pregăteşte piloţii ucraineni pentru a se lupta cu Rusia. Antrenamente pe cele 17 avioane F-16 ajunse în...
- Planul de a oferi ajutor militar de 20 de miliarde de euro Ucrainei divizează UE. Mai multe ţări, inclusiv...
Planul de a oferi ajutor militar de 20 de miliarde de euro Ucrainei divizează UE
Miniştrii vor discuta la Bruxelles şi despre cum vor fi sprijinite forţele armate ucrainene pe termen lung. Este improbabil ca planurile vizând un ajutor militar de 20 miliarde de euro până în 2027 să primească susţinerea unanimă necesară.
Borrell a declarat luni că va prezenta în decembrie o nouă propunere de angajamente de securitate şi ajutor militar pentru Ucraina. Ministrul german Pistorius a confirmat planuri vizând un nou ajutor bilateral al Berlinului pentru Kiev de cel puţin 8 miliarde de euro.
Secretarul general al NATO, Jens Stolenberg, a discutat cu miniştrii apărării despre protejarea infrastructurilor critice de transport energetic şi comunicaţii, respectiv conducte şi cabluri submarine.
Miniştrii urmează de asemenea să ia în discuţie planuri pentru o forţă de reacţie comună, denumită Capacitatea UE de Desfăşurare Rapidă. Noua forţă de 5.000 de militari ar putea să devină operaţională până în 2025.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰