Antena Meniu Search
x

Ucraina confirmă un cap de pod peste Nipru. Ruşii au spulberat satul Krinki, dar ucrainenii continuă să aducă echipamente grele pe malul estic

Război în Ucraina. Armata ucraineană se confruntă cu o creştere a numărului de asalturi ruseşti pe frontul din estul Ucrainei, mai ales în jurul oraşului  Avdiivka, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce un consilier al său a confirmat că pe frontul de sud armata ucraineană a ocupat un cap de pod peste fluviul Nipru în provincia Herson în satul Krinki. Bloggerii militari ruşi şi ucraineni relatează că ruşii au intensificat bombardamentele în satul respectiv. 

de Redactia Observator

la 14.11.2023, 17:31

Vezi și

Trupele ruse încearcă de o lună să încercuiască oraşul industrial Avdiivka, devenit unul din punctele fierbinţi ale conflictului. Însă pe ansamblu linia frontului este aproape neschimbată de mai mult de un an, deşi Zelenski, de o parte, şi preşedintele rus Vladimir Putin, de cealaltă parte, susţin că acest conflict nu a ajuns într-un impas, contrazicându-l amândoi pe comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Zelenski: Trupele ruse intensifică acţiunile ofensive pe frontul de est

Conform evaluării acestuia din urmă, războiul a ajuns în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze, după ce contraofensiva lansată în iunie nu a dat rezultatele aşteptate.

"Armata a semnalat o creştere a numărului de asalturi inamice", a indicat preşedintele ucrainean pe canalul său de Telegram, menţionând zonele Avdiivka, Kupiansk, oraşe aflate în provinciile Doneţk şi Herson. Zelenski a asigurat că soldaţii săi "îşi menţin poziţiile" şi desfăşoară la rândul lor "ofensive".

Pe acelaşi subiect

Ucraina a admis recent eşecul contraofensivei lansate în iunie în provinciile Doneţk şi Zaporojie, în est şi sud-est, operaţiune care s-a lovit de puternicele linii defensive ruseşti. Însă pentru Kiev este esenţial să câştige teren pentru a preveni o stare de descurajare în rândul aliaţilor săi occidentali care sprijină Ucraina militar şi financiar.

Uniunea Europeană nu va reuşi, cel mai probabil, să livreze Ucrainei cele 1 milion de proiectile convenite anterior, a declarat ministrul apărării al Germaniei, Boris Pistorius, marţi la Bruxelles. 

Ucrainenii menţin un cap de pod peste Nipru, în special în satul Krinki

Potrivit bloggerilor militari ruşi şi ucraineni, unităţi ale armatei ucrainene au reuşit la sfârşitul lunii octombrie să treacă Niprul în provincia sudică Herson şi de atunci menţin acolo un cap de pod, în special în satul Krinki. Şeful de cabinet al preşedintelui Zelenski, Andrii Iermak, a confirmat marţi, într-un discurs susţinut la Institutul Hudson din Washington, că armata ucraineană a creat un astfel de cap de pod peste Nipru.

Potrivit unui blogger militar rus, situația din zona satul Krinki rămâne tensionată. Forţele ucrainene concentrează echipamente grele pe malul estic, ocupat de ruşi, şi folosesc sisteme de război electronic care afectează operaţiunile cu drone.  Noaptea grupuri ale forţelor ucrainene trag cu mortiere de 120 mm spre pozi'iile ruşilor. Potrivit sursei citate, ruşii se confruntă aici cu probleme stringente, inclusiv de comunicare și aprovizionare. Imaginile surprinse de drone arată că ruşii practic au distrus satul în urma  bombardamentelor pentru a-i elimina pe ucraineni, dar prezenţa lor rămâne în zonă. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Pas cu pas, vom demilitariza Crimeea", a promis consilierul lui Zelenski, adăugând că preşedintele ucrainean "are un plan clar" pentru a elibera toate teritoriile ocupate de Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Stiri externe » Ucraina confirmă un cap de pod peste Nipru. Ruşii au spulberat satul Krinki, dar ucrainenii continuă să aducă echipamente grele pe malul estic