Antena Meniu Search
x

Ucrainenii se tem că ruşii vor folosi moartea fiicei lui Dughin pentru a-și intensifica atacurile. Evenimentele de Ziua Independenței, anulate din această cauză

Rusia dă vina pe Ucraina pentru asasinarea fiicei lui Alexandr Dughin, considerat "ideologul lui Putin". Maşina Dariei Dughina ar fi fost aruncată în aer de o agentă a serviciilor secrete de la Kiev, care s-ar ascunde, acum, în Estonia. Analiştii occidentali pun la îndoială această versiune, dar recunosc că nici celelalte ipoteze cu privire la crimă nu sunt mai convingătoare.

de Redactia Observator

la 23.08.2022, 08:47

Ucraina neagă orice implicare şi se teme că Rusia va folosi moartea tinerei pentru a justifica intensificarea atacurilor, inclusiv asupra civililor. Într-un comunicat, Vladimir Putin a calificat asasinatul drept o crimă josnică.

Serviciul Federal de Securitate, unul din urmaşii KGB, susţine că a identificat-o în mai puţin de două zile pe ucigaşa Dariei Dughina. Aceasta ar fi o ucraineancă de 43 de ani, pe nume Natalia Vovk, sosită în Rusia acum o lună împreună cu fetiţa sa. Ea ar fi închiriat o locuinţă în blocul în care locuia Daria şi ar fi urmărit-o îndeaproape, iar sâmbătă seara ar fi detonat de la distanţă bomba plasată în maşina ei.

Agenta ucigaşă ar fi fugit apoi în Estonia, unde autorităţile spun că n-au primit nicio comunicare oficială pentru a colabora la anchetă. Serviciul de Securitate a difuzat fotografii şi înregistrări video în care apare presupusa criminală. Dar analiştii occidentali relevă că, prin această teorie, ruşii se acuză singuri de incompetenţă: agenta străină ar fi acţionat în voie la Moscova, săptămâni la rând, fără să fie identificată şi reţinută, ceea ce ar fi prevenit crima. Anchetatorii pretind, de asemenea, că Natalia Vovk a făcut parte din regimentul ucrainean Azov, calificat în Rusia drept "grupare teroristă", dar militarii regimentului dezmint acest fapt.

Vladislav Javoronok: "Nu toţi cei care au servit în unitatea militară 3507 au făcut parte din detaşamentul Azov. Iar această femeie nu a fost un soldat al regimentului Azov."

Pe acelaşi subiect

O nouă ipoteză în cazul atentatului

Oarecum surprinzător, Serviciul de Securitate consideră că ţinta atentatului a fost chiar Daria Dughina şi nu tatăl său, aşa cum considera presa rusă. Binecunoscut atât în ţara sa cât şi în Occident, Alexandr Dughin susţine de multă vreme reunificarea prin forţă a tuturor teritoriilor unde se vorbeşte limba rusă. El nu a deţinut, însă, nicio funcţie oficială, iar influenţa sa asupra lui Putin este supraestimată, consideră experţii occidentali. Fiica lui Dughin îi împărtăşea opiniile şi aprobase cu tărie invadarea Ucrainei. Dar ucrainenii spun că acesta nu putea fi un motiv de a o asasina.

Vladislav Javoronok: "Pur şi simplu, nu am nimic cu această persoană (Daria Dughina) şi nici cu tatăl său. Pentru mine sunt importanţi (ca duşmani) cei care au venit aici înarmaţi şi au exterminat zeci de mii de cetăţeni paşnici din Mariupol, fapt pe care l-am văzut cu ochii mei."

Sosit la faţa locului imediat după explozie, Dughin a fost internat în stare de şoc. "Fiica mea şi-a sacrificat tânăra viaţă pe altarul victoriei. Deci vă rog să învingeţi!" a scris el într-un comunicat. Tot în scris, Vladimir Putin a calificat atentatul drept "o crimă josnică" şi a anunţat că i-a conferit, post-mortem, Dariei Dughina, una din cele mai importante decoraţii ruse - Ordinul pentru Curaj. O slujbă în memoria ei va fi oficiată astăzi, la Moscova.

Atentatul a fost revendicat, pe Twitter, de o grupare ilegală rusă de opoziţie, până acum necunoscută, dar nici această versiune nu este foarte credibilă. Pe reţelele sociale se speculează că atacul ar fi fost comis chiar de un serviciu secret rus. Scopul ar fi de a relansa războiul împotriva Ucrainei, aflat în impas. Într-adevăr, ultranaţionaliştii din Rusia cer răzbunare, iar ucrainenii se tem de atacuri extrem de violente de Ziua Independenţei, pe 25 august.

Îngrijorare la Kiev

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Ne întrebăm câte vieţi omeneşti mai poate răpi Rusia înainte ca măsurile de represalii ale comunităţii internaţionale să fie într-adevăr resimţite de cei răspunzători pentru această teroare."

Ca măsură de precauţie, la Kiev au fost anulate toate festivităţile prilejuite de sărbătoarea naţională. Timp de două zile, circulaţia pe străzi va fi restricţionată, iar localnicii sunt rugaţi să muncească de acasă. În acest timp, la Washington, Departamentul de Stat a condamnat orice act de terorism împotriva civililor, fie la Moscova, fie în oraşele bombardate ale Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii se tem că ruşii vor folosi moartea fiicei lui Dughin pentru a-și intensifica atacurile. Evenimentele de Ziua Independenței, anulate din această cauză