Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 181 LIVE TEXT. Zelenski promite că va recuceri Crimeea, Lavrov cere pedepsirea fără milă a asasinilor Dariei Dughina

Război Rusia - Ucraina, ziua 181. Aleksandr Dughin, un apropiat al regimului de la Kremlin, a făcut primele declarații după atentatul cu bombă în care și-a pierdut viața fiica sa, Daria. El a dat vina pe autoritățile de la Kiev și a cerut o victorie împotriva acestora. "Era o fată ortodoxă frumoasă, o patriotă, o corespondentă din domeniul militar, o expertă pe canale centrale şi o filosoafă. Discursurile şi reportajele ei au fost întotdeauna profunde, întemeiate şi reţinute. Ea nu a cerut niciodată violenţă şi război. Era o stea în devenire la începutul călătoriei. Duşmanii Rusiei au ucis-o pe furiş", a declarat tatăl său. Între timp, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a făcut publice noi imagini cu Natalya Vovk, cea pe care o acuză în acest caz. Ambasada SUA de la Kiev emite o nouă alertă de securitate şi le cere cetăţenilor americani să părăsească Ucraina. SUA avertizează că Rusia plănuieşte lovituri asupra infrastructurii civile şi a structurilor guvernamentale din Ucraina. 

de Redactia Observator

la 23.08.2022, 22:06

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:00. SUA pregătesc încă 3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Administraţia Joseph Biden pregăteşte asistenţă în materie de securitate pe termen mediu şi lung pentru Ucraina, în valoare de trei miliarde de dolari, afirmă oficiali de la Washington citaţi de agenţia The Associated Press.

Noul plan de asistenţă militară, oferit în cadrul Iniţiativei de Securitate pentru Ucraina, ar urma să fie anunţat oficial miercuri, fiind destinat programelor de instruire şi dotare a militarilor ucraineni pentru următorii ani.

Pe acelaşi subiect

Spre deosebire de tranşele anterioare, noile fonduri au rolul de a ajuta Ucraina să îşi consolideze poziţia de apărare pe termen mediu şi lung, au declarat oficiali americani, sub protecţia anonimatului.

Valoarea susţinerii militare acordate de Washington Kievului a depăşit 10,5 miliarde de dolari de la începerea mandatului Administraţiei Joseph Biden, în ianuarie 2021. De la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie 2022, asistenţa americană s-a concentrat pe necesităţile imediate ale armatei ucrainene, transmite Mediafax.

UPDATE 20:00. Jens Stoltenberg: ''Se apropie iarna şi va fi una grea. Este o bătălie de uzură''

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi la summitul ''Platformei Crimeea'' că se aşteaptă la o iarnă ''grea'' şi la un ''război de uzură'' în Ucraina, astfel că le-a cerut aliaţilor să ''rămână alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar'' în faţa invaziei ruse, relatează agenţia EFE.

''Se apropie iarna şi va fi una grea. Ceea ce vedem acum este o bătălie de uzură. Aceasta este o bătălie a tenacităţii, a logisticii. De aceea trebuie să susţinem sprijinul faţă de Ucraina pe termen lung pentru ca aceasta să rămână o naţiune suverană şi independentă'', a indicat Stoltenberg.

''Preşedintele (rus Vladimir) Putin a crezut că poate zdrobi poporul ucrainean şi forţele sale armate, diviza naţiunile noastre democratice, dicta altora ce să facă. S-a înşelat'', a susţinut secretarul general al NATO în discursul său în care a menţionat de asemenea sprijinul militar considerabil oferit Ucrainei de statele Alianţei.

El a vorbit în cadrul celui de-al doilea summit al ''Platformei Crimeea'', desfăşurat în ajunul Zilei Independenţei Ucrainei şi la care au participat online oficiali din circa 50 de ţări.

Primul summit a fost organizat anul trecut la aceeaşi dată la iniţiativa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a anunţat atunci că ţara sa a dezvoltat o ''strategie de dezocupare'' a peninsulei anexate de Rusia în 2014, dar ''Ucraina singură nu va putea niciodată să readucă înapoi Crimeea, vom avea nevoie de un sprijin eficient la nivel internaţional'' în vederea ''eliberării'' ei.

UPDATE 18:30. Germania va fi alături de Ucraina "atât timp cât va fi necesar", susține cancelarul Germaniei

Occidentul va continua să susţină Ucraina cât va fi necesar în lupta pentru "independenţă şi suveranitate", a afirmat marţi, la reuniunea Platformei Crimeea, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, denunţând acţiunile "imperialiste" ale Rusiei.

"Germania se menţine cu fermitate de partea Ucrainei şi va rămâne alături de Ucraina cât va fi necesar. Comunitatea internaţională nu va accepta niciodată anexările de teritoriu ilegale şi imperialiste ale Rusiei", a declarat Olaf Scholz, conform site-ului RND.de, în intervenţia la reuniunea Platformei Crimeea.

"Sunt sigur că Ucraina va depăşi perioada întunecată a războiului, întrucât este puternică, este curajoasă şi unită în lupta pentru independenţă şi suveranitate. Ucraina are prieteni în Europa şi în întreaga lume", a subliniat Olaf Scholz.

UPDATE 18:00. Turiştilor ruşi li s-ar putea interzice intrarea în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Finlanda

Turiştilor ruşi li s-ar putea interzice intrarea în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Finlanda dacă Uniunea Europeană nu adoptă o interdicţie la nivelul întregului bloc, potrivit ministrului lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis, relatează Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene să introducă o interdicţie de călătorie pentru turiştii ruşi, argumentând că ”cea mai importantă sancţiune” a fost ”închiderea graniţelor, pentru că ruşii iau pământul altcuiva”.

Apelul liderului ucrainean a fost susţinut de mai mulţi lideri ai UE, inclusiv de premierul finlandez, Sanna Marin, şi de omologul său eston, Kaja Kallas.

Ruşilor nu ar trebui să li se permită să intre în UE în timp ce ţara lor ”desfăşoară un genocid”, a declarat Landsbergis reporterilor, marţi, la Vilnius.

”Am vorbit cu miniştri din toate aceste ţări... Nu văd prea multe diferenţe din punct de vedere politic”, a mai subliniat el, potrivit news.ro.

Statele Unite au respins, luni, cererea Ucrainei referitoare la o interdicţie a vizelor temporare de muncă pentru ruşi, pe motiv că administraţia Biden a impus deja restricţii de viză oficialilor de la Kremlin. În schimb, Washingtonul se va concentra pe identificarea celor implicaţi în invazia Rusiei în Ucraina şi îi va trage la răspundere.

”SUA nu ar dori să închidă căile către refugiu şi siguranţă pentru disidenţii Rusiei sau pentru alţii care sunt vulnerabili la încălcarea drepturilor omului”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

UPDATE 17:30. Zelenski promite că va recuceri Crimeea: "A început în Crimeea și se va termina în Crimeea"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis marţi să readucă Crimeea sub control ucrainean în timpul unui summit internațional, relatează CNN. 

Zelenski a vorbit alături de președintele polonez Andrzej Duda, subliniind ambiţia Ucrainei de a recâștiga peninsula care a fost anexată de Rusia în 2014.

"Pentru a depăși teroarea, pentru a restabili predictibilitatea și securitatea regiunii noastre, a Europei și lumii întregi, trebuie să câștigăm, să câștigăm lupta împotriva agresiunii ruse. Și, prin urmare, trebuie să eliberăm Crimeea de ocupația rusă. A început în Crimeea și se va încheia în Crimeea, iar aceasta va însemna o reîntoarcere la ordinea juridică internaționale", a declarat Zelenski la summitul Platformei Crimeei.

Pentru ucraineni, Crimeea "nu este doar un teritoriu sau o piesă în jocul geopolitic”, a mai spus Zelenski. "Pentru Ucraina, Crimeea este o parte a poporului nostru, a societății noastre, o comunitate de oameni cărora le garantăm libertatea", a continuat el.

Președintele ucrainean a mai spus că sub Rusia, Crimeea a devenit "o platformă militară pentru agresiune și răspândire a suferinţei", făcând referire la cele 750 de rachete de croazieră pe care a spus că rușii le-au lansat din Crimeea de când a început invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

UPDATE 16:45. Lavrov cere pedepsirea persoanelor care au asasinat-o pe Daria Dughina

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a cerut marţi tratarea fără ''nicio milă'' a autorilor asasinării Dariei Dughina, fiica unui ideolog pro-Kremlin, ale cărei funeralii au reunit sute de persoane, transmite AFP.

În vârstă de 29 de ani, Daria Dughina, jurnalistă şi politolog, a fost ucisă sâmbătă seara în explozia vehiculului pe care îl conducea pe o şosea în apropiere de Moscova. Ea era fiica lui Aleksandr Dughin (60 de ani), filosof şi scriitor ultranaţionalist care promovează o doctrină imperialistă. La fel ca tatăl său, ea susţinea deschis ofensiva militară rusă în Ucraina.

Cei doi se întorceau, în vehicule diferite, de la un festival cultural desfăşurat în regiunea Moscovei.

''Aceasta a fost o crimă barbară pentru care nu există scuză. Nu poate exista nicio milă pentru organizatori, comanditari şi executanţi'', a reacţionat marţi şeful diplomaţiei ruse.

''Ea a murit pe front pentru naţiune, pentru Rusia. Frontul este aici. Printre primele cuvinte pe care am învăţat-o, în copilăria ei, sunt evident Rusia, puterea noastră, poporul nostru, imperiul nostru'', a declarat Aleksandr Dughin în faţa sicriului cu corpul fiicei sale, în prezenţa soţiei lui, Natalia Melentieva, şi a câtorva sute de persoane prezente la funeralii.

 

UPDATE 16:20. Tucia acuză anumite state membre NATO că vor prelungirea războiului din Ucraina și sabotarea acordului pe cereale

Turcia a acuzat marţi ''mai multe ţări membre ale NATO'' că doresc să prelungească războiul din Ucraina şi de asemenea ''doresc să saboteze'' acordul dintre Moscova şi Kiev privind exportul cerealelor ucrainene şi a îngrăşămintelor ruseşti, relatează agenţia EFE.

''Există în Occident mai multe ţări care doresc ca războiul să continue (în Ucraina). Sunt state membre ale NATO. Nu spun Statele Unite, spun state membre (ale NATO). Sunt de asemenea state care doresc să saboteze acordul asupra cerealelor'', a afirmat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat postului turc Haber Global.

El a refuzat să precizeze ţările la care se referă, dar a insistat că nu include şi SUA în rândul acestora, potrivit AGERPRES.

Totuşi, ministrul turc a evidenţiat responsabilitatea SUA în acordul încheiat între Moscova şi Kiev pentru reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră, el amintind că acest acord nu se referă doar la cerealele ucrainene, ci şi la reluarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, împiedicate indirect de sancţiunile occidentale impuse Rusiei prin suspendarea schimburilor bancare şi financiare.

''Nu este SUA, dar aş spune aşa: SUA are o anumită participare. Acordul asupra exportului de cereale ucrainene include şi eliminarea obstacolelor pentru exportul îngrăşămintelor ruseşti, accesul (Rusiei) la porturi, la tranzacţii bancare şi asigurări, lucruri ca acestea'', a explicat şeful diplomaţiei turce.

''Există ţări europene care doresc să saboteze'' acest acord, a remarcat ministrul turc de externe.

Pe de altă parte, a mai menţionat el, până în prezent nu s-au înregistrat ''probleme serioase'' în aplicarea acordului care permite exportul cerealelor ucrainene pe cale maritimă, inclusiv inspectarea navelor la Istanbul.

Update 14:20 Rușii anunță că "oraşul Mariinka este eliberat în proporţie de peste 75%" 

Ministerul Apărării din Rusia anunţă în actualizarea zilnică de marţi că forţele ruse şi "aliaţii" lor au ajuns la granița administrativă a regiunii Nikolaev. Ca urmare a ofensivei pe axa Herson-Nikolaev lângă Aleksandrovka, 36 de kilometri pătrați din regiunea Herson au fost "eliberați". Moscova mai anunţă că a cucerit localitatea Komsomolskoye, "înaintând cu 3 kilometri în apărarea inamicului în această direcție". Un teritoriul de 12 kilometri pătrați din regiunea Nikolaev a fost "eliberat", potrivit ruşilor.  Ministerul Apărării din Rusia mai anunţă că ucrainenii au suferit "pierderi semnificative" în apropiere de Andriivka şi că "oraşul Mariinka este eliberat în proporţie de peste 75%". 

De partea cealaltă, armata ucraineană anunţă în informarea de marţi că trupele ruse au desfășurat ofensive fără succes, în mai multe direcții, în special asupra oraşului Bakhmut din Doneţk, unde au încercat să conducă atacuri, nu au avut succes și s-au retras. Statul Major ucrainean susţine că ruşii folosesc activ mijloace de război radio-electronic în zonele de frontieră din  Volyn și Poliske, şi că rămâne în vigoare ameninţarea unor atacuri cu rachete trase de pe teritoriul Belarusului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Institutul pentru Studiul Războiului notează în analiza de mari că forțele ruse au efectuat în ultimele 24 de ore, mai multe atacuri asupra liniei Nikolaev-Kherson și probabil au capturat satul din prima linie Blahodatne, la aproximativ 35 km de Nikolaev. Ucraineii aparent au confirmat aceste informaţii spunănd că forțele ruse au avut "succes parțial” lângă Blahodatne. ISW mai scrie citând serviciile secrete ucrainene că Republica Populară Lugansk (LNR) va începe procesul "mobilizare generală” la 1 septembrie.

Update 13:40 Biroul ONU pentru drepturile omului, îngrijorare pentru procesele pe care rușii le anunță pentru luptătorii din Azovstal

Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) şi-a exprimat marţi îngrijorarea cu privire la planurile separatiştilor proruşi susţinuţi de Rusia de a-i judeca, posibil în câteva zile, la Mariupol (sud-estul Ucrainei), pe prizonierii de război ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal, afirmând că un astfel de proces ar putea constitui în sine o crimă de război, notează Agerpres.

'Suntem foarte îngrijoraţi de modul în care decurg lucrurile. Sunt imagini în mass-media cu cuşti de fier în curs de montare pe scena Filarmonicii din Mariupol, sunt nişte cuşti într-adevăr masive şi se pare că sunt instalate pentru a-i ţine în ele pe prizonieri', a declarat Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt OHCHR, în cursul unei conferinţe de presă la sediul biroului din Geneva. 'Este inacceptabil, este umilitor', a spus ea.

Privarea deliberată a unui prizonier de război de dreptul la un proces echitabil va constitui o crimă de război din partea Rusiei, a adăugat responsabila ONU.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizase luni că 'nu vor mai exista niciun fel de discuţii' cu Rusia în cazul în care autorităţile ruse vor pune în scenă o 'mascaradă de proces' împotriva prizonierilor ucraineni în oraşul Mariupol, port la Marea Azov, ocupat de trupele ruse după mai bine de trei luni de asediu după declanşarea invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, conform EFE şi Unian.

Preşedintele ucrainean a afirmat că, potrivit informaţiilor din media, 'la Mariupol se pregăteşte scena unei mascarade de proces absolut dezgustător şi absurd împotriva apărătorilor ucraineni, al luptătorilor noştri care sunt ţinuţi captivi de către ocupanţi'.

Primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat la 11 august că invadatorii ruşi transformă clădirea Filarmonicii din Mariupol într-un tribunal pentru un 'proces spectacol' împotriva prizonierilor de război ucraineni. Pe scenă au fost instalate cuşti de fier în care vor fi ţinuţi prizonierii ucraineni.

Peste 2.000 de soldaţi ucraineni s-au predat în luna mai, ieşind din tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, după aproape trei luni în care au rezistat în faţa asaltului forţelor Moscovei. Ulterior, o parte dintre ei a fost transferată în teritoriul controlat de separatişti în regiunea Doneţk, iar mai mulţi comandanţi ai acestora au fost duşi la Moscova pentru a fi interogaţi.

Update: 11:30 SUA și Rusia își pasează vina pentru situația internațională în ședințele de la ONU. Secretarul general: "riscul nuclear a atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii"

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a denunţat încălcarea Chartei Naţiunilor Unite de către Rusia prin invazia ei ilegală şi 'neprovocată' în Ucraina, reproşându-i totodată ignorarea încercărilor repetate ale altor ţări de a găsi o soluţie diplomatică la criză.

În acelaşi timp, omologul său rus, Vasili Nebenzia, a atribuit această situaţie exclusiv voinţei 'Occidentului' de a-şi 'păstra hegemonia', precum şi ceea ce el a calificat drept promisiuni false din partea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Detalii aici.

Update 10:50 Ucraina: Rusia a lansat atacuri aeriene și de artilerie în regiunea Zaporojie

Rusia a efectuat lovituri de artilerie şi aeriene în regiunea Zaporojie, a declarat marţi Statul Major al Ucrainei, citat de agenţia Reuters, în contextul în care luptele din apropierea celei mai mari centrale electrice nucleare din Europa au stârnit temeri asupra unui incident nuclear catastrofal, notează Agerpres.

Atacurile au avut loc înaintea Zilei Independenţei Ucrainei, care marchează miercuri eliberarea de sub dominaţia sovietică, în timp ce Kievul a interzis sărbătorile publice invocând ameninţarea cu alte atacuri. Ambasada SUA la Kiev a avertizat de asemenea într-un comunicat despre intenţia Rusiei de a lovi infrastructura civilă şi guvernamentală în zilele următoare.

Aproape de liniile frontului în sudul ţării, Ucraina a declarat că Rusia a folosit artileria şi a efectuat lovituri aeriene în mai multe oraşe din regiunea Zaporojie, unde forţele ruse au capturat centrala nucleară la scurt timp după ce au invadat ţara pe 24 februarie.

Tiruri de artilerie şi rachete în apropierea complexului de reactoare nucleare Zaporojie, situat pe malul sudic al Râului Nipru, au condus la apeluri cerând demilitarizarea zonei. Ucrainenii care locuiesc în apropiere şi-au exprimat teama că obuzele ar putea lovi unul dintre cele şase reactoare ale centralei, cu consecinţe dezastruoase.

Update 09:20 Washingtonul respinge cererea lui Zelenski de a închide granițele Occidentului rușilor. Explicațiile oficialilor americani

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut prima dată interzicerea vizelor într-un interviu la începutul acestei luni pentru Washington Post, spunând că ruşii "ar trebui să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a impus deja restricţii de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicaţi în invadarea Ucrainei de către Rusia şi îi va trage la răspundere. Detalii aici.

Update 08:20 Ucrainenii se tem că ruşii vor folosi moartea fiicei lui Dughin pentru a-și intensifica atacurile. Evenimentele de Ziua Independenței, anulate din această cauză

Rusia dă vina pe Ucraina pentru asasinarea fiicei lui Alexandr Dughin, considerat "ideologul lui Putin". Maşina Dariei Dughina ar fi fost aruncată în aer de o agentă a serviciilor secrete de la Kiev, care s-ar ascunde, acum, în Estonia. Analiştii occidentali pun la îndoială această versiune, dar recunosc că nici celelalte ipoteze cu privire la crimă nu sunt mai convingătoare.

Ucraina neagă orice implicare şi se teme că Rusia va folosi moartea tinerei pentru a justifica intensificarea atacurilor, inclusiv asupra civililor. Într-un comunicat, Vladimir Putin a calificat asasinatul drept o crimă josnică. Detalii aici.

Update 07:30 SUA: Rusia plănuiește atacuri asupra infrastructurii civile din Ucraina

Statele Unite au informaţii că Rusia intenţionează în curând să lanseze noi atacuri la adresa infrastructurii civile din Ucraina şi a instalaţiilor guvernamentale, a declarat luni un oficial american citat de Agerpres.

"Avem informaţii că Rusia îşi intensifică eforturile de a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile şi a instalaţiilor guvernamentale din Ucraina în zilele următoare. Având în vedere istoricul Rusiei în relaţia cu Ucraina, suntem îngrijoraţi de ameninţarea continuă pe care o reprezintă atacurile ruseşti pentru civili şi infrastructura civilă", a spus oficialul american.

Acesta a mai spus că afirmaţiile se bazează pe informaţii declasificate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 181 LIVE TEXT. Zelenski promite că va recuceri Crimeea, Lavrov cere pedepsirea fără milă a asasinilor Dariei Dughina