Antena Meniu Search
x

Ultimii apărători ai Severodonețkului s-au retras ascunși în bărci, în puterea nopții. "Suntem fericiți că am rămas în viață"

Ultimii apărători din Severodonețk s-au retras din orașul ocupat de ruși, ascunși în bărci, scrie Reuters. După luni întregi de lupte aprige, sâmbătă, primarul orașului a anunțat că Severodonețk a căzut pe mâinile invadatorilor.

de Redactia Observator

la 27.06.2022, 16:38

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

“Oraşul a fost în întregime ocupat de ruşi”, a declarat Oleksandr Striuk la televiziunea ucraineană.

“A fost păcat, desigur, pentru că s-a depus mult efort pentru a-l apăra – luptele a durat luni de zile”, a declarat Danylo, un soldat în vârstă de 24 de ani, printre ultimii care au plecat din oraș. „Dar suntem fericiți că am rămas în viață”.

Soldatul povestește că majoritatea camarazilor săi s-au retras noaptea, traversând râul Siverskyi Donets în bărci. Niciun militar nu a fost ucis în timpul operațiunii.

Anton, un alt soldat din unitatea lui Danylo, a declarat că atât el cât și colegii săi se temeau ca orașul Severodonețk ar putea deveni al doilea Azovstal, unde peste 2.000 de militari au rămas blocați în subteranele uzinei, până în momentul în care s-au predat. 

Pe acelaşi subiect

La Severodonețk, forțele ucrainene au fost, de asemenea, forțate să se retragă într-o zonă industrială, la combinatul chimic Azot. „Erau foarte mulți civili și soldați. Tactica rușilor este de a disturge clădirile, de a distruge absolut totul în cale și pur și simplu nu mai avem unde să adăpostim, unde să ne apărăm. Nu există explicații logice pentru acțiunile lor, acționau pentru a ne epuiza, asta este tactica lor", povestește Danylo.

"Când lupți pentru fiecare stradă... fiecare bucată de pământ devine propria ta casă și lupți pentru tot. Decizia de a ne retrage a fost grea, dar acesta a fost ordinul", mărturisește Anton. 

800 de civili evacuați din combinatul Azot

Tot în după-amiaza de sâmbătă, separatiştii proruşi au anunţat că, împreună cu forţele ruse, au luat controlul uzinei chimice Azot din Severodoneţk şi au evacuat mai mult de 800 de civili care se refugiaseră acolo.

Forţele ruse şi aliaţii lor proruşi 'au luat controlul total al zonei industriale a uzinei Azot', a scris pe Telegram un reprezentant al separatiştilor, Andrei Marociko.

Un alt purtător de cuvânt, Ivan Filiponenko, a afirmat că 800 de civili care se refugiaseră în uzină în săptămânile de confruntări au fost 'evacuaţi'.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ultimii apărători ai Severodonețkului s-au retras ascunși în bărci, în puterea nopții. "Suntem fericiți că am rămas în viață"