Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 124 LIVE TEXT. Bilanț negru: Ucrainenii anunță că 10 oameni au murit și alți 40 au fost răniți în atacul asupra mall-ului din Kremenciuk

Război Rusia - Ucraina, ziua 124. Rusia a bombardat duminică dimineață Kievul pentru prima dată după trei săptămâni. O persoană a murit și alte cinci au fost rănite, prin care şi o fetiţă de 7 ani. Un alt civil a murit în urma unui bombardament în oraşul Cerkasî. Armata rusă continuă să avanseze şi în Luhansk, unde este tot mai aproape să cucerească Lisichansk. Între timp, la summit-ul anual G7 din Alpii bavarezi, liderii celor şapte democraţii cele mai industralizate au condamnat bombardamentele din Kiev şi au anunţat noi sancţiuni pentru Rusia. Vor introduce embargo pentru aurul rusesc şi vor o plafonare a preţului la carburant de către companiile petroliere. 

de Redactia Observator

la 27.06.2022, 22:17

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

Update 22:15 Ursula von der Leyen, încrezătoare în poziția Ucrainei, în ciuda înfrângerilor din ultimele zile

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că "nu va paria pe Rusia", în ciuda faptului că forțele Moscovei fac progrese în estul Ucrainei, notează CNN.

"Experții militari ne spun că mișcările Rusiei sunt mult mai lente, mai lente decât se așteptau. Deci, Rusia se confruntă cu tot mai multe probleme", a declarat ea luni pentru CNN. "Nu aș paria deloc pe Rusia. Dimpotrivă... Ucrainenii știu pentru ce luptă. Sunt motivați. Iar rușii nu au nici o idee pentru ce luptă, pentru că nici măcar nu văd vreun sens în acest război."

Pe acelaşi subiect

Update 20:00 10 morți și 40 răniți în atacul asupra mall-ului din Kremenciug, anunță autoritățile din Ucraina

Dmitro Lunin, șeful administrației militare din regiunea Poltava, a oferit noi informații despre numărul celor care și-au pierdut viața în atacul asupra centrului comercial din Kremenciug. Oficialul a transmis că bilanțul este de 10 morți și 40 răniți.

Acest raport vine după ce Kyriil Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a declarat luni că două persoane au murit și că 20 de persoane au fost rănite - dintre care nouă erau în stare gravă - în urma atacului aerian.

Rapoartele inițiale ale președintelui Volodimir Zelenski sugerează că cel puțin 1,000 de persoane s-ar fi aflat în clădire atunci când a fost lovită de atacul aerian.

Update 19:20 Ucraina anunță trei morți și 15 răniți în urma unui atac asupra unei zone rezidențiale din Harkov

Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite în bombardamentele forțelor ruse asupra unei zone de la periferia orașului Kharkiv, au declarat autoritățile ucrainene, notează CNN.

Artileria rusă a lovit Saltivka de Nord, o zonă rezidențială din zona de nord-est a orașului, potrivit biroului primarului și administrației regionale. Oficialii declară că numărul morților și al răniților ar putea să crească.

Trebuie precizat că CNN nu a putut verifica în mod independent afirmațiile făcute de autoritățile ucrainene.

Update 18:50 Zelenski vrea ca Ucraina și Republica Moldova să coopereze pentru a face față amenințărilor rusești

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului său din Republica Moldova, Maia Sandu, un răspuns coordonat la ”ameninţările comune” din partea Rusiei, în cadrul întrevederii celor doi şefi de stat, luni, la Kiev, notează News.ro.

”Ţările noastre sunt ţinta unor ameninţări cu o rădăcină comună, create de agresiunea rusă şi de politica rusă. Dacă ameninţările au rădăcini comune, ar trebui să avem un răspuns coordonat la ele”, a declarat Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu Maia Sandu.

De asemenea, Zelenski a reiterat ideea că ”Ucraina rămâne un garant” în reglementarea situaţiei din Transnistria, regiunea separatistă a Moldovei cu prezenţă militară rusă, şi ”va ajuta în mod activ Moldova în continuare”.

Sandu a vizitat oraşele Borodeanka, Bucea şi Irpin, care au fost distruse de ocupaţia Rusiei în luna martie.

Ea a subliniat poziţia Republicii Moldova ”tare şi clar” condamnând ”violenţa fără sens a acestui război şi a invaziei” Moscovei.

Update 18:00 Mall din Kremenciuck, cu peste 1000 de oameni în interior, lovit de o rachetă rusească, anunță Zelenski

O rachetă rusească a lovit luni un centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk, din centrul Ucrainei, atacul soldându-se cu morţi şi răniţi, au anunţat preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, şi alţi oficiali locali. Detalii aici.

Update 17:30 Ultimii apărători ai Severodonețkului s-au retras ascunși în bărci, în puterea nopții. "Suntem fericiți că am rămas în viață"

Ultimii apărători din Severodonețk s-au retras din orașul ocupat de ruși, ascunși în bărci. După luni întregi de lupte aprige, sâmbătă, primarul orașului a anunțat că Severodonețk a căzut pe mâinile invadatorilor. Detalii aici.

Update 17:30 UE trimite în Ucraina echipamente pentru ameninţări nucleare, chimice și biologice. Rezervele, găzduite și de România

În urma unei cereri din partea guvernului Ucrainei vizând echipamente medicale şi de protecţie şi echipamente specializate în caz de riscuri pentru sănătatea publică, cum ar fi ameninţările chimice, biologice, radiologice şi nucleare (CBRN), Comisia Europeană şi-a mobilizat noile rezerve ''rescEU'' pentru situaţii de urgenţă, a anunţat luni această instituţie într-un comunicat. Detalii aici.

Update 17:10 Volodimir Zelenski: Negocierile cu Rusia ar putea fi reluate atunci când Ucraina va avea o poziție de forță

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus luni şefilor de stat din ţările G7, cărora li s-a adresat prin videoconferinţă la summitul lor, că nu este momentul potrivit pentru negocieri cu Rusia, el considerând că Ucraina trebuie mai întâi să-şi consolideze poziţia pe plan militar înainte de a relua aceste negocieri, a transmis preşedinţia franceză, notează Agerpres.

''Preşedintele Zelenski le-a dat tuturor un răspuns care a fost foarte clar, şi anume că încă nu este momentul potrivit pentru negociere, Ucraina va negocia când va fi în poziţia să facă acest lucru, adică atunci când ea va fi restabilit o poziţie de forţă'' pe plan militar, precizează Palatul Elysee.

Preşedintele Zelenski a insistat asupra ''necesităţii unui sprijin deplin, foarte operaţional pentru Ucraina'', care să-i permită ''restabilirea integrităţii teritoriale'' a ţării şi a cerut în acest scop mai multe echipamente militare ''astfel încât Ucraina să poată opri înaintarea Rusiei şi să-i împingă pe ruşi dincolo de liniile (frontului) din februarie'', când a început agresiunea rusă împotriva Ucrainei, mai menţionează preşedinţia franceză.

Aceasta adaugă că preşedintele francez Emmanuel Macron ''a spus foarte clar că nimic din ceea ce priveşte Ucraina nu va fi decis fără Ucraina'' şi că acesteia îi ''revine să stabilească momentul când poate intra în negocieri cu Rusia''.

Update 17:00 Rușii susțin că racheta care a distrus blocul de apartamente din Kiev a fost lansată de ucraineni

Rusia susţine că racheta care a vizat, duminică, un bloc de apartamente din Kiev a fost, de fapt, o rachetă ucraineană care a lovit clădirea din greşeală, relatează presa internațională, citată de News.ro.

Ministerul rus al Apărării anunţă că a tras patru rachete de ”înaltă precizie” care au vizat o fabrică care produce muniţii pentru sistemele ucrainene de lansare cu rachete multiple. De asemenea, Moscova susţine că toate cele patru rachete au lovit acea ţintă.

În atac, un bloc rezidenţial a fost vizat, iar atacul s-a soldat cu moartea a cel puţin unei persoane, însă Rusia susţine că blocul nu a fost atacat de una dintre rachetele sale.

”Regimul de la Kiev a încercat să intercepteze rachete ruseşti de înaltă precizie prin mijloacele de apărare aeriană desfăşurate în oraş. Echipajele sistemelor de apărare aeriană de tip S-300 şi Buk-M1 ucraineană au lansat peste 10 rachete de apărare aeriană”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

”Din cauza lipsei de interoperabilitate între rampele de lansare ale sistemelor de apărare aeriană şi instalaţiile electronice desfăşurate în zone rezidenţiale, două rachete de apărare aeriană de tip S-300 au fost interceptate de sistemele Buk ucrainene”, se mai arată în comunicat.

Update 16:30 Rusia susține că soldații ucraineni se retrag haotic din Lisichansk

Comandamentul militar ucrainean "încearcă să oprească retragerea haotică a militarilor din apropiere de Lisichansk, pe fondul succesului armatei ruse", anunță Ministerul rus al Apărării, notează CNN.

Forțele ruse și aliate ale miliției populare Luhansk s-au apropiat de oraș după ce au cucerit Severodoetsk. Într-o declarație de pe canalul său de telegram, reprezentanții Ministerul Apărării din Rusia au susținut că o unitate a regimentului ucrainean Azov a fost trimisă să "rețină personalul" unei alte unități ucrainene în apropiere de Vovchoiarivka unde au avut loc lupte grele.

Rușii mai susțin că au reușit să elimine un grup de mercenari care luptau pentru Ucraina și că comandantul unui regiment ucrainean a pierdut ccomplet controlul asupra trupelor sale. Cu toate acestea, nu au oferit dovezi care să suțină aceste afirmații.

Update 15:30 Jens Stoltenberg: NATO creşte numărul militarilor din Forţa de Răspuns la peste 300.000. Grupurile de luptă, ridicate la nivel de brigadă

Liderii NATO vor decide miercuri, în cadrul summitului de la Madrid, să transforme Forţa de răspuns şi să ridice la peste 300.000 de militari numărul soldaţilor cu nivel ridicat de reacţie pentru a face faţă ameninţării reprezentate de Rusia, a anunţat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. Detalii aici.

Update 15:25 SUA vrea să cumpere un sistem sofisticat de rachete NASAMS, cu rază medie şi lungă de acţiune, pentru Ucraina

Statele Unite ale Americii intenţionează să furnizeze Ucrainei un sistem sofisticat de rachete sol-aer cu "rază medie şi lungă" de acţiune, a declarat luni o sursă apropiată de dosar, scrie Agerpres. Sistemul de rachete sol-aer NASAMS, considerat foarte performant, este fabricat de compania americană Raytheon şi de grupul norvegian Kongsberg. Sursa citată a precizat că Washingtonul ar urma să facă publică livrarea către forţele ucrainene a altor echipamente, în special muniţii pentru artilerie şi radare. Detalii aici.

Update 15.20  Coadă de 5 km cu 350 de camioane cu cereale furate din Ucraina și duse în Crimeea. Cum își ascund rușii urmele

Forțele ruse au fost acuzate în mod repetat că au furat cereale de la fermierii ucraineni din zonele ocupate, precum și alte culturi ca semințe de floarea soarelui, împreună cu îngrășăminte și echipamente agricole, scrie BBC. "Ne-au furat cerealele, ne-au distrus echipamentele", se plâng fermierii a căror muncă de-o viață a fost distrusă de invadatori.  Detalii aici.

Update 15:15: Ucraina anunță că a distrus un al doilea sistem de rachete de Insula Șerpilor

Armata ucraineană a anunțat că a reușit să distrugă un al doilea sistem de lansare a rachetelor amplasat de soldații ruși pe Insula Șerpilor, alături de mai mulți soldați care se aflau în acest punct strategic. După cum explică autoritățile din Ucraina atacul face parte dintr-o "operațiune continuă" de eliberare a teritoriului disputat, notează CNN.

"În cursul nopții au fost peste zece atacuri care au vizat  insulă. Încă investigăm rezultatele, dar primim rapoarte că un alt sistem de rachete Pantsir S1 a fost lovit", a declarat Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt.

Aceasta a mai explicat faptul că atacurile care au avut loc în cursul săptămânii trecute au reușit să distrugă și un sistem radar, considerat "ochii și urechile" trupelor ruse staționate pe insulă.

UPDATE 14:40. Zelenski îi îndeamnă pe liderii G7 ”să facă maximum” pentru a opri războiul până la sfârşitul anului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat luni pe liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, ”să facă maximum” pentru a pune capăt războiului care devastează Ucraina, până la sfârşitul anului, potrivit unor surse din cadrul G7, relatează AFP, potrivit News.ro.

Zelenski a intervenit prin videoconferinţă, la Castelul Elmau, în Bavaria, unde s-au reunit liderii G7. Președintele ucrainean ”a avut un mesaj foarte puternic, spunând că trebuie să facă maximum pentru a încerca să pună capăt acestui război până la sfârşitul anului”, declară aceste surse. El i-a îndemnat pe liderii G7 ”să intensifice sancţiunile” impuse Moscovei.

Şefii de stat şi de guverne ai Statelor Unite, Canadei, Germaniei, Franţei, Italiei, Marii Britanii şi Japoniei, reuniţi până marţi, au convenit în prima zi a summitului, duminică, să înăsprească aceste sancţiuni - vizând industria Apărării, potrivit unui oficial de rang înalt de la Casa Albă.

UPDATE 14:20. Reacția Rusiei, acuzată că a intrat în default: Nu este problema noastră

Neplata datoriei nu este problema noastră, anunță Kremlinul după ce presa internațională a relatat că Rusia a intrat în incapacitate de plată după expirarea termenului limită pentru plata unor dobânzi în valoare de 100 de milioane de dolari. Unii deţinători de obligaţiuni nu au primit dobânzile datorate.

Kremlinul a respins afirmațiile: ”Nu există motive pentru a numi această situație o incapacitate de plată”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de BBC. 

UPDATE 13:15. Cum vor liderii G7 să plafoneze prețul petrolului rusesc și cât de mult va fi limitat

Mai multe sancțiuni împotrivia Rusiei urmează să fie anunţate de liderii G7. Franța, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Japonia, Italia și Canada intenționează să anunțe un set lung de noi sancțiuni, printre care și o încercare de plafonare a prețului la petrolul rusesc.

Noile sancţiuni occidentale vizează lanțurile de aprovizionare din Rusia, oficialii rușii acuzați de încălcări ale drepturilor omului și crime de război, companiile militare private și noi restricții de călătorie pentru 500 de oficiali. Mai multe detalii, AICI

UPDATE 13:00. Civililor li s-a cerut să părăsească Lisichansk

Civilii ucraineni au fost îndemnați să evacueze orașul Lisichansk, care este sub atac rusesc. 

"Dragi locuitori ai comunității teritoriale a orașului Lisichansk și rudele acestora! Din cauza amenințării reale la adresa vieții și a sănătății, vă solicităm să evacuați urgent", a scris Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, pe aplicația de mesagerie Telegram. 

Aproximativ 100.000 de oameni locuiau în Lisichansk înainte de invazie, dar săptămâna trecută BBC a raportat că în oraș au mai rămas doar 7.000 până la 8.000 în oraș. 

Lisichansk este ultimul oraș important Lugansk încă deținut de trupele ucrainene, potrivit Sky News.

UPDATE 12:50. Rezidenții ucraineni, "ținuți captivi, bătuți și electrocutați" în Enerhodar

Sute de locuitori sunt ținuți captivi în Enerhodar, regiunea Zaporojie, a anunțat primarul orașului, potrivit Sky News. "O parte semnificativă dintre ei sunt muncitori calificați ai centralei nucleare Zaporojie. Oamenii sunt bătuți și electrocutați", a scris Dmytro Orlov pe Telegram.

Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de lângă Enerhodar la începutul lunii martie. "În ultimele două săptămâni, situația din Enerhodar ocupat nu a făcut decât să se înrăutățească", a precizat edilul ucrainean

UPDATE 12:10. Maia Sandu, în vizită la Kiev

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află luni într-o vizită de lucru la Kiev. Ea are programată și o întrevedere cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi (luni - n.r.), 27 iunie, într-o vizită de lucru la Kiev”, anunță președinția Republicii Moldova.

Maia Sandu va merge în Borodeanka, Bucha și Irpen, și va avea o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 11:45. Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk

Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisichansk, unul dintre puţinele bastioane ale rezistenţei ucrainene din regiunea estică Lugansk, după ce a preluat controlul asupra oraşului vecin Severodoneţk, informează EFE, potrivit Agerpres.

După cum a comunicat luni Statul Major al forţelor armate ucrainene, forţele ruse - cu sprijinul artileriei - încearcă dinspre sud, din regiunea vecină Doneţk, să blocheze oraşul Lisiceansk cu bombardamente nediscriminatorii.

"Bombardează infrastructura civilă şi militară din zona Lisiceansk şi din vecinătate - Vovceaiarovka, Loskutovka şi Verhnekamenka. Un avion de asalt inamic a bombardat periferia Lisiceanskului", se detaliază într-un comunicat al armatei ucrainene.

Liderul ucrainean al administraţiei militare din Lugansk, Serhii Gaidai, a transmis că ocupanţii atacă Lisiceansk din direcţia Popasna, în oraş fiind distruse o mulţime de clădiri şi infrastructuri, inclusiv două biserici, potrivit agenţiei de presă ucrainene Liga. "Nu trece o oră fără ca artileria inamică să tragă", a scris Gaidai într-o postare pe contul său de Telegram.

Cu toate acestea, potrivit armatei ucrainene, "luptele continuă la Vovceaiarovka. Lângă Verhnekamenka, forţele de apărare ucrainene au provocat pierderi grele inamicului, obligând trupele ruse să se retragă".

UPDATE 11:29. Zelenski, către populaţia din Belarus: ''Nu vă lăsaţi târâţi în război! Nu trebuie să muriţi!"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii din Belarusul vecin să nu se lase târâţi în războiul împotriva Ucrainei.

"Kremlinul a decis deja totul pentru voi!", a declarat duminică seara Zelenski într-o alocuţiune video. "Dar voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi!", le-a transmis el, adăugând că poporul nu trebuie să permită altora să ia decizii pentru Belarus.

Zelenski a mai spus că Belarusul este atras în război într-un mod mai intens decât la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina.

UPDATE 10:50. Numărul ucrainenilor intrați în România, în ușoară scădere

Duminică, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 127.376 de persoane, dintre care 9.856 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 3.9% faţă de ziua precedentă, anunță Poliția de Frontieră.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.032 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 33 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.166 cetăţeni ucraineni (scădere cu 7.8 %).

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 26.06.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.334.679 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.369.208 ucraineni.

UPDATE 10:09. Forţele ruse au atacat din nou cu rachete regiunea Odesa

Regiunea Odesa, din sud-vestul Ucrainei, a fost vizată în noaptea de duminică spre luni de un nou atac cu rachete ruseşti, care a făcut şase victime, între care un copil, a anunţat Comandamentul operaţional 'Sud' al armatei ucrainene, citat de DPA şi EFE. Forţele ruse au utilizate pentru acest atac bombardiere supersonice Tu-22M, care acţionează pe distanţe lungi şi care fac parte din aviaţia strategică rusă, a indicat comandamentul citat, din al cărui anunţ nu rezultă clar dacă victimele sunt morţi sau răniţi.

Potrivit EFE, citată de Agerpres, informaţiile preliminare relevă că toate cele şase victime sunt persoane rănite. "În urma loviturii asupra unui cartier rezidenţial dintr-o aşezare din regiune au fost distruse mai multe case de locuit şi dependinţe pe o suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi", se arată într-un comunicat al Consiliului Municipal Odesa, care include şi informarea Comandamentului 'Pivden' ('Sud').

UPDATE 8:58. Rusia ar fi intrat în incapacitate de plată

Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a ratat un termen limită de duminică, potrivit unor rapoarte citate de BBC News.

Rusia are banii necesari pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari și este dispusă să plătească, dar sancțiunile au făcut imposibilă efectuarea plăților către creditorii internaționali.

Kremlinul era hotărât să evite neîndeplinirea obligațiilor de plată, ceea ce ar fi o lovitură majoră pentru prestigiul națiunii. Ministrul rus de finanțe a catalogat situația drept "o farsă".

Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia să fie efectuată la 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimiși la Euroclear, o bancă care urma să distribuie plata către investitori.

Însă plata a rămas blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o. Între timp, unii deținători taiwanezi de obligațiuni rusești denominate în euro nu au primit plata dobânzilor, potrivit agenției de presă Reuters, care a citat două surse. Banii nu au ajuns în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, și astfel este considerată o neplată.

Euroclear nu a vrut să spună dacă plata a fost blocată, dar a declarat că respectă toate sancțiunile.

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe a fost în 1918, în timpul Revoluției bolșevice, când noul lider comunist Vladimir Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus.

Rusia părea pe o cale inevitabilă spre intrarea în incapacitate de plată de când SUA și Uniunea Europeană au impus pentru prima dată sancțiuni în urma invaziei din Ucraina. Acestea au restricționat accesul țării la rețelele bancare internaționale care ar putea procesa plățile din Rusia către investitorii din întreaga lume. Guvernul rus a declarat că dorește să își efectueze toate plățile la timp și până acum a reușit. 40 de miliarde de dolari din datoriile Rusiei sunt denominate în dolari sau euro, iar aproximativ jumătate dintre acestea sunt deținute în afara țării.

Intrarea în incapacitate de plată părea inevitabilă atunci când Trezoreria SUA a decis să nu reînnoiască scutirea specială sancțiuni, care le permitea investitorilor să primească plăți de dobânzi de la Rusia, și care a expirat la 25 mai. Kremlinul pare să fi acceptat acum și această inevitabilitate, decretând, la 23 iunie, că toate plățile viitoare ale datoriei vor fi efectuate în ruble prin intermediul unei bănci rusești, National Settlements Depository, chiar și atunci când contractele prevăd că acestea ar trebui să fie în dolari sau în alte monede internaționale.

Ministrul de finanțe Anton Siluanov a recunoscut că investitorii străini "nu vor putea primi" plățile, potrivit agenției de presă RIA Novosti.

Acest lucru s-a întâmplat din două motive, a spus el. "Primul este că infrastructurilor străine - bănci corespondente, sisteme de decontare și compensare, depozitari - le este interzis să desfășoare orice operațiuni legate de Rusia. Al doilea este că investitorilor străini le este interzis în mod expres să primească plăți de la noi."

Pentru că Rusia vrea să plătească și are bani pentru a o face, el a negat că acest lucru echivalează cu o adevărată incapacitate de plată, care apare de obicei atunci când guvernele refuză să plătească, sau economiile lor sunt atât de slabe încât nu pot găsi banii necesari.

UPDATE 7:56. Forțele ruse se îndreaptă spre Lisichansk în bătălia pentru estul Ucrainei

Forțele rusești și separatiștii susținuți de Moscova au declarat că se îndreaptă spre Lisichansk, ultimul oraș important încă deținut de trupele ucrainene în estul provinciei Luhansk, relatează Reuters.

Orașul geamăn al lui Lisichansk, Severodonețk, a căzut sâmbătă. Duminică, un oficial separatist a declarat că forțele Moscovei au intrat în Lysychansk din cinci direcții și îi izolează pe apărătorii ucraineni. Reuters nu a putut confirma raportul.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că forțele ruse folosesc artileria pentru a încerca să taie Lisichansk dinspre sud, dar nu a menționat că separatiștii au intrat în oraș. Rachete rusești au lovit duminică un bloc de apartamente și în apropierea unei grădinițe din Kiev, în timp ce liderii mondiali s-au reunit în Germania pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Duminică, Rusia s-a apropiat de intrarea în incapacitate de plată, pe fondul puținelor semne că investitorii care dețin obligațiunile sale internaționale au primit plata, anunțând ceea ce ar fi prima incapacitate de plată a națiunii din ultimele decenii.

UPDATE 7:10. Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt la Kiev o grădiniţă şi un bloc

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs, că ţara sa are nevoie de o apărare modernă împotriva rachetelor şi a subliniat că ruşii au înfrânt la Kiev “o grădiniţă şi un bloc”, menţionând însă şi că în atac a murit un bărbat şi alte persoane au fost rănite.

“Rusia a lovit astăzi din nou Kievul cu rachete. Dimineaţa devreme. A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc. A murit un bărbat, el avea doar 37 de ani. Sunt răniţi, printre ei – o fată numită Zhenia, ea are şapte ani, este fiica decedatului. Şi mama ei este rănită. Apropo, cetăţean rus. Asta este. Ea nu era ameninţată de nimic în ţara noastră, era în siguranţă, până când Rusia însăşi a decis că totul îi este în mod egal ostil acum – femei, copii, grădiniţe, blocuri, spitale, căi ferate”, a spus Zelenski, care a precizat că rachete au lovit şi regiunea Mikolaiv, regiunea Cernihiv, Odesa şi Cerkasi, dar şi Harkiv, Sumî şi Donbas.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

“Unele dintre rachete au fost doborâte. Însă doar o parte. Avem nevoie de apărare aeriană puternică, modernă, eficientă total. Care poate asigura o protecţie totală împotriva acestor rachete. Vorbim despre asta în fiecare zi cu partenerii noştri. Există deja unele acorduri. Şi partenerii trebuie să se mişte mai repede dacă sunt cu adevărat parteneri, nu observatori. Întârzierile în transferul armelor către ţara noastră, orice restricţii sunt de fapt o invitaţie pentru Rusia să lovească iar şi iar. Ocupanţii – aceşti terorişti – trebuie fie bătuţi cu toată forţa astfel încât să nu creadă că pot pune presiune şi domina pe cineva”.

“Pentru ce au fost aceste rachete de astăzi? Şi pentru ce au fost cele 62 de rachete de ieri? Este vorba de metoda ruşilor de a escalada situaţia de fiecare dată când au loc evenimente internaţionale. În acelaşi timp, este vorba de determinare. Despre, de exemplu, faptul că liderii G7, care s-au reunit astăzi în Germania pentru un summit, au destul potenţial pentru a opri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi împotriva Europei. Este posibil. Însă este posibil doar dacă obţinem tot ce noi cerem şi la timp – arme, susţinere financiară şi sancţiuni împotriva Rusiei. Nu poate fi altfel în acest război. Pentru că aici – în cerurile deasupra Kievului, în marea de lângă Odesa, în pământul din regiunea Harkiv, Donbas, din regiunile Herson şi Zaporijie se decide cum va fi viaţa în Europa în viitor. Aici, în Ucraina şi nicăieri altundeva”, a mai spus liderul ucrainean, potrivit News.ro.

Volodimir Zelenski s-a adresat şi tuturor celor care contribuie la lansareqa rachetelor către Ucraina: “Vă vom găsi pe toţi. Fiecare dintre voi va fi tras la răspundere pentru aceste atacuri. Şi vă înşelaţi dacă gândiţi că puteţi scăpa de responsabilitate spunând că aţi respectat un ordin. Când rachetele lovesc clădiri rezidenţiale, acestea sunt crime de război. Pe toţi vă aşteaptă procesul. Şi nu vă veţi putea ascunde nicăieri, nici pe malurile Mării Caspice, nici în Belarus... Nicăieri”.

Zelenski le-a vorbit şi cetăţenilor din Belarus: “Sunteţi atraşi în război. Şi chiar mai activ decât în februarie şi în lunile de primăvară. Kremlinul a decis deja totul pentru voi ă vieţile voastre nu înseamnă nimic pentru ei. Însă voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi. Şi puteţi să preveniţi ca oricine să decidă pentru voi ce vă aşteaptă”. “Ştiu că oamenii din Belarus susţin Ucraina, ne susţin pe noi, categoric pe noi, nu războiul. Şi de aceea conducerea Rusiei vrea să vă atragă în război, vrea să semene ură între noi. Mult depinde acum de oamenii obişnuiţi din Belarus. Şi ştiu că voi puteţi refuza să participaţi la acest război. Vieţile voastre vă aparţin vouă, nu cuiva de la Kremlin”.

Canada a trimis două nave de război în Marea Baltică

Canada a trimis duminică două nave de război în Marea Baltică şi în Atlanticul de Nord şi care s-au alăturat celor două fregate aflate deja în regiune pentru a întări flancul estic al NATO ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Navele HMC Kingston şi Summerside vor fi desfăşurate timp de patru luni în cadrul unor ''măsuri de descurajare în Europa Centrală şi de Est'', lansate după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, a anunţat Marina canadiană într-un comunicat.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În octombrie, navele vor participa la exerciţii subacvatice de îndepărtare a minelor şi vor menţine un ''nivel ridicat de pregătire'' care le va permite ''să răspundă rapid şi eficient în sprijinul oricărei operaţiuni NATO'', a precizat sursa citată, potrivit Agerpres.

HMCS Halifax şi Montreal urmează să revină în iulie de la operaţiunea ''Reassurance'', care vizează să descurajeze Rusia în orice intervenţie în ţările Europei Centrale şi de Est şi care este cea mai amplă din punct de vedere al efectivelor condusă de Canada în Europa în ultimul deceniu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 124 LIVE TEXT. Bilanț negru: Ucrainenii anunță că 10 oameni au murit și alți 40 au fost răniți în atacul asupra mall-ului din Kremenciuk