Antena Meniu Search
x

Foto Un criminal care a batjocorit şi torturat o fetiţă de 14 ani într-un buncăr subteran construit în pădure, găsit mort în celulă, în SUA. Primise o sentinţă de 421 de ani de închisoare

Un bărbat care avea de executat o pedeapsă de 421 de ani de închisoare a fost găsit mort în închisoare. Fusese închis pentru răpirea, torturarea și batjocorirea unei fete de 14 ani, pe care a ţinut-o ascunsă într-un buncăr subteran, amenajat cu explozivi, timp de zece zile.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 05.05.2021, 16:28

Vinson Filyaw, în vârstă de 51 de ani, a fost găsit mort în celula sa din închisoarea McCormick din Carolina de Sud, luni. Executase 14 ani din pedeapsă, potrivit surselor. Nu au existat semne care să inducă vreo problemă de sănătate motiv pentru care va fi efectuată o autopsie pentru aflarea cauzei morţii.

Faye Puckett, medic legist al județului McCormick, a confirmat că decesul prizonierului dar a menţionat că nu s-ar fi datorat din cauza politicii stricte de corecţie a statului, datele concrete fiind furnizate după efectuarea examinării post mortem.

Cazul a fost atât de mediatizat încât a devenit şi subiectul unui film intitulat „Fata din buncăr”, difuzat în 2018.

„A fost un om rău, atât de rău cât poate fi un om fără să omoare. Primise o condamnare de 421 de ani şi a meritat fecare zi din pedeapsă”, a declarat luni într-un interviu, fostul procuror, Barney Giese, care s-a ocupat de cazul lui Filyaw.

Pe acelaşi subiect

Răpită din staţia de autobuz

În septembrie 2006, Filyaw a răpit-o pe Elizabeth Shoaf, în vârstă de 14 ani, după ce a coborât dintr-un autobuz școlar în Elgin, județul Kershaw. Filyaw se ascunsese într-un tufiș și așteptase ca fata să părăsească stația de autobuz înainte de a sări în fața ei. I-a spus că este arestată pentru că familia ei cultivă marijuana şi a încătuşat-o.

Conform datelor din anchetă, bărbatul a dus-o în pădure unde a violat-o şi i-a pus la gât o zgardă spunându-i că este plină de explozibil, avertizând-o că dacă va încerca să scape va detona „colierul” şi apoi îl va ucide şi pe fratele ei mai mic.

A dus-o apoi mai adânc în pădure unde construise un buncăr subteran, adânc de 6 metri. Bârlogul era plin de explozivi şi avea o uşă camuflată, potrivit Daily Mail. Buncărul avea o fântână, un pat și o sobă, precum și un televizor și o trapă de evacuare. Autoritățile au spus că aceea a fost doar una dintre cele patru construite de Filyaw în jurul județului Kershaw.

Între timp, autorităţile au crezut că Elizabeth fugise de acasă motiv pentru care nu au emis o alertă după dispariţia ei. În cele zece zile, fetiţa a reuşit să-l convingă treptat pe bărbat să joace jocuri pe telefonul său mobil, iar într-o noapte, în timp ce răpitorul ei dormea, i-a scris un mesaj mamei sale, scoţând mâna pe uşa buncărului pentru a avea semnal.

Poliţia a reuşit astfel să dea de urma celor doi, după mai bine de o săptămână în care copila fusese ţinută ostatică. Când a descoperit că este urmărit, Filyaw a fugit, permițându-i lui Elizabeth să scape și să fie salvată. Ulterior a fost arestat și judecat în anul următor. A pledat vinovat pentru o serie de acuzații, inclusiv răpire, viol și uzurparea identității unui ofițer de poliție. A susţinut de altfel că a răpit-o pe fată şi a ţinut-o captivă ca să se răzbune pe şeriful din judeţul Kershaw, care l-ar fi acuzat pe nedrept de o crimă sexuală.

Atacatorul a primit 421 de ani de închisoare într-o sentință care a combinat consecutiv pedepsele pentru infracțiunile sale.

Familia: "Timp de 10 zile am îndurat un iad"

Judecătorul G. Thomas Cooper a descris acțiunile lui Filyaw ca fiind „de neiertat” când a pronunțat sentința, spunând: „Ai batjocorit victima neajutorată cu violență și într-un mod sălbatic”.

Dovezile procesului au inclus lanțuri pe care acesta le-a pus la gâtul lui Shoaf pentru a o împiedica să scape și o insignă făcută manual pe care a folosit-o în timp ce se prezenta ca ofițer de poliție.

„Timp de 10 zile am îndurat un iad pe care nu l-am dori niciunei alte familii. Copilul nostru nevinovat a fost supus chinurilor și abuzului și plasat într-o lume pe care nu o merita” a declarat mama fetei în instanţă.

Dosarele închisorii indicau data de eliberare proiectată a lui Filyaw ca fiind în anul 2353. După închiderea cazului, procurorul Barney Giese a spus că autoritățile au aruncat în aer buncărul construit de atacator.

El a reamintit, de asemenea, că Elizabeth, ale cărui acțiuni au condus autoritățile către buncăr, a fost „foarte puternică” și „foarte curajoasă”. Adolescenta, care în prezent lucrează ca asistent dentar, a continuat să vorbească despre calvarul ei în interviuri ocazionale.

„Poți fi un supraviețuitor la fel ca mine. Este nevoie pur și simplu de credință, este nevoie de a vorbi cu cineva și de încurajarea că nu este sfârșitul lumii” a declarat ea în 2013, în cadrul unu iinterviu televizat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Un criminal care a batjocorit şi torturat o fetiţă de 14 ani într-un buncăr subteran construit în pădure, găsit mort în celulă, în SUA. Primise o sentinţă de 421 de ani de închisoare