Antena Meniu Search
x

La patru ani de la răpirea sa, un german a fost eliberat din mâinile jihadiştilor. Alţi patru oameni, în continuare ostatici

Germanul Jörg Lange, în vârstă de 63 de ani, a fost eliberat după ce a fost ţinut ostatic timp de patru ani şi jumătate în Sahel, a anunţat sâmbătă ONG-ul din care acesta face parte, Help, citat de AFP. Cel puţin patru occidentali, între care românul Iulian Gherguţ, răpit în 2015, se numără printre persoanele care au fost luate ostatice în această regiune instabilă, în care acţionează grupări jihadiste, relatează News.ro.

de Redactia Observator

la 10.12.2022, 16:59

Jörg Lange
Prizonierul a fost eliberat după patru ani şi jumătate - Twitter / Morocco Intelligence

"Suntem foarte uşuraţi şi recunoscători că colegul nostru Jörg Lange se va putea întoarce la familia sa, după mai bine de patru ani şi jumătate", a scris directorul general al organizaţiei Help, Bianca Kaltschmitt, într-un comunicat.

ONG-ul le-a mulţumit călduros tuturor celor care au contribuit la acest rezultat, "în special celulei de criză a Ministerului Afacerilor Externe, poliţiei judiciare, precum şi autorităţilor şi prietenilor din Mali, Niger şi ţările vecine".

Potrivit publicaţiei germane "Der Spiegel", eliberarea a fost posibilă datorită serviciilor secrete marocane şi a contactelor acestora cu grupările jihadiste din Sahel. Jörg Lange a fost repatriat în Germania la bordul unui avion al armatei, precizează "Der Spiegel". 

Patru ostatici, reţinuţi în continuare în Sahel

Pe acelaşi subiect

Jörg Lange a fost răpit pe 11 aprilie 2018, în vestul Nigerului, de către bărbaţi înarmaţi care se aflau pe o motocicletă în apropiere de Ayorou, într-o regiune de la graniţa cu Mali care este afectată de atacuri jihadiste în mod frecvent. Potrivit presei germane, bărbatul a fost vândut, după răpirea sa, grupării jihadiste "Statul Islamic în Sahara Mare" (EIGS).

Cel puţin patru ostatici occidentali sunt în continuare reţinuţi în Sahel, potrivit unui bilanţ care nu cuprinde decât cazurile făcute publice de anturajul sau guvernul lor: francezul Olivier Dubois, răpit pe 5 mai 2021, americanul Jeffery Woodke (14 octombrie 2016), australianul Arthur Kenneth Elliott (15 ianuarie 2016) şi românul Iulian Gherguţ (4 aprilie 2015).

Se crede că un alt german, Hans-Joachim Lohre, despre care nu s-a mai spus nimic de la sfârşitul lunii noiembrie, ar fi fost răpit, deşi nu au fost raportate revendicări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » La patru ani de la răpirea sa, un german a fost eliberat din mâinile jihadiştilor. Alţi patru oameni, în continuare ostatici