Antena Meniu Search
x

Video ”Am fost luat prizonier, dus la Roma”. Istoria dacilor și romanilor prinde viață pe străzile din Alba Iulia

Alba Iulia s-a transformat în acest sfârşit de săptămână în casă pentru iubitorii de istorie. Festivalul Roman Apulum revine pentru a noua oară în oraşul cetate, iar spectacolul oferit de participanţi a fost unul cu totul şi cu totul special. Turiştii s-au putut bucura de lupte între daci şi romani, dansuri antice şi de o paradă cu torţe.

de Redactia Observator

la 14.08.2022, 09:11

Vezi și

Alba Iulia, timp de patru zile, s-a întors în timp, iar pe străzile oraşului s-a putut respira istorie. Realităţile unei lumi demult apuse au putut să fie admirate de turiştii veniţi din toate colţurile ţării. Peste 300 de figuranţi din opt oraşe au luat parte la festivalul de tradiţie din oraşul cetate.

”Este ceva inedit, este ceva ce ne aduce aminte de cum am devenit peste ani români şi de unde am plecat”, crede un bărbat. ”Trupe, paradă, tot mi-a plăcut. Şi oraşul este superb, suntem pentru prima dată în Alba Iulia şi e foarte frumoasă”, spune o femeie. Turiştii nu s-au putut plicitisi în nicio zi de festival, activităţile au fost pentru toate vârstele.

”Sunt trei zone, două zone de tabere, o zonă tabără romană, o zonă tabără barbară şi o zonă de spectacol unde luptele de gladiatori, luptele dintre daci şi romani, vor face deliciul publicului”, a explicat Liviu Zgârciu, organizator.

Dacii și romanii ”se luptă” la Alba Iulia

Anul acesta, participanţii nu s-au putut opri doar la interpretarea dacilor şi a romanilor. Uvald este un retiarius. Un gladiator de temut din Roma Antică şi care are o poveste impresionantă în spate. ”Am fost luat prizonier undeva în perioada adolescenţei, dus la Roma. Nu m-am potrivit cu treburile casnice de nicio culoare, nu eram foarte îmblânzibil şi am ajuns până la urmă să descopăr că sunt foarte bun în a mă lupta şi a mă pune contra. Drept urmare, am ajuns gladiator”, povestește Ovidiu Măcinic, paricipant.

La lăsarea serii, dacii şi romanii şi-au arătat măiestria în luptă pe esplanada Catedralei Romano-Catolice. Ziua de ieri s-a încheiat cu o impresionantă paradă cu torţe. Festivalul Roman Apulum va continua şi astăzi cu o serie de spectacole şi activităţi, iar închiderea porţilor va avea loc mâine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » ”Am fost luat prizonier, dus la Roma”. Istoria dacilor și romanilor prinde viață pe străzile din Alba Iulia