Antena Meniu Search
x

Talibanii promit sistarea producţiei de droguri. Afganistanul exportă una dintre cele mai mari cantităţi de narcotice din lume

Afganistanul produce cea mai mare parte a opiului și heroinei din lume, dar talibanii susțin că drogurile nu vor mai fi produse sub conducerea lor.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 21.08.2021, 12:27

Talibanii vor să sisteze producţia narcoticelor
Talibanii vor să sisteze producţia narcoticelor - Profimedia

Producția de droguri, în principal opiu și derivata sa sintetică - heroina, este un factor important al economiei Afganistanului, iar talibanii l-au folosit ca o modalitate de a colecta venituri pentru a cumpăra arme și de a deține influență pentru a prelua țara, transmite Sky News. Întrucât militanţii au o bază financiară din cultivarea și traficul de opiu, ideea că vor sista acest tip de activitate a fost aspru dezbătută de mulţi dintre talibanii care nu sunt de acord cu acest lucru.

Țara produce între 80% și 90% din oferta globală de opiu și este, de asemenea, o sursă de hașiș, droguri sintetice, cum ar fi metamfetamina și efedera, o plantă sălbatică cu efecte diverse, utilizate în metamfetamina cristalină. În Marea Britanie, 95% din heroină provine din Afganistan, iar heroina din țară este traficată în fiecare regiune a lumii, cu excepția Americii Latine, care are propria sa aprovizionare. Europa este principala destinație pentru heroina afgană, făcută contrabandă prin Turcia și Balcani.

Producţia de droguri susţine economia din Afganistan

Suprafețe vaste de teren agricol au fost transformate în cultivarea macului, deoarece este o recoltă cu rentabilitate ridicată, cu aproximativ 224.000 de hectare în 2020, o creștere de 37% față de 2019, conform Studiului Afganistan asupra opiului efectuat de către forțele coaliției și ONU. Se estimează că fiecare hectar produce 28 kg de opiu, ceea ce înseamnă că anul trecut au fost cultivate 6.300 de tone de opiu.

Pe acelaşi subiect

Afganistanul. fiind cea de-a șasea cea mai săracă țară din lume, consideră activitatea cu substanţe interziseca o sursă stabilă de venit.

Agricultura reprezintă aproximativ jumătate din activitatea economică din Afganistan, şi totodată cel puțin jumătate din totalul locurilor de muncă într-o țară în care două din cinci persoane sunt fără locuri de muncă. Comparativ cu alte culturi, macii cer mai multă forță de muncă pentru ao produce, astfel încât să poată fi angajați mai mulți oameni.

Transformarea Afganistanului într-un „narco-stat” provine din anii 1980, odată cu războiul secret al CIA împotriva ocupației sovietice a țării. O lipsă de alte surse de venituri, pe măsură ce economia sa prăbușit în 2001, când a început războiul afgan, i-a forțat pe mulți dintre fermierii din țară să recurgă la creșterea opiului pentru export. În ciuda eforturilor coaliției de a opri industria, oficialii guvernamentali corupți au luat mită în mod regulat pentru că au închis ochii la traficul de droguri. 

Un raport al Inspectorului General SUA pentru Afganistan a citat un oficial american care estimează că talibanii obțin până la 60% din veniturile sale anuale din narcotice ilicite. În încercarea de a fi văzut ca un grup legitim care ar putea guverna Afganistanul, talibanii au interzis creșterea macului în 2000.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Talibanii promit sistarea producţiei de droguri. Afganistanul exportă una dintre cele mai mari cantităţi de narcotice din lume