Antena Meniu Search
x

Video Vacanţe de coşmar în Grecia. Românii surprinşi de potop se luptă pentru supravieţuire: "Lumea e disperată, ne rugăm la bunul Dumnezeu"

Furtuni de proporţii au făcut cel puţin 10 morţi în Grecia, Turcia şi Bulgaria. Zeci de turişti români au rămas blocaţi în hoteluri şi pensiuni după inundaţiile catastrofale din Grecia. Sinistraţi printre puhoaie, au privit îngrijoraţi cum viiturile creşteau, iar proviziile lor de apă şi mâncare, scădeau.

de Redactia Observator

la 06.09.2023, 20:17

Vezi și

Trei zile a durat potopul din centrul Greciei. 10 români au trăit spaima vieţii lor, blocaţi de viituri într-o pensiune, la 70 de kilometri de Volos, oraş devastat de puhoaie. "Lumea este disperată şi noi încercăm să ne păstrăm calmul, ne rugăm la bunul Dumnezeu să nu mai vină apă mare", spune Diana Sava, turistă.

Români în pericol, în Grecia

Ca să scape cu viaţă, românii s-au refugiat la etajul unu al pensiunii, în timp ce viitura mătura totul în cale, iar apele năvăleau la parter. De aproape 36 de ore sunt sinistraţi, iar puţinele provizii de apă şi mâncare încep să se termine.

"Noi acum raţionalizăm apa, puţina, foarte puţina mâncare pe care o avem, adunăm nişte mere crude din câţiva copăcei care au mai rămas. Sperăm cineva să vină spre noi, să facă ceva", adaugă Diana Sava, turistă.

Pe acelaşi subiect

Alţi zece români trăiesc aceeaşi dramă în localităţile din jur, lovite de inundaţii. Printre sinistraţi sunt copii şi o femeie însărcinată. Alt grup de români, aflaţi într-un tur al Greciei cu automobile retro, a fost prins de viituri în Volos, una dintre cele mai afectate localităţi. Oamenii s-au chinuit în această dimineaţă să traverseze oraşul. 

"Bulevardele principale erau inundate şi nu se putea circula. În mod normal Poliţia nu ne dădea voie să ieşim. Şi am luat-o, să fiu sincer, ne-am împărţit şi am fugit cum am putut", spune Dumitru Chira, turist.

Doi localnici au murit

Cei 50 de români s-au strecurat cu maşinile pe străzile lăturalnice până au ajuns la autostradă. O nouă viitură era să îi prindă când au oprit la prima benzinărie. Ei au avut noroc să scape, dar doi localnici au pierit.

"În momentul în care prima maşină a început să alimenteze, tot aşa, cred că un râu sau ceva a eşuat la propriu şi instantaneu a acoperit autostrada", povesteşte Dumitru Chira, turist.

Alţi zeci de români au fost prinşi de potop pe insula Skiathos. Au trimis imagini apocalitice pe Fii Observator"Toate străzile sunt cu nămol, cu pietroaie. Magazinele au apa de un metru, aproape. Toată lumea scoate mâlul", spune Radu Tuvec, turist.

Unii şi-au rezervat deja bilete de avion spre casă, dar se tem că zborurile ar putea fi anulate din cauza furtunii. Cei care au mers cu maşina în vacanţa sunt într-o situaţie mult mai grea. "Nu circulă feribotul. Iar aici, unde sunt, în piaţeta din oraş, sunt o grămadă de români şi asta discută: cu ce plecăm şi când?", mai spune Radu Tuvec, turist.

Ciclonul Daniel a lovit Grecia, Turcia şi Bulgaria

De vină pentru toate nenorocirile este ciclonul Daniel, care a adus în câteva zile ploi cât pentru tot anul în Grecia, Turcia şi Bulgaria.

Inundaţii devastatoare au fost, azi-noapte, şi la Istanbul. Maşinile au fost măturate de puhoaiele de pe străzi, iar 1.700 de clădiri, inundate. Doi oameni şi-au pierdut viaţa aici, după ce au fost luaţi de viiturile care au lovit mai multe cartiere. 

Alte trei persoane au murit la graniţa cu Bulgaria, într-o staţiune plină de turişti. Pompierii au reuşit să salveze mai mulţi oameni, dar trei sunt daţi dispăruţi. Trei morţi au fost şi în sudul Bulgariei. Într-o staţiune, un râu a ieşit din matcă şi a devastat mai multe case şi drumuri. Puhoaiele au avut o asemenea forţă, încât au luat cu ele maşini şi le-au aruncat în mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Vacanţe de coşmar în Grecia. Românii surprinşi de potop se luptă pentru supravieţuire: "Lumea e disperată, ne rugăm la bunul Dumnezeu"