Vaccinul anti-covid Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, are o eficienţă de 66%

De Redactia Observator.
Publicat: 29.01.2021, 18:32.
Actualizat: 29.01.2021, 18:39

Johnson & Johnson (J&J) a anunţat vineri că vaccinul său cu o singură doză are o eficienţă de 72% împotriva covid-19 în Statele Unite, însă prezintă o eficienţă mai mică la nivel global - de 66% -, în urma unui test clinic efectuat pe trei continente şi care a vizat multiple variante ale noului coronavirus, relatează Reuters.

Vaccinul împotriva covid-19 Johnson & Johnson are o eficienţă de 66% la nivel global

Vaccinul împotriva covid-19 Johnson & Johnson are o eficienţă de 66% la nivel global

Shutterstock

În acest test clinic care a implicat 44.000 de voluntari, eficienţa vaccinului împotriva covid-19 este de 66% în America Latină şi de 57% în Africa de Sud, o ţară în care se află în circulaţie o varinată SARS-CoV-2 deosebit de îngrijorătoare.

Este vorba despre o eficienţă mai mică decât a vaccinurilor alianţei americano-germane Pfizer Inc/BioNTech SE şi companiei americane Moderna Inc, de aproximativ 95%, care se administrează în două doze.

Însă acest test clinic a fost realizat în principal în Statele Unite, înaintea răspândirii unor noi variante ale noului coronavirus, care se află în prezent în centrul atenţiei.

Johnson & Johson vrea să ceară autorizarea de urgenţă a vaccinului

Obiectivul principal al studiului J&J a fost prevenirea unor forme moderate şi grave de covid-19, iar vaccinul împiedică forme grave în proporţie de 85% şi poate reduce spitalizările în cazul contaminării cu multiple variante de SARS-CoV-2 la 28 de zile după vaccinare.

Acest nivel de prevenţie ”poate proteja sute de milioane de oameni de consecinţe grave sau mortale ale covid-19”, declară directorul ştiinţific al J&J, dr. Paul Stoffels.

Cimpania vrea să ceară - săptămâna viitoare - autorizarea de urgenţă a vaccinului de către Agenţia americană a medicamentului (FDA).

Autorităţi americane din domeniulsănătăţii publice speră ca vaccinul J&J să crească aprovizinoarea cu vaccinuri şi să simplifice campania de vaccinare împotriva covic-19 în Statele Unite.

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, vaccinul J&J nu se administrează în două doze şi nu se păstrează la temperturi foarte scăzute, ceea ce-l transformă într-un candidat bun în regiuni ale lumii cu o infrastructură în domeniul transportului slabă şi fără instalaţii frigorifice de stocare suficiente.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.