Antena Meniu Search
x

Video În februarie începe vaccinarea cu Moderna, cadrele didactice amânate două săptămâni. Care sunt diferentele între Pfizer şi Moderna

Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare împotriva SARS-CoV-2 informează că din luna februarie începe imunizarea cu vaccinul Moderna.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 27.01.2021, 15:39

Imunizarea cu vaccinul Moderna începe în câteva zile. Profesorii, amânaţi la vaccinare - Profimedia Images / Imagini de arhivă

Vaccinarea cu Moderna, din februarie

CNCAV informează că începând cu data de 28 ianuarie, persoanele cu funcţii esenţiale, programate în platformă pentru doza 1 de vaccinare se reprogramează, prin grija STS, pentru data de 8 februarie.

Aceste persoane se reprogramează în ordinea programărilor iniţiale şi la centrele de vaccinare la care au fost programate iniţial. Începând cu data de 1 februarie se va începe şi utilizarea vaccinului Moderna, după cum urmează:

- În zilele de 1 şi 2 februarie, toate persoanele programate la doza 1 vor fi vaccinate cu Moderna.

- Din ziua de 7 februarie, toate persoanele programate la doza 1 se vor vaccina cu Moderna.

Personalul didactic amânat la vaccinare două săptămâni

CNCAV precizează că se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate în etapa 2, cu excepţia persoanelor cu funcţii esenţiale, care urmează a fi reprogramate.

De asemenea, se continuă vaccinarea persoanelor din centre rezidenţiale, a dializaţilor, a persoanelor nedeplasabile, a persoanelor fără adăpost şi se asigură doza de rapel cu vaccin Pfizer pentru toate persoanele, conform programărilor.

Vaccinarea prioritară a personalului din învăţământ se amână pentru o dată care va fi anunţată, cel mai probabil amânarea va fi de maxim două săptămâni.

Asemănări şi deosebiri între vaccinurile Pfizer şi Moderna

După vaccinul Pfizer, şi serul Moderna a primit aprobarea agenției de medicamente din Statele Unite. Asta înseamnă că, în aproximativ o lună, am putea avea şi noi două opțiuni pentru vaccinul antiCOVID. Specialiștii spun că ambele sunt sigure, dar condiţiile de depozitare a dozelor ar putea face însă diferenţa. Iată asemănările şi deosebirile dintre cele două vaccinuri.

- În privința eficienței, diferența dintre cele două vaccinuri este foarte mică, de doar 0,5%. Studiile au arătat că serul Pfizer previne mai multe îmbolnăviri.

- În cazul vârstinicilor, vaccinul Moderna are o eficiență de 100%, în timp ce Pfizer previne infectarea în 93,7% din cazuri la persoanele cu vârste peste 65 de ani.

- efectele secundare, au apărut mai des la cei vaccinați cu serul Moderna. Principalele simptome au fost oboseala, durerea de articulații și frisoanele.

- Vaccinul Pfizer are nevoie de o temperatură de -80 de grade Celsius, vaccinul Moderna se poate transporta chiar și la 8 grade.

- a doua doză de vaccin Moderna se face după 28 de zile de la prima injecție, în timp ce vaccinul Pfizer se face într-un interval de 21 de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » În februarie începe vaccinarea cu Moderna, cadrele didactice amânate două săptămâni. Care sunt diferentele între Pfizer şi Moderna