Video În februarie începe vaccinarea cu Moderna, cadrele didactice amânate două săptămâni. Care sunt diferentele între Pfizer şi Moderna
Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare împotriva SARS-CoV-2 informează că din luna februarie începe imunizarea cu vaccinul Moderna.
![](https://img.observatornews.ro/0/2021/1/27/408348/161175470836cd8f6d.webp?w=430&f=2&v=2)
Vaccinarea cu Moderna, din februarie
CNCAV informează că începând cu data de 28 ianuarie, persoanele cu funcţii esenţiale, programate în platformă pentru doza 1 de vaccinare se reprogramează, prin grija STS, pentru data de 8 februarie.
Aceste persoane se reprogramează în ordinea programărilor iniţiale şi la centrele de vaccinare la care au fost programate iniţial. Începând cu data de 1 februarie se va începe şi utilizarea vaccinului Moderna, după cum urmează:
- În zilele de 1 şi 2 februarie, toate persoanele programate la doza 1 vor fi vaccinate cu Moderna.
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
- Din ziua de 7 februarie, toate persoanele programate la doza 1 se vor vaccina cu Moderna.
Personalul didactic amânat la vaccinare două săptămâni
CNCAV precizează că se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate în etapa 2, cu excepţia persoanelor cu funcţii esenţiale, care urmează a fi reprogramate.
De asemenea, se continuă vaccinarea persoanelor din centre rezidenţiale, a dializaţilor, a persoanelor nedeplasabile, a persoanelor fără adăpost şi se asigură doza de rapel cu vaccin Pfizer pentru toate persoanele, conform programărilor.
Vaccinarea prioritară a personalului din învăţământ se amână pentru o dată care va fi anunţată, cel mai probabil amânarea va fi de maxim două săptămâni.
Asemănări şi deosebiri între vaccinurile Pfizer şi Moderna
După vaccinul Pfizer, şi serul Moderna a primit aprobarea agenției de medicamente din Statele Unite. Asta înseamnă că, în aproximativ o lună, am putea avea şi noi două opțiuni pentru vaccinul antiCOVID. Specialiștii spun că ambele sunt sigure, dar condiţiile de depozitare a dozelor ar putea face însă diferenţa. Iată asemănările şi deosebirile dintre cele două vaccinuri.
- În privința eficienței, diferența dintre cele două vaccinuri este foarte mică, de doar 0,5%. Studiile au arătat că serul Pfizer previne mai multe îmbolnăviri.
- În cazul vârstinicilor, vaccinul Moderna are o eficiență de 100%, în timp ce Pfizer previne infectarea în 93,7% din cazuri la persoanele cu vârste peste 65 de ani.
- efectele secundare, au apărut mai des la cei vaccinați cu serul Moderna. Principalele simptome au fost oboseala, durerea de articulații și frisoanele.
- Vaccinul Pfizer are nevoie de o temperatură de -80 de grade Celsius, vaccinul Moderna se poate transporta chiar și la 8 grade.
- a doua doză de vaccin Moderna se face după 28 de zile de la prima injecție, în timp ce vaccinul Pfizer se face într-un interval de 21 de zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰